Pozor lepek aneb nesnáším bílkoviny z obilných zrn
Dnes už většina lidí ví, že celiakie existuje. Ještě před pár lety bylproblém se samotnou diagnostikou. Pacient se svými příznaky často obcházellékaře specialisty z různých oborů, kteří mu tvrdili, že je zdráv. Až za několiklet se přišlo na to, že trpí celiakií.
Také v současnosti je pro lékaře obtížné na celiakii myslet, neboť hlavně vdospělém věku se často neprojevuje problémy typickými pro dětskou populaci, jakoje nadýmání, průjem, dále střídání nálad, opožděný psychický a fyzický vývoj.Dospělého pacienta bolí například klouby a svaly, může trpět depresí, mítpuchýřky na kůži nebo zvýšenou krvácivost.
Toto onemocnění určitě změní stravovací návyky celé rodiny. Je potřeba získatvelké množství nových informací o potravinách obsahujících lepek a s chutí sedát do vaření. Dnes již existují speciální kuchařské knihy, v nichž se dozvítecenné rady pro začátečníky i nové typy pro pokročilé.
Lepek obsahuje hlavně pšenice, žito, ječmen. Nedoporučuje se používat anioves, i když sám o sobě lepek neobsahuje. Obáváte se, že už si nikdynepochutnáte na čerstvě upečeném chlebu? Většina rodin si peče svůj vlastnídomácí chléb. V naší lékárně lze zakoupit již připravené směsi, anebo si klientimíchají vlastní směsi z různých typů bezlepkových mouk. Pokud se začátečníkůmchléb nepovede, není třeba zoufat. Lepek totiž pečivo drží pěkně pohromadě. Ubezlepkových mouk je tak pečení trochu složitější. Celiaci nemusejí vzdychat anio svátcích. Na jaře jsme zaznamenali zvýšenou poptávku po velikonočníchmazancích. Pozor, při pečení je potřeba myslet i na takový detail, jako jebezlepkový kypřicí prášek.
Celiaci mohou sestavovat svůj jídelníček z následujících potravin: rýže,sója, kukuřice, brambory, amarant, proso, pohanka, luštěniny, zelenina, ovoce,ořechy, semínka, vejce, maso, voda, káva, čaj, víno, alkohol vyrobený zbezlepkových surovin.
Když už rodiny zvládnou speciální domácí režim, vyvstává problém sestravováním mimo domov. V řadě restaurací není možné si z jídelního lístkusprávně vybrat bezlepkové jídlo. Řada pokrmů se totiž zahušťuje moukou. Existujítaké potraviny, v nichž byste mouku nečekali, například šlehačka. Pokud máte nadovolené k dispozici troubu a nechce se vám vařit, můžete zakoupit polotovaryhotových jídel. Situace se však i pro celiaky lepší. Některé restaurace začalireagovat na stále rostoucí počet celiaků (v České republice 40 000 – 50 000) anabízejí i pokrmy pro ně.
Bezlepkové potraviny v lékárnách? Zájem je obrovský
V naší lékárně U Zlatého anděla Podbořany jsme sortiment obohatili obezlepkové potraviny. Zájem pacientů je obrovský. Vedeme základní bezlepkovépotraviny jako mouku, chléb, těstoviny, piškoty, polotovary, ale i něco promlsné jazýčky, jako jsou cizrnové lívanečky, amarantové chipsy, sladké i slanétyčinky nebo zeleninové chipsy.
Bezlepkové potraviny bývají dražší než ty běžně dostupné. Větší finančnízatížení rodin s nemocným si začaly uvědomovat i zdravotní pojišťovny. Všeobecnázdravotní pojišťovna po doložení určitých dokladů přispívá ročně až 6000 Kč proděti nezaopatřené do 26 let. Na své klienty myslí v rámci svých preventivníchprogramů i jiné zdravotní pojišťovny. Některé dokonce nejenom na děti, ale i nadospělé. Například Česká průmyslová zdravotní pojišťovna organizuje ozdravnépobyty. Naopak Vojenská zdravotní pojišťovna a Pojišťovna ministerstva vnitranepřispívají v době psaní tohoto článku nic, proto doporučujeme kontaktovat vašezdravotní pojišťovny a zeptat se na podmínky, za kterých vám příspěveknáleží.
Největší problém pro celiaky je pečivo...
Celiakie je autoimunitní onemocnění. Lepek vede k tvorbě protilátek, vdůsledku čehož náš imunitní systém bojuje proti vlastnímu tělu. Dochází k zánětustřev s následnou poruchou vstřebávání. Toto onemocnění se může přenášet zgenerace na generaci. Nesnášenlivost lepku není doposud léčitelná. Pokud vámpotvrdí diagnózu (vyšetření krve a biopsie střev), nezbývá vám v současné doběnic jiného, než do konce života přísně dodržovat bezlepkovou dietu. Pokud takneučiníte, budete se s problémy potýkat neustále. K celiakii se budoupřidružovat další onemocnění, která můžou komplikovat a zhoršovat onemocněnízákladní.