Vitaminy, které v jídelníčku nesmějí chybět
Když si řekneme slovo vitamin, většina z nás si představí tabletky z lékárny, známý vitamin C, B-komplex a nově také multivitaminové přípravky. I když vitaminy často působí jako léky, přece léky nejsou. Jsou to organické látky nezbytné pro život, růst, vitalitu. Jsou stavebními složkami enzymů a ovlivňují látkovou výměnu. Naše strava je bohatá, přesto ale neobsahuje takové množství vitaminů, jaké bychom potřebovali. Výživová hodnota potravin totiž kvůli jejich tepelnému zpracování klesá. Jak poznat, že tělu chybí vitaminy?
Celkem je známo 13 základních vitaminů. Náš organismus si je až na nějaké výjimky nedokáže sám vyrobit. Při jejich nedostatku v těle vzniká chorobný stav, který nazýváme hypovitaminóza. Nedostatek vitaminů se projeví poruchou různých funkcí organismu a může vést až k závažným onemocněním. Naopak při nadbytečném příjmu vitaminů může dojít k předávkování, tento stav označujeme jako hypervitaminózu.
Vitamin A
Rozpustný v tucích, vyskytuje se ve dvou formách jako retinol (v potravinách živočišného původu - ryby, játra) a jako karoten (rakytník, jeřabina, mrkev, paprika, petržel a řeřicha).
Vitamin A je důležitý pro pokožku, pleť, oči (ovlivňuje šeroslepost).Aplikovaný zevně pomáhá při léčbě vrásek, impetiga a akné. Doporučuje se užívat při antikoncepční léčbě. Vzhledem k možnému předávkování se doporučuje užívat pět dní, po kterých by měla následovat dvoudenní přestávka. Nedoporučuje se užívat v těhotenství, protože vysoké dávky by mohly vyvolat poruchy vývoje plodu.
Doporučená denní dávka:
800µg (mikrogram) = 2400 až 4000 m. j.(mezinárodní jednotky, UI), nebo 25 - 55 m. j. na 1 kg hmotnosti denně
Vitamin D – sluneční vitamin
Rozpustný v tucích. Jeho nejbohatším zdrojem je působení ultrafialových paprsků, kdy se z provitaminu dehydrocholesterolu produkovaného játry tvoří vitamin D3. Vitamin D2 se tvoří z ergosterolu rostlinného původu. Dalšími zdroji vitaminu D jsou rybí tuk, sardinky, tuňák, losos, mléko a mléčné výrobky.
Pokud bude mít naše tělo nedostatek vitaminu D, hrozí mu nemoci, jako jsou křivice (rachitida), řídnutí kostí (osteoporóza) či bolest kostí.
Doporučená denní dávka: 10 µg = 500 m. j.
Vitamin E – tokoferol
Podle nejnovějších výzkumů má tento vitamin pravděpodobně protirakovinné účinky a chrání organismus před nežádoucími účinky záření a chemoterapie. Dále zvyšuje odolnost organismu proti virům a bakteriím, brání tvorbě krevních sraženin, zlepšuje stav pokožky, ovlivňuje plodnost a posouvá hranici menopauzy. Je vhodným pomocníkem při křečích v lýtkách.
Vitamin E nalezneme v rostlinných olejích, pšeničných zrnech, kukuřici, pšeničných klíčcích, listech kopřivy, máty, smetanky, dále ho obsahuje chřest, vejce či olej z obilných klíčků. Pokud se nám ho bude nedostávat, můžeme se potýkat s atrofií svalů, poruchami reprodukce a anemií.
Doporučená denní dávka: 12 mg = 400 - 600 m. j.
Vitamin K
Vitamin K je dvousložkový vitamin, který se skládá z vitaminu K1 a K2. Je velmi důležitý pro správnou srážlivost krve. V naší republice je podáván kojencům ve formě kapek k prevenci hemoragie (krvácení). Lidské mléko je totiž chudé na vitamin K a dětská střevní mikroflóra není ještě dostatečně vyvinuta. Vitamin K se podává také při užívání sulfonamidů a salicylátů.
Tento vitamin je obsažen ve všech zelených rostlinách, které mají listové barvivo chlorofyl. Velké množství je ve špenátu, rajčatech, sójovém oleji, játrech, másle a sýrech. Pokud ho máme příliš malé množství, hrozí nám celiakie(nesnášenlivost lepku) či zánět střev.
Doporučená denní dávka: u dětí 3 - 5 mg , u dospělých 6 - 8 mg
Vitamin B1 – thiamin
Tento vitamin působí pozitivně na nervový systém a proti únavě. Thiamin vylepšuje chuť k jídlu a trávení. Mezi jeho hlavní zdroje patří pivovarské sušené droždí, čerstvé droždí, vepřové maso, lískové oříšky a sušené mléko. V těle ho nedokážeme ukládat a jeho velkým nepřítelem je pití kávy a čaje. Jeho nedostatek se projeví onemocněním beri-beri, nespavostí, neschopností koncentrace, změnou krevního tlaku i tepu.
Doporučená denní dávka: 1,5 - 3 mg
Vitamin B2 – riboflavin
Riboflavin je výborný spalovač cukrů. K jeho nedostatku dochází u pacientů, kteří jsou léčeni antibiotiky, trpí cukrovkou, onemocněním štítné žlázy, nebo užívají antikoncepci. Vitamin B2 můžeme získat z pekařského droždí, čerstvého mléka, vařeného hrachu, hub, jogurtu, vajec, kakaa, vlašských ořechů, telecího a skopového masa. Jeho nedostatek nám může způsobit bolestivost a zanícení ústních koutků, záněty sliznic či spojivek a světloplachost.
Doporučená denní dávka: 1,2 - 1,6 mg
Kyselina pantotenová – vitamin na vlasy
Tento vitamin napomáhá růstu vlasů a léčí některé alergie. Má velký význam při tvorbě protilátek. Najdeme ho v mase, zelenině či v různých semínkách. Jeho nedostatek způsobuje vypadávání vlasů. Vyšší spotřebu kyseliny pantotenové mají diabetici, ženy užívající antikoncepci a alkoholici.
Tento vitamin se s velkým úspěchem využívá v kosmetickém průmyslu, je součástí šamponů, tělových mlék proti spáleninám a pleťových krémů.
Doporučená denní dávka: 6 mg
Vitamin C – kyselina askorbová
Vitamin C je základní vitamin, který pokrývá asi 3/4 naší celkové potřeby vitaminů. Je důležitý pro správnou činnost našeho imunitního systému, podporuje odolnost proti infekcím, podílí se na tvorbě kolagenu, zubů, mozkových funkcích. Je prokázáno, že podávání vitaminu C během nachlazení zkracuje průběh infekčního onemocnění. Vitamin C také nachází uplatnění při stresech, hněvu a vzteku.
Pokud ho chceme mít dostatek, neměli bychom z našeho jídelníčku vynechávat potraviny, jako jsou šípek, rakytník, černý rybíz, paprika, křen, petrželová nať, zelí, pomeranč, citron, indické ovoce a malaki (ve 100 g tohoto ovoce je stejné množství vitaminu C jako v 15 kg jablek nebo 2 kg pomerančů), kustovnice čínská (superpotravina, která obsahuje 500x více vitaminu C než pomeranč). Více vitaminu C potřebují alkoholici, kuřáci a ženy, které užívají antikoncepci.
Doporučená denní dávka: 60 mg, v epidemiích až 1000 mg
Velká naděje pro nemocné – léčba mega dávkami vitaminu C
V poslední době se v tisku objevily zprávy, že vysoké dávky vitaminu C v infuzích mohou léčit rakovinu. Protože do krve se nedostane dostatečné množství vitaminu C užívaného ústně (přes střevní bariéru), je třeba jej podávat infuzí. Tuto léčbu již schválil Státní úřad pro kontrolu léčiv a poskytují ji některá onkologická centra.
Vitamin C se podává mezi cykly cytostatické léčby nebo v období radioterapie. Dávka vitaminu C činí 15 – 30 g v infuzi 2 až 3x týdně. Podmínkou je dobrá funkce ledvin. Během léčby je také nutné zajistit dostatečný pitný režim. Mechanismem účinku vitaminu C je antioxidační ochrana zdravých buněk a podpora protinádorové imunity. Na nádorové buňky působí prooxidačně, tzn. vytvářejí peroxid vodíku, který nádorovou buňku zničí.