Vitamin B12 Často opomíjený, a přesto životně důležitý
Vitamin B12 spadá do skupiny vitaminů B. Jeho dostatek je nezbytný pro proceskrvetvorby, replikaci DNA, a především pro správný vývoj a funkci centrálnínervové soustavy. Lidský organismus si nedokáže vitamin B12 sám vyrobit, a protojej musí přijímat v potravě, kde je vázaný na živočišné bílkoviny. Přestože tělopotřebuje vitaminu B12 pouze velmi malé dávky, s jeho deficitem se setkávámepoměrně často.
Nedostatek vitaminu B12 může vzniknout buď z vnějších, nebo z vnitřníchpříčin. Vnější příčina tkví v nedostatečné výživě. Z toho vyplývá, ženedostatkem vitaminu B12 jsou ohroženi zejména vegetariáni a vegani. U veganů jesituace horší, neboť žádný spolehlivě ověřený zdroj vitaminu B12 z rostlinnýchzdrojů neexistuje. Některé rostlinné potraviny (např. spirulina a tempeh)obsahují B12 ve formě tzv. inaktivního analogu. Obsah B12 v potravináchrostlinného původu je ale nejednoznačný a tyto potraviny tedy nemohou být brányjako spolehlivý zdroj. Proto je v těchto případech naprosto nutné užívat vitaminB12 ve formě potravinových doplňků.
Pro pochopení vnitřních příčin je potřeba velmi stručně zmínit procesvstřebávání vitaminu B12. Již bylo řečeno, že vitamin B12 je navázaný naživočišné bílkoviny. Po jejich konzumaci se dostává do žaludku. Uvolnění způvodní vazby na bílkovinu a jeho aktivace může proběhnout jen v dostatečněkyselém prostředí díky kyselině chlorovodíkové a za přítomnosti tzv. vnitřníhofaktoru. Obojí vytvářejí buňky žaludeční sliznice. Pokud jsou tyto buňkyporušeny nebo není-li prostředí žaludku dostatečně kyselé (například následkemdlouhodobého užívání léků na pálení žáhy), uvolnění vitaminu B12 je značnéztíženo.
Při dalším postupu trávicím traktem napomáhají aktivaci vitaminu B12 i enzymybřišní slinivky, takže její nedostatečná funkce může být další příčinou jehodeficitu. Na konci tenkého střeva je vitamin B12 vychytáván a dostává se přesstřevní stěnu do krevního oběhu. Při postižení tenkého střeva je resorpcevitaminu B12 omezená, což může být další příčinou jeho deficitu. V plazmě sevitamin B12 váže na transportní bílkoviny a je dopraven do jater.
Rizikové skupiny by měly vitamin B12 dlouhodobě suplementovat ve forměpotravinových doplňků.
Zhruba 80 až 85 % zůstává v zásobě v jaterních buňkách, odkud se uvolňuje vpřípadě potřeby. Jedná se o množství zhruba 2 až 5 mg, které by jako zásobárnamělo vydržet asi na 5 až 10 let. Uvnitř jaterních buněk se pak přeměňuje naaktivní formy, které spolupůsobí při reakcích nezbytných k životu všech buněk vtěle.
Kdo je nejvíce ohrožen nedostatkem vitaminu B12
- Senioři nad 60let
- Osoby s nadměrnou a nekontrolovanou konzumací léků na pálenížáhy
- Pacienti s chronickými chorobami žaludku, břišní slinivky a tenkéhostřeva
- Pacienti po břišních operacích (resekce tenkého střeva, komplikace pogynekologických operacích, případně po odnětí slepého střeva)
- Vegani azejména děti těhotných a kojících matek/veganek. Nedostatek vitaminu B12 vtěhotenství a u kojících žen je kritický. Dětem hrozí vývojové změny orgánů aporuchy psychomotorického vývoje.
- Alkoholici
- Pacienti s dlouhodobýmichronickými virovými infekcemi
- Diabetici dlouhodobě užívající metformin
Jaké jsou příznaky nedostatku?
Mezi nejčastější projevy nedostatku vitaminu B12 se řadí únava, bledost,nažloutlý odstín pokožky, závratě a dušnost, zhoršení pozornosti a duševnívýkonnosti, porucha svalové koordinace, třes a mravenčení v končetinách. Objevitse mohou také psychické poruchy, jako jsou náhlé změny nálad, úzkost, deprese aporuchy soustředění. Nedostatek vitaminu B12 může urychlit vývoj aterosklerózy aischemické choroby srdeční se všemi dalšími následky.
Jak se nedostatek vitaminu B12 léčí?
Léčebné dávky u pacientů s prokázaným nedostatkem vitaminu B12 jsoumnohonásobně vyšší než doporučené denní dávky u běžné populace. Zatímcodoporučená denní dávka u zdravých lidí je 2,5 až 7 mikrogramů (pro kojící atěhotné ženy platí dvojnásobek), léčebně se podává 300 až 400 mikrogramů denně.Je to proto, že při podání vitaminu ústně se vstřebá pouze 1 %. U závažnýchdeficitů a v případě zhoubné anémie se proto vitamin B12 aplikuje injekčně,nejčastěji do svalu. Injekční podání indikuje výhradně lékař.
Preventivní užívání
Správná a vyvážená strava by u zdravého člověka měla zajistit dostatečnýpřísun vitaminu B12. Všichni, kteří patří do skupin osob ohrožených jehonedostatkem, by měli užívat vitamin B12 jako potravinový doplněk. Jehodostatečný přísun zajišťuje správnou krvetvorbu, a tím i vitalitu, zlepšujepaměť, podporuje koncentraci a snižuje riziko kardiovaskulárníchonemocnění.