Polenta: Polentová nádivka
Polenta se vyrábí z kukuřičné instantní mouky nebo kukuřičné krupice. Kromě kaše z ní můžete udělat placky, knedlíky, nádivku nebo ji použít i nasladko. Je přirozeně bezlepková a lehce stravitelná.
Tato potravina je bohatým zdrojem vitaminů skupiny B podporující správnoufunkci metabolismu, nervové a mozkové činnosti. Rovněž je zdrojem vlákniny,která nás dobře zasytí a podporuje správnou činnost trávicí soustavy. Z minerálůobsahuje převážně vápník, draslík, železo a fosfor.
Polenta je k dostání v prodejnách se zdravou výživou i v běžnýchsupermarketech. Instantní polenta je hotová za pár minut, zatímco ta z kukuřičnémouky se vaří cca 45 minut za důkladného míchání. Polenta má při vaření tendencihrudkovatět a připalovat se, míchejte proto intenzivně po celou dobu varu. Ztohoto důvodu osobně používám raději instantní variantu. Polenta má sama o sobějemnou kukuřičnou chuť. Pokud jí chcete dochutit, skvěle se do ní hodí česnek,olivový olej, provensálské koření, sušená rajčata a olivy. Můžete ji ale taképřipravit například s tvarohem, ovocem a medem.
Polentová nádivka
Velikonoční nádivka nazývaná také hlavička, svítek čisekanice se tradičně podává na Bílou sobotu. Nejčastěji se připravuje z vajec,bílého pečiva, uzeného masa a zelených bylinek. Protože klasická nádivkaobsahuje vysoké množství tuku a bílé mouky, připravila jsem zdravějšíalternativu z kukuřičné polenty, libové šunky, petrželky, celozrnného pečiva, ato vše bez přidaného tuku a vajec, kterých si během Velikonoc užijeme stejnědost.
POLENTOVÁ NÁDIVKA
SUROVINY:
POSTUP:
Předehřejeme troubu na 180 °C. Na 1 lžíci oleje zpěníme nadrobnopokrájenou cibuli a česnek. Pak přidáme šunku pokrájenou na kousky a krátceopečeme. Směs necháme vychladnout. Toastový chléb nakrájíme na kostičky. Polentuvysypeme do mísy a zalijeme cca 0,5 litrem vody a důkladně rozmícháme. Polentusmícháme s chlebem a šunkovou směsí, 1 lžíci oleje a přidáme nadrobno pokrájenoupetržel, na závěr okořeníme. Vše důkladně spojíme. Pokud je těsto příliš suché,můžeme postupně přidat další vodu. Těsto vlijeme do formy vyložené pečícímpapírem a dáme péct do trouby na cca 60 minut. Nádivku necháme alespoň přes nocv lednici ztuhnout a uležet.