Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Proč jsou nezbytné omega 3 mastné kyseliny?

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Mastné kyseliny obecně jsou základními stavebními jednotkami tuků, tuky spoluse sacharidy a bílkovinami tvoří základní prvky výživy. Jejich příjem je prosprávné fungování organismu naprosto nezbytný.

          Jsou hlavním zdrojem a zásobárnou energie, stavebními složkami jednotlivýchbuněk, chrání organismus před únikem tepla, umožňují vstřebávání vitaminůrozpustných v tucích a ve formě cholesterolu jsou základní složkou některýchhormonů.

          V současné době jsou však tuky většinou přijímány v nadměrné míře, a navíc vešpatném poměru. Ve stravě obvykle převládají tuky živočišné, které se skládají znasycených mastných kyselin a jejichž zvýšený příjem (víc jak 1/3 z celkovéhomnožství tuků) významně zvyšuje riziko aterosklerózy a tím i srdečních a cévníchchorob.

          Tuky nenasycené jsou naopak zdraví prospěšné. Do této skupiny patří i omega 3a omega 6 mastné kyseliny, někdy se užívají i zkratky n-3 a n-6. Pojemnenasycené znamená, že mají víc jak jednu dvojnou vazbu a číselné označení 3 a 6vyjadřuje umístění první dvojné vazby v uhlíkovém řetězci.

          U zdravých dospělých lidí s normální hmotností by výživový poměr mezijednotlivými složkami měl být 55-65 % sacharidů, 25-30 % tuků a 12-15 %bílkovin.

          Omega 3 a některé z omega 6 jsou esenciální, to znamená, že tělo si jenedokáže samo vytvořit a musí být dodávány potravou. Nutričně jsou velmivýznamné a v souvislosti se zdravím jsou zmiňovány zejména účinky omega 3mastných kyselin, z nichž nejdůležitější jsou tyto tři:

          • EPA (kyselinaeikosapentaenová)
          • DHA (kyselina dokosahexaenová)
          • ALA (kyselina alfalinolenová)

          Přínos pro zdraví

          Hlavními zdroji EPA a DHA jsou mořské plody a zejména tučné ryby, a tozvláště ty, které pocházejí z chladnějších vod (tuňák, makrela, losos, pstruh),ale také například sardinky nebo ančovičky. ALA se nachází v rostlinnýchpotravinách s vysokým obsahem tuku (řepkový, sezamový a sójový olej, vlašskýořech, lněné semínko, chia). ALA se v těle přeměňuje na EPA, ale existuje řadalimitujících faktorů a nejvýše se z celkového množství ALA může na EPA přeměnitjen 10 %. Rovněž u různých osob jsou značné interindividuální rozdíly, ve vyššímíře dokážou ALA na EPA přeměňovat např. vegetariáni.

          Vliv omega 3 mastných kyselin na zdraví je stále předmětem mnoha diskuzí.Nicméně existuje řada odborných studií, které potvrdily následující pozitivníefekty:

          • Působí příznivě proti vzniku onemocnění srdce a cév (pomáhajíudržovat správné hladiny cholesterolu a triglyceridů, snižují krevní tlak,omezují schopnost krevních destiček vytvářet shluky a tím snižují krevnísrážlivost).
          • Blokují zánětlivé procesy a posilují imunitu.
          • Působípreventivně na vznik šedého zákalu.
          • Jsou nezbytné pro správný vývoj mozku aočí plodu.
          • Podporují kognitivní funkce.
          • Působí preventivně na rakovinutlustého střeva a snad i rakovinu prsu.

          Dávkování

          Doporučená denní dávka omega 3 mastných kyselin je 0,25 až 1 gram. Doporučenédávky lze dosáhnout při konzumaci mořských ryb alespoň 2x týdně. V našichstředoevropských podmínkách je však příjem omega 3 mastných kyselin obvyklenedostatečný, a proto se doporučuje jejich suplementace výživovými doplňky.

          Jejich maximální doporučená dávka je 2 gramy denně. Konzumace víc jak 3 gramůdenně již může být zdraví škodlivá. Problémy hrozí zejména u osob s poruchamisrážlivosti krve, neboť může docházet ke zvýšenému výskytu krvácení, včetněkrvácení do mozku. Opatrnosti je třeba i u diabetiků, vysoké dávky omega 3 unich mohou zvyšovat glykémii a ovlivňovat nepříznivě i hladinu krevníchtuků.

          Nutno podotknout, že dávku tři gramy omega 3 mastných kyselin denně nelzezískat prostřednictvím stravy, ale pouze při suplementaci výživovými doplňky.Proto je důležité dodržovat dávkovací schéma na příbalovém letáku, případně se odávkování poradit s lékárníkem či lékařem.

          Mezi mastné kyseliny omega 6 patří kyselina linolová, gama linolenová aarachidonová. Z nich je esenciální pouze kyselina linolová, ostatní kyseliny sitělo dokáže syntetizovat. Omega 6 mastné kyseliny mají význam při tvorběbuněčných membrán, některých tkáňových hormonů, ovlivňují vývoj buněk a jejichdělení a podílejí se též na tvorbě zánětu. Hlavními zdroji jsou zejménarostlinné oleje, maso, mléčné výrobky, ořechy a kukuřice.

          Pro příjem omega mastných kyselin je také velmi důležitý poměr mezi omega 6 aomega3, který by měl být v rozmezí 5-8:1.

          V současné době je tento poměr spíš 10-20:1. To znamená, že zatímco omega 6kyseliny jsou přijímány ve vyšším množství, příjem omega 3 je stálenedostatečný. Při narušeném poměru dochází v organismu ke zvýšené mířezánětlivých procesů, protože zatímco omega 3 mastné kyseliny zánět tlumí, omega6 jej podporují. Přítomnost chronického zánětu v těle může působit jako spouštěčcelé řady civilizačních onemocnění, např. rakoviny nebo nemocí srdce a cév.

          Aby mohlo být na potravinovém výrobku označení „zdroj omega 3 mastnýchkyselin“, musí daná potravina obsahovat alespoň 0,3 g/100 g ALA nebo alespoň 40mg/100 g EPA a DHA dohromady. Pro označení „S vysokým zdrojem omega 3 mastnýchkyselin“ musí být tyto hodnoty dvojnásobné.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne