Prebiotika: Pro naši střevní mikroflóru
Zdravá střevní mikroflóra má pozitivní význam pro naše zdraví a celkovouimunitu organismu. Skládá se z tisíce druhů mikroorganismů, které v ideálnímpřípadě žijí ve střevech v rovnovážném stavu. Nevhodná strava s velkým obsahemcukrů, překyselení organismu, antibiotika, hormonální přípravky - to vše všakmůže harmonii narušit a přispět k převaze kvasinek, plísní a patogenníchbakterií.
Takovéto stavy se projevují nejen dlouhodobými střevními potížemi, ale třebai bolestí hlavy, únavou, alergiemi, kožními problémy, opakovanýmigynekologickými a urologickými problémy a dalšími, i velmi závažnými,zdravotními stavy. V těchto případech je žádoucí užívání probiotik.
Příznivé účinky na zdraví však mají jen tehdy, pokud jsou přítomny ve vysokémpočtu - minimálně v řádu stamilionů. Ovšem, chceme-li dosáhnout nejúčinnějšíhovýsledku doplnění či podpoření střevní mikroflóry, a tím i celkové imunity, jenejlepší zvolit kombinované přípravky. Zpravidla se doporučuje podporovatstřevní mikroflóru již zmíněnými probiotiky a prebiotiky zároveň.
Co to jsou prebiotika?
Prebiotikum je složka potravin, která podporuje růst a aktivitu střevnímikroflóry skládající se hlavně z laktobacilů a bifidobakterií. Prebiotika jsouzpravidla těžko stravitelné nebo nestravitelné oligosacharidy (vláknina). Ty sev tlustém střevě stávají substrátem pro některé žádoucí bifidobakterie, které jezkvašují.
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které mohou příznivě působit na lidskýorganismus a jsou schopné dodat tělu potřebné mikroorganismy, které dokážousrovnat rozhozenou základní střevní sestavu. Často jsou součástí zakysanýchmléčných výrobků, jako jsou jogurt nebo kefír. Sušené probiotické kultury jižexistují také ve formě tablet, kapslí, prášku či kapek.
Nejznámějšími prebiotiky jsou oligosacharidy zvané inulin a pektin. Praktickývýznam mají také frukto-oligosacharidy (FOS) a galakto-oligosacharidy (GOS).Tyto prvky můžeme najít především v běžné stravě. Jejich dostatek mají artyčoky,fazole, banány, obiloviny, česnek, čekanka, čistá vláknina apod. V dnešní doběse však dají sehnat také v lékárnách ve formě doplňků stravy.
„Spojení probiotik a prebiotik zlepšuje přežití a usídlení probiotickýchmikroorganismů ve střevě, a tím se účinně potlačuje množení a aktivitaškodlivých bakterií. Jsou vhodné při průjmových onemocněních i zácpě a pozitivněpřispívají k posílení imunity. Jde tedy o symbiotický účinek obou přípravků,proto se tato skupina přípravků nazývá symbiotika,“ říká Mgr. MartinaŠtěpková.
Toxinů ve střevech nás zbaví vláknina
Další výhody, které s sebou nese přítomnost vlákniny (tedy oligosacharidů) vestřevech, je vazba některých vitaminů, stopových prvků, vápníku, hořčíku acholesterolu, čímž je pozitivně ovlivněno jejich vstřebávání. Vláknina dokáževstřebat také některé nežádoucí toxiny, a bezprostředně tak chrání střevnísliznici a posléze i celý organismus.
Nezanedbatelným účinkem vlákniny je poněkud zpomalené vstřebáváníjednoduchých sacharidů, se kterým souvisí nižší a rovnoměrnější hladina glukózyv krvi po jídle. Dále také zvětšují objem stolice a působí protizácpě.