Voda je život aneb jak správně hospodařit s minerály v těle
Léto nám sice přináší slunce, příjemné letnípočasí, vodu, zábavu, ale i spáleniny od sluníčka a ztrátu minerálů, kterésnadno vypotíme.
Pití čisté vody je pro naše tělo tak přirozené, jakonapříklad dýchání. Tipli byste si, že naše tělo obsahuje až 70 % vody? A to jetedy dost!
Obzvlášť v parních letních dnech si z nás mnozíneuvědomují, jak horko vyčerpává náš organismus. Bez dostatečného příjmu tekutin by naše tělo zkolabovalo apoznali bychom projevy dehydratace, které se nejčastěji projevují náhlýmibolestmi hlavy, potížemi s ledvinami až po celkový kolaps.
Dostatečný příjem vody je pro pleť zejména u něžnéhopohlaví důležitý, protože hydratuje pokožku a předchází vzniku vrásek. Doporučená dávka je přibližně 30 ml vody na 1 kghmotnosti. V letních měsících, při sportu se tato dávka navyšuje apřizpůsobujeme si ji dle našich vlastních potřeb.
Pozor ale na to, co pijete!
Káva a černý čaj nám potřebu tekutin ještě zvýší a nimižízeň určitě nezaženeme. Proto bychom po kávě měli vypít alespoň plnou sklenkuvody. Preferujme čirou pramenitou nebo kohoutkovou vodu,neslazené nápoje a čaje. Odnaučit bychom se měli přidávat led do nápojů. Ten námtotiž způsobí další žízeň.
Věřte, nevěřte, teplá polévka, vlažný až teplý bylinkovýnebo ovocný čaj nám prokážou daleko větší službu.
Vyvarovat bychom se měli přeslazeným nápojům pro přílišnýobsah cukrů, perlivým limonádám, většímu množství drinků s obsahem alkoholu acukru. Regulovaný příjem zmiňovaných minerálů se může odzrcadlitna tzv. překyselení organismu.
Nebude si nikdo z nás nalhávat, náš jídelníček není takdokonalý, jak by měl být. Konzumujeme více kofeinových nápojů, polotovarů, sladkýchnápojů, masa, alkoholu, sladkých pokrmů, tuky nevyjímaje, prostě víc, než-li jepotřeba. To má za následek vnitřní kyselé prostředí, které ježivnou půdou pro tvorbu a usazování toxinů a odpadových látek. Tyto látky nasebe pak vážou volné radikály, tuky, toxiny, bakterie a plísně, které jsousoučásti stravy. A to věřte, neprospívá ani jedné z našich buněk.
Proto bychom se měli zamyslet a uspořádat si svůjuspěchaný jídelníček a najít si čas pro sebe. Řešením je pravidelná konzumace pestré stravy bohatézastoupením všech potřebných živin, vitaminů a minerálů.
A co minerály, které ztratíme vprůběhu letních teplých dní? Jestli se chcete dozvědět, jak nezbytné jsou pronaše tělo, čtěte dál.
Představte si kaskádu dějů, ve kterých jsou jednotlivé prvky vzájemně provázané. Aby v jádru buňky proběhla správně syntéza DNA anásledné dělení buněk, musí mít buňka k dispozici dostatekzinku. Zinek ke své funkci potřebujeměď a ta je zase spjata se správným přenosemželeza v těle. A takhle podobně bychom mohli pokračovat dál.
Jestli synergie a vzájemná spolupráce minerálů a stopovýchprvků funguje, je lidský organismus v minerální harmonii.
Základem pitného režimu by měla být i dostatečná dennídávka nezbytných iontů, a to především vápníku a hořčíku, nejlépe v organickéformě. Tato bioaktivní forma zaručuje jejich lepší vstřebatelnost avyužitelnost organismem.
Můžeme se krátce zmínit o některých znich, jak důležité jsou pro výkon a fungovaní fyziologických procesů vorganismu
Vitamíny a minerální látky jsou pro správné fungovánínašeho těla klíčové. Účastní se řady fyziologických funkcí, jako je děleníbuněk, syntéza nukleových kyselin, tvorba energie, antioxidační ochranaapod.
Lidský organismus je na jejich příjmu ze stravy závislý,protože si je sám neumí vyrobit. Co se týče minerálů, tady je výčet klíčových,bez kterých by lidský organismus mohlo fungovat jen stěží, a proto jsou zvláštědůležité:
VÁPNÍK je základní minerál, který jesoučástí struktury kostí, nezbytný pro udržení jejich zdraví, včetně zubů.Přispívá k normálnímu fungování svalového systému, energetické rovnováze apodílí se na nervových přenosech. A nesmíme také zapomenout, že je nezbytný prodobré fungování trávicích enzymů a proti překyselení organismu.
Bohatým přirozeným zdrojem jsou šproty, sardinky, mák,ořechy, sýry, mléčné výrobky.
HOŘČÍK je čtvrtý nejrozšířenější minerálv lidském těle a podílí se na stovkách biochemických reakcí, které mají hlavníroli na svalové, nervové a srdeční úrovni. Pomáhá odbourávat stres, dodávatenergii a přinést kvalitní spánek. Na nedostatek hořčíku by si měli dávat pozorhlavně diabetici, těhotné a kojící ženy, sportovci a osoby s chronickým stresem.
Jakou formu hořčíku zvolit?Nejlépe tu organickou (citrát, laktát, malát, bisglycinát) nebo v elementárníformě minerální soli Dr. Schüssler Magnesium phosphoricum. Přirozeným zdrojembývají: kakao, sója, hořká čokoláda, banány.
RADY a TIPY:
Vstřebávání hořčíku se vzájemně ovlivňuje svápníkem, proto bychom měli myslet na jejich příjem v různých částech dne.Nejlépe v dopoledních hodinách užívat potraviny či přípravky s obsahem vápníku anavečer si zase dopřát hořčík.
Aby se vstřebatelnost a aktivita hořčíkunavýšila, je vhodné ho užívat společně s vitaminem B6, který je nezbytný propřeměnu hořčíku do jeho aktivní formy.
MĚĎ je základní minerál, který přispívá kudržení zdraví pojivových tkání, (vaziva, chrupavky, kosti), k normálnímufungování imunitního a nervového systému. Podílí se na metabolismu energie achrání buněčné složky před oxidativním stresem.
ZINEK je také jeden z nejdůležitějšíchminerálů s příznivým vlivem na udržení zdraví kostního metabolismu, vlasů, nehtůa kůže. Společně s vitaminem C mají význam pro podporu přirozeného imunitníhosystému a antioxidační ochrany buněk. Přirozené živočišní zdroje představujívejce, červené maso, játra a z rostlinných jsou to luštěniny, dýňová semínka,pšeničné klíčky a další obiloviny.
Zajímavost: Hladina zinku a mědi se ovlivňujínavzájem a úzce spolu souvisí.
ŽELEZO je pro lidský organismusnepostradatelné v mnoha transportních a enzymatických systémech, především vdýchacím řetězci pro přenos kyslíku mezi tkáněmi. Podporuje tvorbu červenýchkrvinek a hemoglobinu a funkci imunitního systému.
Co je dobré o železu vědět?
Vstřebávání železa podporuje vitamin C avšechny kyselé potraviny, dále vitaminy B6 a B12 a kyselinalistová.
Vápník a další minerály konkurují vstřebáváníželeza v tenkém střevě. Naopak, železo brání vstřebávání vitaminu E, protopřípravky s obsahem železa užijte ráno a vitamin E si dejte až večer. Pamatujte,že je nutné dodržet časový odstup od všech potravin a vitaminů snižujícíchabsorpci samotného železa.
Živočišnými a rostlinnými zdroji železa jsou játra, hovězímaso, melasa, rozinky, švestky, třešně.
JOD je nezbytný pro tvorbu hormonů ačinnost štítné žlázy. Reguluje zdravý vývoj mozku a funkce nervové soustavy.Podporuje zdraví pokožky a je klíčovým prvkem pro udržení energie v těle.Přírodními zdroji jsou mořské ryby a řasy, houby, vejce, čokoláda a minerální voda Vincentka, která je zdrojem i ostatních minerálů.
SELEN je významným antioxidantem,příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu. Má vliv na správnou funkci štítnéžlázy a stav vlasů a nehtů. Selen má velmi významný vliv na reprodukční zdravípředevším u mužů, protože podporuje tvorbu spermií a jejich aktivitu. U ženběhem těhotenství přispívá k zdravému vývoji plodu. Přirozeným zdrojem jsou PARAořechy, mořské ryby, ledvinky, játra, žloutky, pšeničné otruby, hnědá rýže,droždí.
Zajímavost: Účinek selenu se navyšuje sdalšími antioxidanty, jakými jsou zinek, vitamin C a vitamin E. Preferovatbychom měli organickou formu selenu, protože je nejlépe vstřebatelná avyužitelná pro organismus.
DRASLÍK především se stará o správnouregulaci rovnováhy tekutin v organismu. Napomáhá činnosti nervové a svalovésoustavy a v neposlední řadě se společně s hořčíkem a vápníkem podílí na udrženísprávného tlaku krve. Je dokonce 3. nejvíce zastoupeným minerálem v těle. Podílíse také na proměně cukrů na zásobní glykogen. Působí jako diuretikum a odvádíškodlivé a nepotřebné látky z těla ven.
Nezapomínejte na minerály a dbejte na jejich pravidelnýpříjem.
Pěknéléto!