Doprava ZDRAMA nad 299 Kč při osobním odběru na lékárně Více informací
Doprava ZDRAMA nad 299 Kč při osobním odběru na lékárně Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Návrat do školy: Správné stravovací návyky

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Dva měsíce prázdnin probouzejí dětskou nespoutanost a ruší mnohá pravidla.Proto je pro dítě složité vrátit se k rutině a k řádu, který s sebou nesepravidelná školní docházka. Součástí zdravého životního stylu jsou i správnéstravovací návyky, jejichž nastolení a dodržování leží téměř výhradně v rukourodičů.

          Se špatným stravováním je jednoznačně spjata obezita. Jejími nejčastějšímipříčinami jsou energetický příjem, který je vyšší než výdej, nepravidelný příjempotravy a špatný výběr stravy. Zdálo by se, že náprava je jednoduchá, alesoučasný životní styl činí věci složitějšími, než jak na první pohledvypadají.

          Pravidelné pohybové aktivity, a zejména ty přirozené, jako chůze a pohyb načerstvém vzduchu, nejsou příliš „v kurzu” ani u dospělých, natož u dětí. Těch,které pravidelně sportují, je málo. Děti většinou do školy dojíždějí autem, nebodopravními prostředky, celé dopoledne i část odpoledne prosedí. A oblíbenéaktivity během volného času? Sezení u počítače anebo u televize. Dokonce i zhodin tělocviku se mnohé děti se souhlasem rodičů uvolňují. Pohybu je všeobecněmálo a energetický výdej je tím pádem nízký.

          Obezita

          Obezita je celosvětovým problémem civilizovaných zemí. Je to daň, kterouplatíme za to, že se máme dobře. V posledních letech bohužel přibývá i obézníchdětí. Podle posledních průzkumů má v České republice 9 % dětí nadváhu a 6 % dětíje obézních. Nejedná se pouze o estetický problém, ale nadváha s sebou přináší idalší zdravotní rizika: nadměrnou zátěž kloubů a svalů a s tím souvisejícíhopohybového aparátu, vysoký krevní tlak i vyšší hladiny cholesterolu a tuků, ježv budoucnosti mohou přispívat k rozvoji cévních a srdečních onemocnění. Dálezvýšené riziko cukrovky, žlučových kamenů a v neposlední řadě i rozvojpsychických onemocnění, neboť obézní děti a děti s nadváhou jsou často vyčleněnyz dětského kolektivu.

          Na věku záleží

          Důležité je také uvědomit si věk dítěte. Děti v mladším školním věkupotřebují nižší energetický příjem na kilogram hmotnosti než děti v pubertě. Udívek obvykle kolem desátého roku věku, u chlapců po dvanáctém roku dochází kbouřlivým hormonálním změnám a k rychlému růstu. Dokončuje se vývoj kostry asvalstva, u dívek přibývá tukové tkáně a rozšiřuje se pánev. Energetické nárokyjsou v tomto období zvýšené, zvlášť u chlapců.

          Kromě toho je potřeba dodat i adekvátní množství bílkovin a vápníkunezbytných pro správný růst organismu. U dívek může nástup menstruace vést kdeficitu železa a kyseliny listové, jenž má za následek zvýšenou únavnost amalátnost.

          Dbejte na pravidelnost

          Dalším problémem je nepravidelný přísun potravy a všeobecně špatný režimstravování. Ideálně bychom měli jíst pětkrát až šestkrát denně, přičemž snídaněa oběd by měly tvořit dohromady zhruba 60 % denního energetického příjmu (25 %snídaně a 35 % oběd), večeře 20 % a dvě svačiny po 10 %. Ruku na srdce: kdo znás dodržuje podobný režim včetně vydatných snídaní?

          Velmi často se dnes setkáváme se snídaní, která je připravovaná ve spěchu, čidokonce s její úplnou absencí. Pokud dítě musí vstávat brzy a nemá po ránu chuťk jídlu, mělo by vypít alespoň dostatek tekutin (čaj, mléko, neslazený džus) aje potřeba vybavit ho vydatnou dopolední svačinou.

          Musíme si uvědomit, že výuka představuje fyzickou zátěž a leckdy i stres.Nedostatečný příjem potravy a tekutin snižuje pozornost, soustředění a zvyšujeúnavu, což může vést i ke zhoršenému výkonu ve škole. Obědy jsou většinouzajištěny ve školních jídelnách, které se liší kvalitou i nabídkou jídla.Bohužel hodně dětí v jídelně nejí a za peníze na jídlo, které dostávají odrodičů, si kupují pamlsky, nezdravou fastfoodovou stravu a přeslazenénápoje.

          Stolování je rituál

          Odpolední svačina i večeře by již měly být v režii rodiny. Společné rodinnéstolování by mělo být rituálem, na který se členové rodiny těší. I když leckdynejde z organizačních důvodů scházet se každý den u večeře, společných večeří,případně i snídaní a obědů během víkendů a svátků by mělo být co nejvíce.

          Nejde jen o konzumaci jídla, ale také o příležitost sejít se, prodiskutovatběžné záležitosti, naplánovat společné aktivity a těšit se z přítomnostiostatních. Mělo by se jednat o chvíle odpočinku a pohody pro všechnyzúčastněné.

          Cukry, tuky, bílkoviny

          V neposlední řadě je nesmírně důležitá i samotná skladba jídla. Pro správnýrůst a vývoj organismu je důležitý nejen dostatečný přísun hlavních živin, ale ijejich poměr. Výživáři doporučují volit skladbu stravy tak, aby obsahovala 60 %sacharidů, 15 % bílkovin a 25 % tuků. Zapomínat se nesmí ani na dostatečnýpřísun vitaminů, minerálů a stopových prvků.

          Skladba jídelníčku by se měla řídit tzv. výživovou pyramidou. Základnupyramidy tvoří potraviny, které by se měly konzumovat nejčastěji, a na vrcholujsou ty, jež bychom si měli dopřát pouze příležitostně. Základem výživy jsoupotraviny dodávající složené sacharidy, a tím i energii: pečivo, rýže,těstoviny, brambory apod.  Doporučený počet porcí je již zmíněných pět ažšest denně, přičemž jedna porce se rovná jednomu kusu pečiva nebo krajícichleba, hrnku těstovin nebo rýže, 125 g brambor nebo třem knedlíkům. Pečivo jelepší vybírat celozrnné, z nízko vymleté mouky, neboť obsahuje větší množstvívlákniny, více vitaminů a minerálů.

          Zelenina a ovoce tvoří druhé patro pyramidy a jejich příjem netřeba omezovat.Sice nedodávají tělu tolik energie, ale obsahují množství vitaminů, minerálů aenzymů důležitých pro zdraví. Doporučuje se minimálně pět dávek denně. Přednostby mělo mít sezónní ovoce a zelenina. Dobré je rovněž dbát na pestrost, neboťkaždý druh ovoce a zeleniny obsahuje jiné vitaminy a minerály. Děti by si mělyzvyknout na zeleninu jako doplněk každého hlavního jídla, ať už čerstvou veformě salátu, nebo tepelně upravenou jako druhou přílohu.

          Mléčné výrobkyčtyřikrát denně

          Třetí patro pyramidy tvoří mléko a mléčné výrobky jako důležitý zdrojbílkovin a vápníku. Pro děti jsou doporučené čtyři porce denně. Jedna porce serovná 250 ml mléka, 150 ml jogurtu nebo 50 g sýra. Je na místě omezit smetanovévýrobky s vyšším obsahem tuku (10 % a více).

          Maso, jakožto zdroj plnohodnotných bílkovin a železa, tvoří další patropyramidy. Denní doporučený příjem je jedna až dvě porce, jedna porce představuje50 g masa. Do této skupiny řadíme i vejce (jedna porce = jedno vajíčko). Vyššípříjem se doporučuje v pubertě a u aktivních sportovců. Maso by mělo být libové.Častěji by se mela konzumovat drůbež a na jídelníčku by se měly alespoň jednoutýdne objevit ryby. Naopak na místě je vyvarovat se uzenin, neboť obsahujívysoké množství soli, cholesterolu a konzervačních látek, jež jsou zdravíškodlivé.

          Poslední patro pyramidy tvoří tuky a tzv. rychlé cukry – tedy sladkosti,čokoláda atd. Tuky jsou vedle sacharidu a bílkovin základní složkou potravy ajsou velmi důležité, neboť slouží nejen jako zdroj energie, ale jsou nezbytné ipro rozpouštění některých vitaminu a tvorbu životně důležitých látek v tele. Cose týče jejich příjmu, je důležité heslo „všeho s mírou”. Existují různé druhytuku, ideální jsou rostlinné oleje (olivový, slunečnicový, dýňový), ale nenínutné vyhýbat se rozumné konzumaci másla.

          Ořechy a sladkosti

          Dobrým zdrojem tuku a zároveň vitaminu a stopových prvku jsou ořechy. Ty všakmají vysokou energetickou hodnotu, takže s jejich konzumací opatrně. U zdravýchdětí nezakazujeme v rozumné míře ani sladkosti nejlépe ve formě sušenek,sladkého pečiva, kvalitní čokolády nebo sušeného ovoce. Někdy jsou potřeba jakorychlé doplnění energie. Jejich množství by ale nemělo přesáhnout 50 gdenně.

          V neposlední řade je potřeba myslet i na dostatečný přísun tekutin. Ideálníje voda, čaje nebo neslazené ovocné šťávy. Naprosto nevhodné jsou sladkélimonády.

          Teoreticky zní vše velmi jednoduše, v praxi je dodržování zásad správnévýživy složitější. Čím dříve si je ale dítě osvojí, tím snáze je přijme za své abude z nich profitovat po celý svůj další život. A protože děti mají tendencipřebírat naše návyky a zvyklosti, včetně těch stravovacích, míra odpovědnosti zajejich růst, vývoj a zdraví leží především na nás.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později
          Zkontrolujte Vaši adresu nebo vybranou pobočku

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne