Pálení žáhy: zapomeňte na smažené jídlo a víno
Grilování a venkovní posezení u vína s sebou přinášejí nejen příjemné chvilky, ale někdy bohužel i nepříjemné zdravotní obtíže, jako je například pálení žáhy. Jak si s touto zdravotní komplikací poradit?
Pálení žáhy, reflux jícnu, nás začne trápit, když se z žaludku začne vracet do jícnu nedotrávená potrava spolu s žaludeční kyselinou. Ta dráždí sliznici jícnu a způsobuje bolest v oblasti hrudního koše a žaludku, typické „pálení žáhy” a někdy i zápach z úst.
Pokud se žaludeční šťávy dostávají do jícnu často, mohou poškodit sliznici a vyvolat zánět jícnu, tzv. refluxní ezofagitidu. Dalšími komplikacemi mohou vzniknout jícnové vředy a v případě trvalých změn na sliznici může hrozit i rakovina jícnu. Proto je potřeba pálení žáhy odstranit, a trvá-li delší dobu, vyhledat lékaře, aby správně určil příčinu této poruchy a aby došlo k vyléčení.
Pálením žáhy trpí až 10 % dospělé populace, je častější u lidí s nadváhou a u těhotných žen. Tam je výskyt až 50 %, ale po porodu obtíže spontánně ustanou.
Reflux je způsoben nedostatečnou funkcí svěrače mezi žaludkem a jícnem anebo poruchou normálních trávicích pohybů. Vzácněji vzniká reflux v důsledku hiátové kýly. V tomto případě vyhřezne část žaludku otvorem pro jícen nad bránicí do mezihrudí, čímž je únik žaludečních kyselin usnadněn.
Jaké jsou rizikové faktory pro vznik pálení žáhy?
- Nejčastěji nevhodná strava: zvýšený přísun tučných, kořeněných a kyselých jídel spolu s alkoholem, a to hlavně s vínem. Pálení žáhy způsobují často grilovaná a smažená jídla, ale též některé hůře stravitelné potraviny, jako například cibule, vejce uvařené natvrdo, zelí, čerstvý chléb, luštěniny, rajčata, citrusové plody. Také pozor na přespříliš horké nebo studené potraviny.
- Perlivé nápoje (např. coca-cola, minerální vody) rozšiřují žaludek a napomáhají návratu obsahu do jícnu.
- Nadváha, která způsobuje větší tlak na žaludek i na jícnový svěrač (podobně jako u těhotných).
- Stres stahuje žaludek, čímž dochází k přechodu žaludečních šťáv do jícnu.
- Hektický životní styl, stravování ve spěchu, přílišná hltavost.
- Nevhodný odpočinek po jídle – osobám, které jsou náchylné k pálení žáhy, se nedoporučuje si po jídle lehnout.
Pálení žáhy můžeme ve většině případů léčit sami, ale pokud potíže trvají déle než dva týdny nebo nejsou-li bezprostředně spojené s požitým jídlem, je třeba vyhledat lékaře. Stejně tak v případě, pokud je pálení žáhy doprovázeno jinými trávicími obtížemi, např. křečemi, častým zvracením, černou stolicí, polykacími obtížemi nebo rychlým snížením hmotnosti.
Čím se pálení žáhy léčí?
Vyšetření, která pomohou k diagnostice příčiny, jsou obvykle dvojího druhu. Rentgenové vyšetření probíhá po požití kontrastní látky a prověřuje jednotlivé fáze polykacího reflexu a dostatečnost jícnového svěrače. Endoskopie zase zjišťuje, do jaké míry je narušená sliznice v této oblasti. Do jícnu se zavede ohebný přístroj zvaný gastroskop, na jehož konci je světlo a kamera, která lékařům zprostředkuje stav jícnu i žaludečního vchodu. V případě potřeby je možné odebrat malý vzorek tkáně k dalším vyšetřením. Toto vyšetření se provádí při lokálním znecitlivění, ve výjimečných případech v celkové anestezii.
Nejdůležitější je jako vždy prevence
Pokud víte, že jste k pálení žáhy náchylní, snažte se vyhýbat rizikovým jídlům i nápojům, nebo je alespoň omezte. Jezte menší porce jídla a častěji, každé sousto pomalu a dlouho žvýkejte, aby se lépe promísilo se slinami – i to pomáhá správnému trávení. Důležitá je celková úprava životního stylu, snížení případné nadváhy, dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny. Velmi prospěšné jsou také nápoje s obsahem aloe vera.
Po jídle se nedoporučuje odpočívat vleže, ani se ohýbat a zdvihat těžké předměty. Při spánku je vhodné ležet s hlavou ve zvýšené poloze.