Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Pálení žáhy: zapomeňte na smažené jídlo a víno

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Grilování a venkovní posezení u vína s sebou přinášejí nejen příjemnéchvilky, ale někdy bohužel i nepříjemné zdravotní obtíže, jako je napříkladpálení žáhy. Jak si s touto zdravotní komplikací poradit?

          Pálení žáhy, reflux jícnu, nás začne trápit, když se z žaludku začne vracetdo jícnu nedotrávená potrava spolu s žaludeční kyselinou. Ta dráždí sliznicijícnu a způsobuje bolest v oblasti hrudního koše a žaludku, typické „pálenížáhy” a někdy i zápach z úst.

          Pokud se žaludeční šťávy dostávají do jícnu často, mohou poškodit sliznici avyvolat zánět jícnu, tzv. refluxní ezofagitidu. Dalšími komplikacemi mohouvzniknout jícnové vředy a v případě trvalých změn na sliznici může hrozit irakovina jícnu. Proto je potřeba pálení žáhy odstranit, a trvá-li delší dobu,vyhledat lékaře, aby správně určil příčinu této poruchy a aby došlo kvyléčení.

          Pálením žáhy trpí až 10 % dospělé populace, je častější u lidí snadváhou a u těhotných žen. Tam je výskyt až 50 %, ale po porodu obtížespontánně ustanou.

          Reflux je způsoben nedostatečnou funkcí svěrače mezi žaludkem a jícnem aneboporuchou normálních trávicích pohybů. Vzácněji vzniká reflux v důsledku hiátovékýly. V tomto případě vyhřezne část žaludku otvorem pro jícen nad bránicí domezihrudí, čímž je únik žaludečních kyselin usnadněn.

           Jaké jsou rizikové faktory pro vznik pálení žáhy?

          • Nejčastěji nevhodná strava: zvýšený přísun tučných, kořeněných a kyselýchjídel spolu s alkoholem, a to hlavně s vínem. Pálení žáhy způsobují častogrilovaná a smažená jídla, ale též některé hůře stravitelné potraviny, jakonapříklad cibule, vejce uvařené natvrdo, zelí, čerstvý chléb, luštěniny,rajčata, citrusové plody. Také pozor na přespříliš horké nebo studenépotraviny.
          • Perlivé nápoje (např. coca-cola, minerální vody) rozšiřují žaludek anapomáhají návratu obsahu do jícnu.
          • Nadváha, která způsobuje větší tlak na žaludek i na jícnový svěrač (podobnějako u těhotných).
          • Stres stahuje žaludek, čímž dochází k přechodu žaludečních šťáv dojícnu.
          • Hektický životní styl, stravování ve spěchu, přílišná hltavost.
          • Nevhodný odpočinek po jídle – osobám, které jsou náchylné k pálení žáhy, senedoporučuje si po jídle lehnout.

           Pálení žáhy můžeme ve většině případů léčit sami, ale pokud potíže trvajídéle než dva týdny nebo nejsou-li bezprostředně spojené s požitým jídlem, jetřeba vyhledat lékaře. Stejně tak v případě, pokud je pálení žáhy doprovázenojinými trávicími obtížemi, např. křečemi, častým zvracením, černou stolicí,polykacími obtížemi nebo rychlým snížením hmotnosti.

           Čím se pálení žáhy léčí?

          • Antacida jsou nejčastějšími běžně užívanými léky. Neutralizují kyselostžaludečních šťáv.
          • Blokátory H2 receptorů zase potlačují tvorbu žaludečních kyselin.
          • Blokátory protonové pumpy – blokují také tvorbu žaludeční kyseliny, ale najiné úrovni, než blokátory H2 receptorů.
          • Prokinetika podporují pohyb trávicího systému správným směrem.
          • Léky tlumící reflux vytvoří na povrchu obsahu žaludku ochrannou vrstvu,čímž brání úniku žaludeční kyseliny do jícnu.

          V případě hiátové kýly je nutná operace.

          Vyšetření, která pomohou k diagnostice příčiny, jsou obvykle dvojího druhu.Rentgenové vyšetření probíhá po požití kontrastní látky a prověřuje jednotlivéfáze polykacího reflexu a dostatečnost jícnového svěrače. Endoskopie zasezjišťuje, do jaké míry je narušená sliznice v této oblasti. Do jícnu se zavedeohebný přístroj zvaný gastroskop, na jehož konci je světlo a kamera, kterálékařům zprostředkuje stav jícnu i žaludečního vchodu. V případě potřeby jemožné odebrat malý vzorek tkáně k dalším vyšetřením. Toto vyšetření se provádípři lokálním znecitlivění, ve výjimečných případech v celkovéanestezii.

          Nejdůležitější je jako vždy prevence

          Pokud víte, že jste k pálení žáhy náchylní, snažte se vyhýbat rizikovýmjídlům i nápojům, nebo je alespoň omezte. Jezte menší porce jídla a častěji,každé sousto pomalu a dlouho žvýkejte, aby se lépe promísilo se slinami – i topomáhá správnému trávení. Důležitá je celková úprava životního stylu, sníženípřípadné nadváhy, dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny. Velmi prospěšné jsou takénápoje s obsahem aloe vera.

          Po jídle se nedoporučuje odpočívat vleže, ani se ohýbat a zdvihat těžképředměty. Při spánku je vhodné ležet s hlavou ve zvýšenépoloze.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne