Jak bojovat s pálením žáhy
Téměř každý má s tímto zdravotním problémem zkušenost - rodinné oslavy,grilování, večerní popíjení alkoholu… Dokonce až desetina dospělé populace se stěmito potížemi setkává denně. Těhotné ženy se s příznaky pálení žáhy setkávajízcela běžně, naštěstí často tyto potíže s porodem odezní.
Pálení žáhy, nebo-li pyróza, je nepříjemným pocitem pálení na hrudi, které sepohybuje směrem nahoru k hrdlu a je doprovázeno kyselou nebo hořkou chutí azápachem z úst. Důvodem je reflux, tedy zpětný návrat žaludečních šťáv do jícnu,způsobeného nesprávně fungujícím dolním jícnovým svěračem a dochází tak kpodráždění sliznice jícnu.
Pokud se tyto potíže stanou chronickou záležitostí, pak může dojít ke vznikuvředů, anebo dokonce až k prekancerózním stavům. Proto v případě častějšíchpotíží byste neměli tyto příznaky zanedbávat a podceňovat. Samostatnou kapitolouje i dlouhodobé užívání léků, které často vede k pálením žáhy.
Najděte svéosobní spouštěče
Jedním z klíčů, jak zmírnit pálení žáhy, je poznání svých osobních spouštěčů,protože je velmi individuální, jaké potraviny a návyky mohou právě u vás končitpálením žáhy. Zde jsou tři způsoby, jak identifikovat spouštěče.
1) Poznejteběžné příčiny
Potraviny a jídelní návyky, které nejčastěji vedoucí k pálení žáhy, mohoubýt:
- Tučná, smažená a jiná těžko stravitelnájídla
- Silně kořeněná jídla
- Rajčata -větší problém způsobují vařená než syrová
- Česnek,cibule
- Káva a kofeinové nápoje
- Citrusové výrobky - např. pomeranče a vysoce koncentrované džusy (oprotikofeinu, který ve skutečnosti indikuje reflux, citrus jen napodobuje tento pocitdíky své kyselosti)
- Čokoláda
- Všechnydruhy alkoholu, mezi nejproblematičtější patří víno
- Kouření
- Konzumace jídla ve velkém množství, nejčastěji vevečerních hodinách
2) Zkuste si vést deník o jídle
Jedním ze způsobů, jak identifikovat své spouštěče, je vedení sipotravinového deníku. Zapisujte si veškeré potraviny, po kterých se vyskytlykomplikace. Je vhodné si u zápisu svého spouštěče zapsat i to, co jste předtímdělali a také načasování příznaků. U refluxu začnete pociťovat příznaky pálenído hodiny poté, co jste snědli jídlo, které to vyvolalo. V případě pozdějšíreakce se může jednat o jiné zdravotní komplikace.
3) Začněte s čistýmštítem
V případě, že si dáte dobré italské jídlo s poctivou rajčatovou omáčkou a ktomu červené víno, nebudete mít šanci zjistit, co je spouštěčem. Začněte sčistým štítem tak, že vyloučíte všechny potraviny, které mohou pálení žáhyzpůsobit a postupně je zařazujete zpět. Tak zjistíte, které vám způsobují potížea které nikoliv.
Správné návyky a co z lékárny pomůže
Jak tedy minimalizovat účinky jídla vyvolávající potíže:
- Jíst v malém množství.
- Nejíst přílišpozdě.
- Omezit tučná a těžko stravitelnájídla.
- Pít dostatečné množství vody, preference vodyneperlivé.
- Po jídle si nelehat alespoň 3hodiny.
- Není vhodné absolvovat po jídle náročnácvičení.
- Ideální je jít na klidnou procházku, která pomůževašemu žaludku se s potravou vypořádat.
- Praktikovat zdravýživotní styl.
- Omezit stres.
- Vyvarovat se těsnému oblečení, které vyvíjí tlak na břicho a dolní jícnovýsvěrač.
Co dělat, když už se pálení žáhy dostaví
Ačkoliv člověk často bere pálení žáhy pouze jako nepříjemnou potíž, tak jenutné si uvědomit, že sliznice jícnu není stavěna na časté kontakty s kyselýmobsahem žaludku. Může tedy dojít k trvalejšímu poškození, a proto je vhodné seproti tomu bránit.
Pomoc z lékárny:
- Antacida: Snižují aciditu (kyselost) obsahu žaludku amohou poskytnout velice rychlou úlevu.
- Inhibitoryprotonové pumpy: Uvádějí se jako nejúčinnější, zabraňují nadměrnému vznikužaludečních kyselin. Nástup účinku je pomalejší, ale mohou poskytnout delšíúlevu. Pod dohledem lékaře se mohou užívat i dlouhodobě.
- Antagonisté H2-receptorů: Také snižují nadměrnou kyselost žaludečního obsahu.Nástup účinku opět pomalejší, ale déle trvající.
Přírodní léčiva:
- Například zázvor, heřmánek, lékořice, zelná šťáva,fenykl
Lékař vám může kromě výše zmíněného předepsat léky podporující peristaltiku(trávicí pohyby) správným směrem, což by mělo zamezit refluxu.
Řešeníexistuje
Kombinace nesprávného stravování, skladba jídelníčku a nadměrný stres častovedou k potížím jako pálení žáhy. Věnujte se tomu, co jíte a upravte svůjživotní styl. To je cesta, jak se s pálením žáhy vypořádat. Pamatujte, nemusítetiše trpět. Pokud máte nadále potíže, přijďte do vaší oblíbené lékárny alékárníci vám rádi poradí.