Noční chroupání a mlaskání? Kaz pojídá vaše zuby
Pokud se dostatečně nevěnujete dentální hygieně, zub vám dá vaši lhostejnostnáležitě najevo. Již malé děti se straší tím, že po nocích jejich zuby pojídajízlí skřítkové a nechávají po sobě bolestivé kazy. Co ale onen kaz vlastněje?
Zubní kaz je starší než samo lidstvo. Kazy trápily již živočichy, kteří světobývali před námi a jejichž stavba zubu byla podobná té naší. Dnes můžeme téměřs jistotou říci, že se jedná o nejčastější infekční onemocnění našípopulace.
Kaz vzniká v okamžiku, kdy je narušena zubní sklovina a mikroorganismy žijícív ústech se dostanou pod její ochrannou vrstvu. Kyselé látky odvádějí zeskloviny minerální látky a bakterie pak mají volný prostor k napadení látekostatních. Kaz postupuje přes sklovinu do zuboviny až k zubní dřeni.
Boj se zubním kazem
Dřeň se s kazem snaží bojovat již od jeho prvotního výskytu. Chce zbylouzubovinu zatvrdit a zároveň tvořit novou. Ne vždy je ale tento boj doveden kvítězství. Nepodaří-li se boj s kazem vyhrát, dochází k šíření velmi bolestivéhozánětu i do oblasti mimo samotný zub. Mohou se začít tvořit velmi bolestivékořenové váčky, které mohou být naplněny hnisem.
Jakmile zubní kaz vznikne, lze se ho jen těžko zbavit. Sklovina se totižneskládá z organických látek, nemá tedy schopnost se obnovovat. Ani zubař vámzub napadený kazem nedokáže vyléčit. Kaz se
pouze vyvrtá a duté místo zaplní plombou tak, aby se kaz nemohl rozrůstat. Vevzduchu tedy visí otázka, zda není lepší věnovat se dostatečné prevenci.
Jak chránit zuby během dne?
Obecně je známé, že je vhodné čistit si zuby po každém jídle. Avšak ne ihned.Po pozření kyselých potravin či potravin s vyšším obsahem cukru bychom měli sčištěním počkat 20 až 40 minut.
Bakterie žijící v našich ústech produkují kyseliny, které mají vliv na zubnísklovinu. Proto je vhodné konzumovat mléčné výrobky, jejichž složení pomáhá onykyseliny neutralizovat. Vhodné jsou také další potraviny: hruška, celer čisezamový olej.
Žvýkáte? Děláte dobře, avšak jedině v tom případě, kdy se do vašich ústdostane žvýkačka bez cukru. Žvýkačky bez cukru obsahují umělé sladidlo xylitol.Tato látka zabraňuje bakteriím metabolizovat cukr a vytvářet ony zmíněnéškodlivé kyseliny. Kromě toho odstraňuje žvýkačka ze zubůplak.