Odlehčená vánoční klasika
Vyzkoušejte letos kapra s bramborovým salátem připravit jinak. Nemusíte sevzdávat obalované ryby ani majonézy, stačí použít zdravější ingredience avytvoříte výborné jídlo pro sebe i blízké.
Kapr má na sladkovodní rybu poměrně vysoký obsah omega 3 mastných kyselin aje zdrojem plnohodnotných a lehce stravitelných bílkovin. Smažením a obalovánímv klasickém trojobalu se však ze zdravého kapra stává příliš tučný a těžcestravitelný pokrm. Smažení tak zkuste vyměnit za opékání na trošce rostlinnéhooleje určeného pro tepelnou úpravu nebo pečení v troubě. Klasickou strouhankumůžete nahradit celozrnnou, nebo obalujte rybu v mandlích či semínkách.
Do bramborového salátu přidejte více zeleniny a méně uzenin, které jsouzdrojem dalších živočišných tuků a cholesterolu. Klasickou majonézu nahraďtelight verzí, která má o polovinu méně tuků, nebo nastavte klasickou majonézubílým polotučným jogurtem.
Obalovaný kapr s bramborovým salátem
Tento recept je zdravým kompromisem.Ryba je sice obalená ve strouhance, ale v celozrnné. Místo klasického trojobalu jsem použila pouze marinádu z jogurtu a citrónovéšťávy. Jogurt a citrón navíc zbavují kapra nepříjemného rybího zápachu. Kaprastačí do marinády naložit a pak obalit ve strouhance. Vejce ani mouka nejsoupotřeba. Na opečení jsem potřebovala pouze lžíci rostlinného oleje. Na salátjsem použila více zeleniny a majonézu light s dijonskou hořčicí jako zálivku.Oproti klasické verzi tak ušetříte o polovinu méně tuků a kalorií a svůjorganismus zbytečně nezatížíte smaženým a tučným pokrmem, naopak dodáte tělupotřebné bílkoviny, vlákninu a zdravé tuky.
SUROVINY NA 2 PORCE:
POSTUP:
Připravíme si marinádu z jogurtu, lžíce citrónové šťávy, soli apepře. Filet kapra marinujeme alespoň hodinu v lednici. Brambory a kořenovouzeleninu uvaříme ve vodě či v páře, poté vychladlé nakrájíme na malé kostičky.Smícháme s pokrájenou šalotkou, okurkami a hráškem. Dochutíme majonézou light,dijonskou hořčicí a lžící citrónové šťávy. Salát necháme v lednici uležet.Marinovaného kapra obalíme v celozrnné strouhance a na olejiopečeme.