Proč jsou nezbytné omega 3 mastné kyseliny?
Mastné kyseliny obecně jsou základními stavebními jednotkami tuků, tuky spoluse sacharidy a bílkovinami tvoří základní prvky výživy. Jejich příjem je prosprávné fungování organismu naprosto nezbytný.
Jsou hlavním zdrojem a zásobárnou energie, stavebními složkami jednotlivýchbuněk, chrání organismus před únikem tepla, umožňují vstřebávání vitaminůrozpustných v tucích a ve formě cholesterolu jsou základní složkou některýchhormonů.
V současné době jsou však tuky většinou přijímány v nadměrné míře, a navíc vešpatném poměru. Ve stravě obvykle převládají tuky živočišné, které se skládají znasycených mastných kyselin a jejichž zvýšený příjem (víc jak 1/3 z celkovéhomnožství tuků) významně zvyšuje riziko aterosklerózy a tím i srdečních a cévníchchorob.
Tuky nenasycené jsou naopak zdraví prospěšné. Do této skupiny patří i omega 3a omega 6 mastné kyseliny, někdy se užívají i zkratky n-3 a n-6. Pojemnenasycené znamená, že mají víc jak jednu dvojnou vazbu a číselné označení 3 a 6vyjadřuje umístění první dvojné vazby v uhlíkovém řetězci.
U zdravých dospělých lidí s normální hmotností by výživový poměr mezijednotlivými složkami měl být 55-65 % sacharidů, 25-30 % tuků a 12-15 %bílkovin.
Omega 3 a některé z omega 6 jsou esenciální, to znamená, že tělo si jenedokáže samo vytvořit a musí být dodávány potravou. Nutričně jsou velmivýznamné a v souvislosti se zdravím jsou zmiňovány zejména účinky omega 3mastných kyselin, z nichž nejdůležitější jsou tyto tři:
Přínos pro zdraví
Hlavními zdroji EPA a DHA jsou mořské plody a zejména tučné ryby, a tozvláště ty, které pocházejí z chladnějších vod (tuňák, makrela, losos, pstruh),ale také například sardinky nebo ančovičky. ALA se nachází v rostlinnýchpotravinách s vysokým obsahem tuku (řepkový, sezamový a sójový olej, vlašskýořech, lněné semínko, chia). ALA se v těle přeměňuje na EPA, ale existuje řadalimitujících faktorů a nejvýše se z celkového množství ALA může na EPA přeměnitjen 10 %. Rovněž u různých osob jsou značné interindividuální rozdíly, ve vyššímíře dokážou ALA na EPA přeměňovat např. vegetariáni.
Vliv omega 3 mastných kyselin na zdraví je stále předmětem mnoha diskuzí.Nicméně existuje řada odborných studií, které potvrdily následující pozitivníefekty:
Dávkování
Doporučená denní dávka omega 3 mastných kyselin je 0,25 až 1 gram. Doporučenédávky lze dosáhnout při konzumaci mořských ryb alespoň 2x týdně. V našichstředoevropských podmínkách je však příjem omega 3 mastných kyselin obvyklenedostatečný, a proto se doporučuje jejich suplementace výživovými doplňky.
Jejich maximální doporučená dávka je 2 gramy denně. Konzumace víc jak 3 gramůdenně již může být zdraví škodlivá. Problémy hrozí zejména u osob s poruchamisrážlivosti krve, neboť může docházet ke zvýšenému výskytu krvácení, včetněkrvácení do mozku. Opatrnosti je třeba i u diabetiků, vysoké dávky omega 3 unich mohou zvyšovat glykémii a ovlivňovat nepříznivě i hladinu krevníchtuků.
Nutno podotknout, že dávku tři gramy omega 3 mastných kyselin denně nelzezískat prostřednictvím stravy, ale pouze při suplementaci výživovými doplňky.Proto je důležité dodržovat dávkovací schéma na příbalovém letáku, případně se odávkování poradit s lékárníkem či lékařem.
Mezi mastné kyseliny omega 6 patří kyselina linolová, gama linolenová aarachidonová. Z nich je esenciální pouze kyselina linolová, ostatní kyseliny sitělo dokáže syntetizovat. Omega 6 mastné kyseliny mají význam při tvorběbuněčných membrán, některých tkáňových hormonů, ovlivňují vývoj buněk a jejichdělení a podílejí se též na tvorbě zánětu. Hlavními zdroji jsou zejménarostlinné oleje, maso, mléčné výrobky, ořechy a kukuřice.
Pro příjem omega mastných kyselin je také velmi důležitý poměr mezi omega 6 aomega3, který by měl být v rozmezí 5-8:1.
V současné době je tento poměr spíš 10-20:1. To znamená, že zatímco omega 6kyseliny jsou přijímány ve vyšším množství, příjem omega 3 je stálenedostatečný. Při narušeném poměru dochází v organismu ke zvýšené mířezánětlivých procesů, protože zatímco omega 3 mastné kyseliny zánět tlumí, omega6 jej podporují. Přítomnost chronického zánětu v těle může působit jako spouštěčcelé řady civilizačních onemocnění, např. rakoviny nebo nemocí srdce a cév.
Aby mohlo být na potravinovém výrobku označení „zdroj omega 3 mastnýchkyselin“, musí daná potravina obsahovat alespoň 0,3 g/100 g ALA nebo alespoň 40mg/100 g EPA a DHA dohromady. Pro označení „S vysokým zdrojem omega 3 mastnýchkyselin“ musí být tyto hodnoty dvojnásobné.