Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Pálení žáhy: zapomeňte na smažené jídlo a víno

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Grilování a venkovní posezení u vína s sebou přinášejí nejen příjemné chvilky, ale někdy bohužel i nepříjemné zdravotní obtíže, jako je například pálení žáhy. Jak si s touto zdravotní komplikací poradit?

          Pálení žáhy, reflux jícnu, nás začne trápit, když se z žaludku začne vracet do jícnu nedotrávená potrava spolu s žaludeční kyselinou. Ta dráždí sliznici jícnu a způsobuje bolest v oblasti hrudního koše a žaludku, typické „pálení žáhy” a někdy i zápach z úst.

          Pokud se žaludeční šťávy dostávají do jícnu často, mohou poškodit sliznici a vyvolat zánět jícnu, tzv. refluxní ezofagitidu. Dalšími komplikacemi mohou vzniknout jícnové vředy a v případě trvalých změn na sliznici může hrozit i rakovina jícnu. Proto je potřeba pálení žáhy odstranit, a trvá-li delší dobu, vyhledat lékaře, aby správně určil příčinu této poruchy a aby došlo k vyléčení.

          Pálením žáhy trpí až 10 % dospělé populace, je častější u lidí s nadváhou a u těhotných žen. Tam je výskyt až 50 %, ale po porodu obtíže spontánně ustanou.

          Reflux je způsoben nedostatečnou funkcí svěrače mezi žaludkem a jícnem anebo poruchou normálních trávicích pohybů. Vzácněji vzniká reflux v důsledku hiátové kýly. V tomto případě vyhřezne část žaludku otvorem pro jícen nad bránicí do mezihrudí, čímž je únik žaludečních kyselin usnadněn.

          Jaké jsou rizikové faktory pro vznik pálení žáhy?

          • Nejčastěji nevhodná strava: zvýšený přísun tučných, kořeněných a kyselých jídel spolu s alkoholem, a to hlavně s vínem. Pálení žáhy způsobují často grilovaná a smažená jídla, ale též některé hůře stravitelné potraviny, jako například cibule, vejce uvařené natvrdo, zelí, čerstvý chléb, luštěniny, rajčata, citrusové plody. Také pozor na přespříliš horké nebo studené potraviny.
          • Perlivé nápoje (např. coca-cola, minerální vody) rozšiřují žaludek a napomáhají návratu obsahu do jícnu.
          • Nadváha, která způsobuje větší tlak na žaludek i na jícnový svěrač (podobně jako u těhotných).
          • Stres stahuje žaludek, čímž dochází k přechodu žaludečních šťáv do jícnu.
          • Hektický životní styl, stravování ve spěchu, přílišná hltavost.
          • Nevhodný odpočinek po jídle – osobám, které jsou náchylné k pálení žáhy, se nedoporučuje si po jídle lehnout.

          Pálení žáhy můžeme ve většině případů léčit sami, ale pokud potíže trvají déle než dva týdny nebo nejsou-li bezprostředně spojené s požitým jídlem, je třeba vyhledat lékaře. Stejně tak v případě, pokud je pálení žáhy doprovázeno jinými trávicími obtížemi, např. křečemi, častým zvracením, černou stolicí, polykacími obtížemi nebo rychlým snížením hmotnosti.

          Čím se pálení žáhy léčí?

          • Antacida jsou nejčastějšími běžně užívanými léky. Neutralizují kyselost žaludečních šťáv.
          • Blokátory H2 receptorů zase potlačují tvorbu žaludečních kyselin.
          • Blokátory protonové pumpy – blokují také tvorbu žaludeční kyseliny, ale na jiné úrovni, než blokátory H2 receptorů.
          • Prokinetika podporují pohyb trávicího systému správným směrem.
          • Léky tlumící reflux vytvoří na povrchu obsahu žaludku ochrannou vrstvu, čímž brání úniku žaludeční kyseliny do jícnu.
          • V případě hiátové kýly je nutná operace.

          Vyšetření, která pomohou k diagnostice příčiny, jsou obvykle dvojího druhu. Rentgenové vyšetření probíhá po požití kontrastní látky a prověřuje jednotlivé fáze polykacího reflexu a dostatečnost jícnového svěrače. Endoskopie zase zjišťuje, do jaké míry je narušená sliznice v této oblasti. Do jícnu se zavede ohebný přístroj zvaný gastroskop, na jehož konci je světlo a kamera, která lékařům zprostředkuje stav jícnu i žaludečního vchodu. V případě potřeby je možné odebrat malý vzorek tkáně k dalším vyšetřením. Toto vyšetření se provádí při lokálním znecitlivění, ve výjimečných případech v celkové anestezii.

          Nejdůležitější je jako vždy prevence

          Pokud víte, že jste k pálení žáhy náchylní, snažte se vyhýbat rizikovým jídlům i nápojům, nebo je alespoň omezte. Jezte menší porce jídla a častěji, každé sousto pomalu a dlouho žvýkejte, aby se lépe promísilo se slinami – i to pomáhá správnému trávení. Důležitá je celková úprava životního stylu, snížení případné nadváhy, dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny. Velmi prospěšné jsou také nápoje s obsahem aloe vera.

          Po jídle se nedoporučuje odpočívat vleže, ani se ohýbat a zdvihat těžké předměty. Při spánku je vhodné ležet s hlavou ve zvýšené poloze.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne