Voda je život aneb jak správně hospodařit s minerály v těle
Léto nám sice přináší slunce, příjemné letní počasí, vodu, zábavu, ale i spáleniny od sluníčka a ztrátu minerálů, které snadno vypotíme.
Pití čisté vody je pro naše tělo tak přirozené, jako například dýchání. Tipli byste si, že naše tělo obsahuje až 70 % vody? A to je tedy dost!
Obzvlášť v parních letních dnech si z nás mnozí neuvědomují, jak horko vyčerpává náš organismus. Bez dostatečného příjmu tekutin by naše tělo zkolabovalo a poznali bychom projevy dehydratace, které se nejčastěji projevují náhlými bolestmi hlavy, potížemi s ledvinami až po celkový kolaps.
Dostatečný příjem vody je pro pleť zejména u něžného pohlaví důležitý, protože hydratuje pokožku a předchází vzniku vrásek. Doporučená dávka je přibližně 30 ml vody na 1 kg hmotnosti. V letních měsících, při sportu se tato dávka navyšuje a přizpůsobujeme si ji dle našich vlastních potřeb.
Pozor ale na to, co pijete!
Káva a černý čaj nám potřebu tekutin ještě zvýší a nimi žízeň určitě nezaženeme. Proto bychom po kávě měli vypít alespoň plnou sklenku vody. Preferujme čirou pramenitou nebo kohoutkovou vodu, neslazené nápoje a čaje. Odnaučit bychom se měli přidávat led do nápojů. Ten nám totiž způsobí další žízeň.
Věřte, nevěřte, teplá polévka, vlažný až teplý bylinkový nebo ovocný čaj nám prokážou daleko větší službu.
Vyvarovat bychom se měli přeslazeným nápojům pro přílišný obsah cukrů, perlivým limonádám, většímu množství drinků s obsahem alkoholu a cukru. Regulovaný příjem zmiňovaných minerálů se může od zrcadlit na tzv. překyselení organismu.
Nebude si nikdo z nás nalhávat, náš jídelníček není tak dokonalý, jak by měl být. Konzumujeme více kofeinových nápojů, polotovarů, sladkých nápojů, masa, alkoholu, sladkých pokrmů, tuky nevyjímaje, prostě víc, než-li je potřeba. To má za následek vnitřní kyselé prostředí, které je živnou půdou pro tvorbu a usazování toxinů a odpadových látek. Tyto látky na sebe pak vážou volné radikály, tuky, toxiny, bakterie a plísně, které jsou součásti stravy. A to věřte, neprospívá ani jedné z našich buněk.
Proto bychom se měli zamyslet a uspořádat si svůj uspěchaný jídelníček a najít si čas pro sebe. Řešením je pravidelná konzumace pestré stravy bohaté zastoupením všech potřebných živin, vitaminů a minerálů.
A co minerály, které ztratíme v průběhu letních teplých dní? Jestli se chcete dozvědět, jak nezbytné jsou pro naše tělo, čtěte dál.
Představte si kaskádu dějů, ve kterých jsou jednotlivé prvky vzájemně provázané. Aby v jádru buňky proběhla správně syntéza DNA a následné dělení buněk, musí mít buňka k dispozici dostatek zinku. Zinek ke své funkci potřebuje měď a ta je zase spjata se správným přenosem železa v těle. A takhle podobně bychom mohli pokračovat dál.
Jestli synergie a vzájemná spolupráce minerálů a stopových prvků funguje, je lidský organismus v minerální harmonii.
Základem pitného režimu by měla být i dostatečná denní dávka nezbytných iontů, a to především vápníku a hořčíku, nejlépe v organické formě. Tato bioaktivní forma zaručuje jejich lepší vstřebatelnost a využitelnost organismem.
Můžeme se krátce zmínit o některých z nich, jak důležité jsou pro výkon a fungovaní fyziologických procesů v organismu
Vitamíny a minerální látky jsou pro správné fungování našeho těla klíčové. Účastní se řady fyziologických funkcí, jako je dělení buněk, syntéza nukleových kyselin, tvorba energie, antioxidační ochrana apod.
Lidský organismus je na jejich příjmu ze stravy závislý, protože si je sám neumí vyrobit. Co se týče minerálů, tady je výčet klíčových, bez kterých by lidský organismus mohlo fungovat jen stěží, a proto jsou zvláště důležité:
VÁPNÍK je základní minerál, který je součástí struktury kostí, nezbytný pro udržení jejich zdraví, včetně zubů. Přispívá k normálnímu fungování svalového systému, energetické rovnováze a podílí se na nervových přenosech. A nesmíme také zapomenout, že je nezbytný pro dobré fungování trávicích enzymů a proti překyselení organismu.
Bohatým přirozeným zdrojem jsou šproty, sardinky, mák, ořechy, sýry, mléčné výrobky.
HOŘČÍK je čtvrtý nejrozšířenější minerál v lidském těle a podílí se na stovkách biochemických reakcí, které mají hlavní roli na svalové, nervové a srdeční úrovni. Pomáhá odbourávat stres, dodávat energii a přinést kvalitní spánek. Na nedostatek hořčíku by si měli dávat pozor hlavně diabetici, těhotné a kojící ženy, sportovci a osoby s chronickým stresem.
Jakou formu hořčíku zvolit? Nejlépe tu organickou (citrát, laktát, malát, bisglycinát) nebo v elementární formě minerální soli Dr. Schüssler Magnesium phosphoricum. Přirozeným zdrojem bývají: kakao, sója, hořká čokoláda, banány.
RADY a TIPY:
Vstřebávání hořčíku se vzájemně ovlivňuje s vápníkem, proto bychom měli myslet na jejich příjem v různých částech dne. Nejlépe v dopoledních hodinách užívat potraviny či přípravky s obsahem vápníku a navečer si zase dopřát hořčík.
Aby se vstřebatelnost a aktivita hořčíku navýšila, je vhodné ho užívat společně s vitaminem B6, který je nezbytný pro přeměnu hořčíku do jeho aktivní formy.
MĚĎ je základní minerál, který přispívá k udržení zdraví pojivových tkání, (vaziva, chrupavky, kosti), k normálnímu fungování imunitního a nervového systému. Podílí se na metabolismu energie a chrání buněčné složky před oxidativním stresem.
ZINEK je také jeden z nejdůležitějších minerálů s příznivým vlivem na udržení zdraví kostního metabolismu, vlasů, nehtů a kůže. Společně s vitaminem C mají význam pro podporu přirozeného imunitního systému a antioxidační ochrany buněk. Přirozené živočišní zdroje představují vejce, červené maso, játra a z rostlinných jsou to luštěniny, dýňová semínka, pšeničné klíčky a další obiloviny.
Zajímavost: Hladina zinku a mědi se ovlivňují navzájem a úzce spolu souvisí.
ŽELEZO je pro lidský organismus nepostradatelné v mnoha transportních a enzymatických systémech, především v dýchacím řetězci pro přenos kyslíku mezi tkáněmi. Podporuje tvorbu červených krvinek a hemoglobinu a funkci imunitního systému.
Co je dobré o železu vědět?
Vstřebávání železa podporuje vitamin C a všechny kyselé potraviny, dále vitaminy B6 a B12 a kyselina listová.
Vápník a další minerály konkurují vstřebávání železa v tenkém střevě. Naopak, železo brání vstřebávání vitaminu E, proto přípravky s obsahem železa užijte ráno a vitamin E si dejte až večer. Pamatujte, že je nutné dodržet časový odstup od všech potravin a vitaminů snižujících absorpci samotného železa.
Živočišnými a rostlinnými zdroji železa jsou játra, hovězí maso, melasa, rozinky, švestky, třešně.
JOD je nezbytný pro tvorbu hormonů a činnost štítné žlázy. Reguluje zdravý vývoj mozku a funkce nervové soustavy. Podporuje zdraví pokožky a je klíčovým prvkem pro udržení energie v těle. Přírodními zdroji jsou mořské ryby a řasy, houby, vejce, čokoláda a minerální voda Vincentka, která je zdrojem i ostatních minerálů.
SELEN je významným antioxidantem, příznivě ovlivňuje obranyschopnost organismu. Má vliv na správnou funkci štítné žlázy a stav vlasů a nehtů. Selen má velmi významný vliv na reprodukční zdraví především u mužů, protože podporuje tvorbu spermií a jejich aktivitu. U žen během těhotenství přispívá k zdravému vývoji plodu. Přirozeným zdrojem jsou PARA ořechy, mořské ryby, ledvinky, játra, žloutky, pšeničné otruby, hnědá rýže, droždí.
Zajímavost: Účinek selenu se navyšuje s dalšími antioxidanty, jakými jsou zinek, vitamin C a vitamin E. Preferovat bychom měli organickou formu selenu, protože je nejlépe vstřebatelná a využitelná pro organismus.
DRASLÍK především se stará o správnou regulaci rovnováhy tekutin v organismu. Napomáhá činnosti nervové a svalové soustavy a v neposlední řadě se společně s hořčíkem a vápníkem podílí na udržení správného tlaku krve. Je dokonce 3. nejvíce zastoupeným minerálem v těle. Podílí se také na proměně cukrů na zásobní glykogen. Působí jako diuretikum a odvádí škodlivé a nepotřebné látky z těla ven.
Nezapomínejte na minerály a dbejte na jejich pravidelný příjem.
Pěkné léto!