Zdraví začíná ve střevech
Víte, že máme na našem těle „nájemníky“ - mikroby, kterých je dokoncedesetkrát více než našich vlastních buněk? Zhruba sto milionů těchtoneviditelných tvorečků žije v našich útrobách i na povrchu těla na kůži. Největší část jich žije ve střevě.
Jaké je role mikrobů? Ve střevech plní důležité úkoly: podporují trávení avstřebávání živin, vytváří ochrannou bariéru, která brání před vniknutímpatogenních bakterií a parazitů, mají detoxikační funkci, zneškodňují cizorodélátky, které se dostanou do střeva, ne nadarmo se jim říká druhá játra. Střevoje největším orgánem imunitního systému, vyrábí důležité enzymy, vitaminy B a Ka nervové přenašeče. 80 až 90 % hormonu štěstí serotoninu se tvoří právě vestřevě za pomoci střevních bakterií.
Náš mikrobion je v současné době velmi ohrožen, jednak nevhodnou stravou,která obsahuje fruktózu, další rafinované cukry a lepek. Tyto látky ovlivňujípropustnost střev a narušují přirozenou střevní mikroflóru.
Věděli jste, že …
Vzhledem k tomu, že existuje přímé propojení našehostřeva a mozku pomocí bloudivého nervu (nervus vagus), střevní mikroflóra dokážetaké ovlivnit činnost mozku a duševní pohodu. Ve střevě se totiž tvoří látky,které regulují mozkovou činnost.
Jak podpořit správnou střevnímikroflóru?
- Volte potraviny bohaté na přátelské mléčné bakterie (laktobacily)- zakysané mléčné výrobky, jogurty, kvašené zelí a kvašenou zeleninu, kombuchu,tempeh, kimči, kyselé okurky.
- Jezte co nejméně sacharidů a do potravypřidávejte kvalitní oleje a tuky - panenský olivový olej, kokosový olej,přepuštěné máslo ghí.
- Dávejte si kávu, čokoládu a čaj - obsahují užitečnélátky polyfenoly s antioxidačním účinkem.
- Vybírejte si potraviny bohaté naprebiotika, jako je vláknina v ovoci a zelenině, pampeliškové listy, čekankovýsirup na slazení, chřest, pórek a česnek. Vláknina zpomaluje postup potravy znašeho střeva do krevního oběhu, a tak zvyšuje možnost zužitkovat co nejvíceživin a působí také na zlepšení vstřebávání vitamínů a minerálů.
- Používejtekvalitní a stabilní přípravky z lékárny s obsahem prebiotik a probiotik.
PREBIOTIKA A PROBIOTIKA
Lactobacillus plantarum
Lactobacillus acidophillus
Lactobacillus brevis
Bifidobacterium lactis
Bifidobacterium longum
LAKTOBACILY
Laktobacily by měly užívat také malé děti, hlavně ty, které nebyly kojeny anarodily se císařským řezem. Velmi vhodné jsou i u dětí, které prodělaly častouantibiotickou léčbu v raném věku. Pro dětské pacienty jsou vhodné zejména ty,které obsahují Bifidobacterium longum. Velmi důležitým laktobacilem je iunikátní Lactobacillus reuteri.
Kmen bakterie Lactobacillus reuteri protectis má lidský původ, byl izolován zmateřského mléka peruánských žen. Bez látek obsažených v mateřském mléce, kteréjsou potřebné k nastartování imunity, bychom v prvních dnech života nebylischopní přežít.
Bakterie Lactobacillus reuteri Protectis jako jediná z mléčných bakterií roduLactobacillus produkuje a vylučuje reuterin – látku s antimikrobiálnímpůsobením, která brání rozvoji škodlivých mikroorganismů v zažívacím traktu, naběžnou střevní mikroflóru ovšem nepůsobí.
Bylinná podpora
O naše střevo tedy musíme pečovat hlavně správnou stravou, ale pomoci simůžeme i léčivými bylinami. Pro správnou funkci střev používejte při vařeníbylinné koření jako je tymián, oregano, majoránka, anýz, fenykl. Tyto bylinkypodporují trávení tučnějších pokrmů, působí antibakteriálně a uvolňují křeče.Nezapomínejme také na polévkové koření libeček, které používaly už naše babičky.Zabraňuje plynatosti a podporuje tvorbu trávicích enzymů.
Na podporu normální funkce střev je vhodná šťáva z aloe. V lékárnách je kdispozici již zbavená antracenových látek, které působíprojímavě.