Pálení žáhy: zapomeňte na smažené jídlo a víno
Grilování a venkovní posezení u vína s sebou přinášejí nejen příjemnéchvilky, ale někdy bohužel i nepříjemné zdravotní obtíže, jako je napříkladpálení žáhy. Jak si s touto zdravotní komplikací poradit?
Pálení žáhy, reflux jícnu, nás začne trápit, když se z žaludku začne vracetdo jícnu nedotrávená potrava spolu s žaludeční kyselinou. Ta dráždí sliznicijícnu a způsobuje bolest v oblasti hrudního koše a žaludku, typické „pálenížáhy” a někdy i zápach z úst.
Pokud se žaludeční šťávy dostávají do jícnu často, mohou poškodit sliznici avyvolat zánět jícnu, tzv. refluxní ezofagitidu. Dalšími komplikacemi mohouvzniknout jícnové vředy a v případě trvalých změn na sliznici může hrozit irakovina jícnu. Proto je potřeba pálení žáhy odstranit, a trvá-li delší dobu,vyhledat lékaře, aby správně určil příčinu této poruchy a aby došlo kvyléčení.
Pálením žáhy trpí až 10 % dospělé populace, je častější u lidí snadváhou a u těhotných žen. Tam je výskyt až 50 %, ale po porodu obtížespontánně ustanou.
Reflux je způsoben nedostatečnou funkcí svěrače mezi žaludkem a jícnem aneboporuchou normálních trávicích pohybů. Vzácněji vzniká reflux v důsledku hiátovékýly. V tomto případě vyhřezne část žaludku otvorem pro jícen nad bránicí domezihrudí, čímž je únik žaludečních kyselin usnadněn.
Jaké jsou rizikové faktory pro vznik pálení žáhy?
- Nejčastěji nevhodná strava: zvýšený přísun tučných, kořeněných a kyselýchjídel spolu s alkoholem, a to hlavně s vínem. Pálení žáhy způsobují častogrilovaná a smažená jídla, ale též některé hůře stravitelné potraviny, jakonapříklad cibule, vejce uvařené natvrdo, zelí, čerstvý chléb, luštěniny,rajčata, citrusové plody. Také pozor na přespříliš horké nebo studenépotraviny.
- Perlivé nápoje (např. coca-cola, minerální vody) rozšiřují žaludek anapomáhají návratu obsahu do jícnu.
- Nadváha, která způsobuje větší tlak na žaludek i na jícnový svěrač (podobnějako u těhotných).
- Stres stahuje žaludek, čímž dochází k přechodu žaludečních šťáv dojícnu.
- Hektický životní styl, stravování ve spěchu, přílišná hltavost.
- Nevhodný odpočinek po jídle – osobám, které jsou náchylné k pálení žáhy, senedoporučuje si po jídle lehnout.
Pálení žáhy můžeme ve většině případů léčit sami, ale pokud potíže trvajídéle než dva týdny nebo nejsou-li bezprostředně spojené s požitým jídlem, jetřeba vyhledat lékaře. Stejně tak v případě, pokud je pálení žáhy doprovázenojinými trávicími obtížemi, např. křečemi, častým zvracením, černou stolicí,polykacími obtížemi nebo rychlým snížením hmotnosti.
Čím se pálení žáhy léčí?
- Antacida jsou nejčastějšími běžně užívanými léky. Neutralizují kyselostžaludečních šťáv.
- Blokátory H2 receptorů zase potlačují tvorbu žaludečních kyselin.
- Blokátory protonové pumpy – blokují také tvorbu žaludeční kyseliny, ale najiné úrovni, než blokátory H2 receptorů.
- Prokinetika podporují pohyb trávicího systému správným směrem.
- Léky tlumící reflux vytvoří na povrchu obsahu žaludku ochrannou vrstvu,čímž brání úniku žaludeční kyseliny do jícnu.
V případě hiátové kýly je nutná operace.
Vyšetření, která pomohou k diagnostice příčiny, jsou obvykle dvojího druhu.Rentgenové vyšetření probíhá po požití kontrastní látky a prověřuje jednotlivéfáze polykacího reflexu a dostatečnost jícnového svěrače. Endoskopie zasezjišťuje, do jaké míry je narušená sliznice v této oblasti. Do jícnu se zavedeohebný přístroj zvaný gastroskop, na jehož konci je světlo a kamera, kterálékařům zprostředkuje stav jícnu i žaludečního vchodu. V případě potřeby jemožné odebrat malý vzorek tkáně k dalším vyšetřením. Toto vyšetření se provádípři lokálním znecitlivění, ve výjimečných případech v celkovéanestezii.
Nejdůležitější je jako vždy prevence
Pokud víte, že jste k pálení žáhy náchylní, snažte se vyhýbat rizikovýmjídlům i nápojům, nebo je alespoň omezte. Jezte menší porce jídla a častěji,každé sousto pomalu a dlouho žvýkejte, aby se lépe promísilo se slinami – i topomáhá správnému trávení. Důležitá je celková úprava životního stylu, sníženípřípadné nadváhy, dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny. Velmi prospěšné jsou takénápoje s obsahem aloe vera.
Po jídle se nedoporučuje odpočívat vleže, ani se ohýbat a zdvihat těžképředměty. Při spánku je vhodné ležet s hlavou ve zvýšenépoloze.