Kustovnice čínská: Ochutnejte omlazující ovoce
Pro české chuťové buňky něco nepřirozeného, pro ty čínské naprostý skvost.Kustovnice čínská je buď milovaná, nebo nenáviděná. Její pozitivní účinky nalidský organismus však lze s trochou nadsázky označit za jedinečné.
Klenot tradiční čínské medicíny, jak je kustovnice často nazývaná, si získalpověst omlazujícího ovoce. Kromě tohoto svého blahodárného účinku však oplývámnoha dalšími pozitivy. Kustovnice, známá také jako goji, obsahuje mimořádnémnožství látek, které jsou prospěšné pro organismus, zejména betakaroten,vitaminy C, B1, B2, aktivní polysacharidy, aminokyseliny (včetně esenciálníchaminokyselin) a mnoho stopových prvků, za všechny jmenujme zinek, selen, železoa vápník. Díky vysokému obsahu těchto blahodárných látek má větší účinky neždoposud známé rostlinné vitaminové bomby.
Velká obliba tohoto keře pramení z faktu, že lidé, kteří ji pravidelněpožívají, se podle posledních průzkumů dožívají vyššího věku než lidé, kteříjejí chuť nikdy nepoznali. Další pozitivum hledejme v jejím blahodárném vlivu načinnost ledvin a jater, také snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu krve.
Kustovnice pomůže i při léčení lupénky
Drobné červené plody našly využití také v oblasti léčení kožních chorob.Kustovnice je využívána jako doplněk stravy například při zaléčování lupénky.Také alergie, astma či problémy se zrakem se mají před tímto čínským zázrakem napozoru. Kustovnice totiž zmírňuje jejich negativní projevy. O své slovo se hlásítaké v případě, objeví-li se u člověka problémy s potencí či nechuť k sexu.
Plody kustovnice čínské jsou velmi podobné plodům růže šípkové. Mají podobnýtvar i barvu. Kustovnice je však v porovnání se šípkem mnohem sladší a rovněžpostrádá charakteristický šípkový kyselý dozvuk. Nejlépe jí svědčí asijsképodnebí, zejména jižní Čína. V našich končinách ji volně v přírodě nepotkáme,roste zde pouze její příbuzná – kustovnice cizí.
Kustovnice čínská bývá označována jako skutečný zázrak přírody. Obsah blahodárných látek z ní dělá výjimečného průvodce zdravým životem. Požívat ji mohou jak dospělí, tak i děti. A pokud ji užíváme dlouhodobě, náš organismus se výborně pročistí. Kromě pozitivních účinků při léčbě různých onemocnění rovněž zvyšuje přísun energie, čehož využívají především mladí lidé a studenti. Pracující jejím požíváním zmírní následky stresu či nadměrné fyzické námahy, jejich tělo bude takřka dokonale zregenerované. Kustovnice nedává ve svém boji s nemocemi a nepříznivými vlivy šanci ani nespavosti, bolesti hlavy či zapomnětlivosti. Třešničkou na dortu by se poté pro kustovnici mohl stát fakt, že působí protirakovinotvorně. Ochutnejme tedy čínskou lahůdku a vytvořme z ní nepostradatelnou položku v našem jídelníčku.
Tvarohový koláč s kustovnicí
- těsto: 150 g hladké mouky, 150 g másla, 80 g moučkového cukru, 1 žloutek, 1vanilkový cukr, 1 lžička prášku do pečiva
- poleva: 150 g moučkového cukru, 500 g tvarohu, 2 vejce, kustovnice, rozinky,brusinky
- Ze surovin na těsto zpracujte hmotu a vtlačte ji do formy, kterou jstepředtím vymazali máslem a vysypali moukou. Těsto předpečte samotné v trouběrozehřáté na 180°. Po šesti minutách přidejte do formy polevu. Tu umíchejte ztvarohu, cukru a žloutků. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a lehce vmíchejte dotvarohu. Koláč poté ozdobte plody kustovnice, brusinkami a rozinkami (aby bylyplody hezky měkké, namočte je na několik minut do vody). Koláč dejte znovu dotrouby a pečte asi 20 minut.
Průkaz totožnosti
- Botanický název: Lycium chinese
- Čeleď: lilkovité
- Kde roste: Kustovnice čínská svou zemi původu odhaluje již svým názvem.Asijské podnebí jí velice svědčí. Vyskytuje se především v jihovýchodní Asii anevadí jí ani nadmořská výška přesahující 2 500 metrů, ani znečištěné ovzduší.Dobře roste v chudých a písčitých půdách s vysokým obsahem vápníku.
- Jaké části se používají: Za léčivé jsou považovány všechny části rostliny –tedy plody, listy, kořeny i kůra. Největší využití mají však plody, jejichžkonzumace se stala synonymem dlouhověkosti.
- Co obsahuje: betakaroten, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, aktivnípolysacharidy, aminokyseliny (včetně esenciálních aminokyselin), stopové prvky(zinek, selen, železo, vápník atd.)