Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Srdce: Co můžeme pro náš stroj života udělat?

          Mgr. Leona Štěpková
          Mgr. Leona Štěpková 

          O tom jak si zachovat zdravé srdce a cévní systém už byly popsány stohypapíru. Zkusila jsem do internetového vyhledavače zadat heslo „zdravé srdce“ –nalezeno bylo 1 940 000 odkazů. Na slovo „cholesterol“ se jich objevilo dokonce66 400 000. A přesto denně ve světě umírají tisíce lidí na následkykardiovaskulárních onemocnění.

          Většina z nás tuší, že vysoké procento lidí s těmito chorobami žije vbohatých, někdo je nazývá civilizovaných, státech. Podvědomě vnímáme, že neníúplně správné tloustnout, kouřit, sedět před televizí a zobat brambůrky, přestoveliká část z nás to dělá. Zdravotnictví je na tak dobré úrovni, že se již toliknebojíme. Ještě před 30 lety se na následky infarktu myokardu nebo cévní mozkovépříhody umíralo poměrně často. Dnes si starší pánové běžně povídají o tom, kolikmají bypassů, a tyto zákroky považují za zcela běžnou záležitost. Medicína ovšemnení všemocná a nedokáže za nás vyřešit všechno. Čím více budeme spoléhat jen nani, bez toho abychom se zaměřili na svůj životní styl, tím více můžeme býtpřekvapeni – samozřejmě nemile.

          V posledních letech neustále slyšíme o tom, jak se náš věk prodlužuje.Dokážeme si ale ten „prodloužený život“ užít? Možná to bude znít hrubě, alenezáleží jen na tom, jak dlouho tu budeme, ale také na tom, co tu budeme dělat ajestli nás to bude naplňovat.  A jen málokdo z nás má takové štěstí, že seve zdraví dožije požehnaného věku bez toho, aby se o sebe staral.

          Podle Světové zdravotnické organizace jsou kardiovaskulární onemocněnínejčastější příčinou úmrtí v „civilizovaném světě“. Přitom až čtyřem z pěti znich můžeme předejít.

          Co neovlivníme?

          Existují rizikové faktory, se kterými bohužel nic neuděláme. Patří mezi nězejména rasa, pohlaví, věk, poruchy srážlivosti krve a naše genetická dispozice.Riziko onemocnění se zvyšuje s rostoucím věkem, přičemž vyšší je u mužů. Ženyjsou do nástupu menopauzy, tzn. přibližně do padesáti let, chráněny hormonálně.V klimakteriu tato ochrana mizí a riziko onemocnění postupně vzrůstá, až jestejné jako u mužů.

          Z tohoto důvodu je velmi důležité, aby ženy po přechodu, které doposud nemělyžádné zdravotní potíže, nezanedbávaly pravidelné preventivní prohlídky upraktického lékaře. To samozřejmě platí i pro ty, jejichž rodič či oba rodičetrpěli nějakým srdečním či cévním onemocněním nebo v jeho důsledku dokoncezemřeli.

          Pacienti s poruchami srážlivosti krve musejí pečlivě dodržovat doporučenílékaře, užívat předepsané léky a neexperimentovat s léky jinými, protože semohou navzájem ovlivňovat.

          Některá rizika máme ve svých vlastních rukách

          Vysoký krevní tlak, kouření cigaret, obezita, vysoká hladina cholesterolu atriglyceridů, dlouhodobý stres, deprese, úzkost. To vše jsou rizikové faktory,se kterými můžeme pracovat, a ovlivnit jejich výskyt.

          Čím více zmíněných rizikových faktorů ve svém životě nalézáme, tím více sezvyšuje pravděpodobnost, že onemocníme nebo dokonce zemřeme na následky chorobsrdce či cév. Velice často potkávám pacienty, u kterých přibývá jedno riziko zadruhým a kteří trpí i řadou jiných chorob. Užívají mnoho léků, mají mnoházdravotní omezení a velmi malou motivaci změnit svůj životní styl. Diví se tomu,že byli „celý život zdraví a teď najednou...“. Zdravotní problémy nevnímají jakodůsledek svého životního stylu, ale jako „nějaký zásah vyšší moci“, jako smůlunebo jako dědičnou nutnost. Přetnout tento začarovaný kruh je velmi obtížné amnoha lidem se to nepodaří.

          Proto je důležité tomu všemu předejít. Mnohonásobně obtížnější než nepřibratje zhubnout. Přestat kouřit je velice těžké na rozdíl od toho, abychom nezačali.Mnohem jednodušší než snížit vysokou hladinu cholesterolu v krvi je se k ní„neprojíst“. A tak bychom mohli pokračovat takřka donekonečna.

          Přitom prevence je tak jednoduchá, účinná a levná. Bohužel ale pravděpodobněneatraktivní. Všichni víme, že kouření škodí zdraví v jakémkoliv věku. Přestomnoho z nás kouří. Všichni víme, že bychom se měli více hýbat, přesto toneděláme. A taky si pamatujeme „jez do polosyta, pij do polopita“, ale kdo z násse toho drží?

          Není pravda, co se říká o dlouhodobých kuřácích: „že jsou na to zvyklí a ženení dobré přestat“. Naopak, přestat kouřit je dobré kdykoliv a vždy budou zezdravotního hlediska převažovat pozitiva nad eventuálními negativy.

          Pravidelný pohyb je přínosný hned z několika důvodů. Pomáhá nám udržet váhu,eventuálně ji snižovat, podporuje správnou funkci svalstva a předchází jehoúbytku, zlepšuje mozkovou aktivitu a má obrovský význam pro psychickou pohodu aduševní zdraví. Tím ovlivňuje, ať přímo či nepřímo, hned několik rizikovýchfaktorů kardiovaskulárních chorob.

          A na konec zdravé stravování. To se pro mnoho z nás stalo záhadným odvětvím.Nejenže každému z nás chutná něco jiného, ale rovněž je velmi těžké vyznat se vmnoha, často protichůdných, doporučeních. Stejně složitá je orientace v různýchpotravinářských výrobcích.

          S ohledem na své cévy bychom měli jíst dostatek zeleniny a ovoce. Měli bychomméně solit a omezit příjem tuků obsahujících nasycené mastné kyseliny. Do svéhojídelníčku bychom měli pravidelně zařazovat ryby, ideálně dvakrát týdně. Pokudryby nejíte, je dobré užívat potravinové doplňky s obsahem omega-3-nenasycenýchmastných kyselin, které je mohou částečně nahradit. Měli bychom se vyhýbat„tvrdému“ alkoholu, tučnému masu, tučným mléčným výrobkům, uzeninám a smaženýmpokrmům. Nemusí to znamenat zákaz, ale rozhodně bychom neměli jíst tytopotraviny pravidelně.

          Mnoho polotovarů, cukrovinek, oříšků, lahůdek a uzenin obsahuje vysokémnožství soli a nasycených mastných kyselin, které jsou pro pacienty skardiovaskulárním onemocněním vyloženě nevhodné. Ti, kteří nestudují složenípotravin na etiketách, by měli nakupovat jednoduché známé suroviny a z nichpotom vařit či péct. Vyhnou se pak tomu, že nevědomky sní vysoké množstvíškodlivých složek.

           Která rizika ovlivnit můžeme?

          • vysoký krevní tlak
          • kouření cigaret
          • obezita
          • vysoká hladina cholesterolu a triglyceridů
          • dlouhodobý stres, deprese, úzkost

          Pozornostvěnujme také tukům

          Obzvlášť dobrý pozor je třeba dávat na obsah tuků v potravinách. Platí to jako jejich kvantitě, tak o jejich kvalitě. Jinými slovy: kolik jich tam je a jakéjsou. Je to důležité s ohledem na jeden z rizikových faktorů srdečně-cévníchonemocnění, a to zvýšenou hladinu cholesterolu, respektive tuků v krvi. Beztěchto látek se sice naše tělo neobejde, ale máme-li jich moc, výrazně náspoškozují. Dlouhodobě vysoká hladina tuků v krvi způsobí, že se začnou ukládat.A ukládají se i do cévní stěny, která tím ztrácí svou pružnost a částečně svoufunkci. Můžeme si ji představit jako zanesenou a zpuchřelou starou zahradníhadici. Co se asi stane, když do ní pod tlakem pustíte vodu?

          Největší nebezpečí vysoké hladiny cholesterolu a tuků v krvi je, že nebolíani nijak jinak neznepříjemňuje život, dokud už to není opravdu vážné. Možnáproto bere řada lidí jeho zvýšenou hladinu na lehkou váhu a zamyslí se nad jejímsnížením, až když nastane problém. Pozastavme se proto nad naším způsobem životaa začněme se lépe starat o naše srdce a cévy.

          Co tedy pro své srdce můžemeudělat?

          • přestat kouřit
          • zdravě jíst
          • pravidelně se hýbat a odpočívat

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne