Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Jak se vyvarovat riziku salmonelózy?

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Náhle vzniklé bolestivé a vodnaté průjmy doprovázené křečemi břicha,nevolností až zvracením a horečkou. To jsou typické příznaky salmonelózy. Jaktoto onemocnění efektivně léčit?

          Jedná se o nákazu způsobenou bakterií Salmonela, která se do těla dostáváústy, tedy nejčastěji potravinami, nádobím nebo špinavýma rukama. Příznakypropukají nejčastěji 8 až 48 hodin od vniknutí bakterie do těla. Nemoc sediagnostikuje na základě typických potíží, zapříčiněných předchozí konzumacírizikových potravin a mikrobiologickým vyšetřením stolice.

          Zdrojem infekce mohou být jak lidé, tak zvířata. K nákaze ze zvířete načlověka dochází nejčastěji prostřednictvím kontaminovaného masa nebo vajec.Bakterie salmonely ničí pouze vysoká teplota. Jsou odolné i vůči zmrazení, přikterém se uchovávají v klidovém stadiu, ale po rozmrazení začnou být zaseaktivní. Salmonely může přenášet také hmyz, zejména mouchy.

          Bacilonosičství je zvláštní komplikací po prodělané salmonelóze. Zanormálních podmínek salmonelóza sama od sebe odezní a bakterie jsou z tělavyloučeny ven. U některých lidí po prodělané nemoci bakterie přetrvávají vežlučníku a dotyčný se tak stává zdrojem nákazy. Jedinou možností, jak dostatsalmonely z těla ven, je žlučník vyoperovat.

          Nevhodné potraviny, dramatický průběh

          Salmonelóza hrozí zejména při špatném zacházení s potravinami a nedostatečnéhygieně při přípravě jídla. Vzhledem ke své povaze toto onemocnění vrcholízejména v letních měsících, což je dáno zvýšenou konzumací rizikových potravin avysokými teplotami, které způsobují zvýšenou kazivost potravin a tím příznivépodmínky pro rozmnožování bakterií.

          Průběh salmonelózy bývá často dramatický, onemocnění propuká náhle. Nemocníse cítí velmi špatně, u zdravých jedinců obvykle po několika dnech potížespontánně odezní. Komplikace mohou nastat u malých dětí, starších lidí apacientů s chronickým onemocněním ledvin nebo srdce, případně s poruchouimunitního systému.

          Rizikové potraviny pro vznik salmonelózy:

          • Nedostatečně vařená vejce(volské oko, na měkko, na hniličku)
          • Potraviny s obsahem syrových vajec(cukrářské krémy, majonéza a zmrzlina)
          • Syrové nebo nepropečené maso přigrilování
          • Masové polotovary (salámy, sekaná, jitrnice, tlačenka)
          • Mraženépotraviny, které již jednou rozmrzly (zejména mražená drůbež)
           
          Jakékomplikace hrozí?

          U všech nemocných, ale zejména u výše jmenovaných rizikových skupin, jepotřeba dbát na dostatečnou náhradu nejen tekutin, ale i minerálů, k jejichžztrátám při průjmech i zvracení dochází.

          Příznaky dehydratace jsou: suchá kůže a sliznice, zrychlený tep, nízký tlak,v pokročilém stadiu apatie nebo naopak neklid, mohou se vyskytnout halucinace iztráta vědomí.

          Selhání ledvin je nejzávažnějším následkem dehydratace. Vzniká v důsledkuminerálního a vodního rozvratu organismu. Hrozí zejména pacientům s chronickýmonemocněním ledvin nebo srdce, neboť poškozené orgány nejsou schopné kompenzovatztrátu tekutin a iontů.

          Sepse hrozí pacientům s výrazně oslabenou imunitou. Salmonely se dostávají dokrevního řečiště a mohou napadat různé orgány v těle (např. zánět mozkovýchblan, zánět kosti, absces měkkých tkání).

          Možnosti léčby

          Především je třeba doplňovat tekutiny. Ideální jsou minerální vody, iontovénápoje, rehydratační roztoky, případně oslazený čaj.

          Pacienta nutíme pít, i když nepociťuje žízeň. Co se týká léků, vhodné jsoupřípravky na střevní dezinfekci, které střevo zbavují choroboplodných zárodků,dále také živočišné uhlí, které na sebe váže škodlivé látky a pomáhá jevylučovat z těla ven. Nedílnou součástí léčby je také dieta.

          Antibiotika se u nekomplikovaných případů nepodávají. Výjimku tvořípracovníci v potravinářství nebo ve zdravotnictví, kteří by po prodělané infekciměli preventivně podstoupit několikatýdenní léčbu antibiotiky s následnoukontrolou, aby se zabránilo bacilonosičství.

          Salmonelóza je nejčastějším průjmovým onemocněním u nás, ročně je zaznamenánopřes 10 tisíc případů, v případě epidemií, kdy se z jednoho zdroje nakazí velkémnožství lidí, se počet nemocných zvyšuje. Proto salmonelóza podléhá povinnémuhlášení a pokud se vyskytne, je potřeba snažit se vypátrat zdroj onemocnění azamezit dalšímu šíření nákazy. Pro snížení rizika výskytu salmonelózy majízásadní význam preventivní opatření.

          6 kroků prevence

          • Vyhýbat se rizikovým potravinám, zejména polotovarům a hotovým jídlům, unichž nevíme, za jakých podmínek byly připraveny.
          • Důkladná tepelná úpravarizikových potravin, tj. zahřát všechny části konzumovaného jídla na teplotualespoň 75 °C po dobu nejméně pěti minut.
          • Pečlivé dodržování hygienickýchnávyků, mytí rukou před každou manipulací s jídlem a po použitítoalety.
          • Správné skladování potravin v uzavřených obalech, v suchu achladnu.
          • Kuchyňské nádobí udržovat v naprosté čistotě. Používat odlišnéprkénko a nože na krájení a porcování masa a jiných potravin.
          • Jednourozmrazené potraviny znovu nezamrazovat.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne