Vitamin C: V jakých plodech ho najdeme nejvíce?
Naše tělo je z mnoha hledisek takřka dokonalým strojem. Avšak v souvislosti svitaminem C bychom o tomto tvrzení mohli pochybovat. Vitamin C potřebujeme,avšak nedokážeme se jím předzásobit na déle než 3 dny. To věděli už námořníci,kteří se v polovině 18. století vydávali na dlouhé plavby.
Díky dostatečnému množství vitaminu C v těle je posílen náš imunitní anervový systém, snižuje se míra únavy, vyčerpání a je podporována naše celkovávitalita. A v neposlední řadě působí jako prevence mnoha onemocnění.
Vitamin C se dříve do těla doplňoval pouze z přírodních zdrojů, tedy z bylina plodů. Patrně nejbohatšími zdroji vitaminu C jsou citrusové plody. Zde všakmusíme dávat pozor. Vitamin C obsahují pouze čerstvé a kvalitní plody. Dovoz,dlouhé a špatné skladování, chemické ošetření či sběr ještě nezralých plodůmnožství vitaminu C v plodech velmi snižují.
Dalšími zdroji vitaminu C jsou rakytník řešetlákový, rybíz, angrešt, jahody,papriky, rajčata, zelí, petržel, špenát, kapusta, hlávkový salát, fenykl čibrambory. Velmi zajímavá je také tropická rostlina zvaná acerola nebolibarbadoská třešeň. Acerola obsahuje vitamin C ve formě složené kyselinyaskorbové, která má trvalejší vliv než jednoduchá, průmyslově vyráběná kyselinaaskorbová. Obsah vitaminu C v acerole je až třicetkrát větší než v pomeranči, aje tak společně s camu camu plodem s největším obsahem vitaminu C na zemi. Kroměvitaminu C obsahuje také vitaminy A, E, vitaminy skupiny B či flavonoidy.
Někdy však nemáme možnost tělu dopřát dostatečné množství vitaminu C zpřírodních látek. Proto můžeme potravinové zdroje nahradit i kvalitnímipotravinovými doplňky, a zlepšit tak svou imunitu i vitalitu.