Nadbytek soli není nad zlato
Chlorid sodný, NaCl, aneb sůl kuchyňská stojí téměř na každém stole. Jde osymbol stolování a často po slánce sáhneme ještě dříve, než pokrm ochutnáme. Snadměrným příjmem soli jsou však spojena onemocnění, z nichž většina patří mezita, kterým jsme si zvykli říkat civilizační. Ale vezměme to od Adama – lépeřečeno od našich praprapředků.
Pravěký člověk přijímal ve stravě zprvu podstatně vyšší podíl draslíku nežsodíku, živil se jen tím, co sebral nebo ulovil, tedy neupravovanými anekonzervovanými potravinami. Protože je sodík nezbytný k udržení stáléhovnitřního prostředí, vyvinuly se u člověka mechanismy, které sodík v tělezadržují. Při svém vývoji se lidský organismus naučil střádat sodík předevšímtím, že ho intenzivně vstřebává z primární moči. Tak byla zachována stálostvnitřního prostředí i při nízkém příjmu sodíku. Tento mechanismus je genetickypodmíněný a při zvýšeném příjmu soli nejsou ledviny schopny nadbytek sodíkuvyloučit.
Teprve později se zavedením zemědělství a chovu hospodářských zvířat vyvstalanutnost konzervovat potraviny, zejména maso a k tomu se výborně hodila sůl –NaCl. V současnosti nám slané chutná a chloridu sodného přijímáme mnohokrátvíce, než je zdrávo.
POTRAVINY S VYSOKÝM OBSAHEM NaCl
nakládaná zelenina • olivy • kysané zelí • balkánský sýr • korbáčiky •romadúr • hermelín • sýry s modrou plísní • tavené sýry • uzeniny • pečivo(zejména s krystalky soli) • průmyslově vyráběné zálivky a marinády
Hlavním nežádoucím důsledkem přisolování je zvýšené riziko vzniku hypertenze(vysokého krevního tlaku). Se zadrženou solí se v těle hromadí i voda (aby senenarušilo – „nepřesolilo“ vnitřní prostředí), čímž je namáhán a přetížen krevníoběh a při chronickém nadbytku soli dochází k hypertenzi, a to jak u dospělých,tak i u dětí. Přímá souvislost mezi příjmem soli a vysokým krevním tlakem jeopakovaně prokazována.
Tento jev je pozorován asi u 70 % populace, jsou však lidé, kteří jsou k solinecitliví. Omezení příjmu soli patří k léčebným postupům hypertenze, ale u částipacientů omezení solení nemá požadovaný efekt. Nic neplatí univerzálně, ale jezcela jisté, že snížení příjmu soli nás ochraňuje před hypertenzí.
S hypertenzí souvisí zvýšené riziko výskytu srdečně cévních chorob (infarktua mozkové mrtvice), selhání ledvin. Nadměrné solení přispívá také k rozvojiosteoporózy, rakoviny žaludku, otoků, ledvinových kamenů, astmatu čiobezity.
6 užitečných rad, jak sůl omezit
- Nepřisolujte!
- Sůl při vaření zčásti nahraďte bylinkami!
- Čtěte etiketypotravin a porovnávejte obsah soli!
- Pozor na instantní polévky, hotové bujóny(kostky), dochucovadla – včetně kečupu a hotových marinád!
- Dávejte přednostpečivu bez krystalků soli na povrchu!
- Nevinné nejsou ani cereálie, lepší jesnídat ovesné vločky s ovocem a ořechy!
Proč viníme z obezity sůl?
Obezita vzniká, protože sůl je nositelem chuti, slané pokrmy lépe chutnají –sníme jich více. Často jde o mastné uzenářské výrobky, kde se již kombinují dvěnezdravé složky – sůl a živočišný tuk (pomineme-li kancerogeny vznikající přiuzení). Další „lahůdkou“ jsou slané krekry a brambůrky, které se zapíjejízpravidla nápoji s vysokým obsahem kalorií: limonádami (typu coca-cola) neboalkoholickými nápoji, vysokoenergetickým pivem či vínem, které má pověstnízkokalorického, ale není tomu tak (200 ml vína obsahuje 120 až 200 kcal, tj.500 až 830 kJ).
Spotřeba soli se ve vyspělých zemích pohybuje nad 10 g/den u dospělýchjedinců. Přitom doporučovaná denní dávka se pohybuje mezi 3 a 5 g.
Každý Čech sní ročně šest kilogramů soli, což znamená, že na jednohoobyvatele České republiky (včetně kojenců) připadne 16,5 g soli na den. To jevíce než trojnásobek doporučné „bezpečné“ dávky soli. Děti (předškolní a školní)překročí doporučenou dávku soli třikrát až čtyřikrát. 80 % dětí mezi 7. a 12.měsícem sní o 80 % soli více, než je doporučená dávka. 95 % dětí ve věku 12 až18 měsíců překračuje doporučenou dávku o 190 %. Všechny děti mezi 18. a 36.měsícem mají příjem soli o 320 % vyšší, než by podle doporučení měly mít.
Snížení příjmu soli již u kojenců se projeví významným snížením krevníhotlaku v pozdějším věku. Bylo prokázáno, že při dietě se sníženým obsahem solidošlo u dospívajících s hraničním krevním tlakem k jeho významnému snížení.
Doporučené dávky pro děti: