Hrášek a cizrna v hlavní roli
Vyzkoušejte cizokrajnou, osvěžující a výživnou pomazánku ze zeleného hrášku acizrny s čerstvou mátou. Hummus je studený pokrm, oblíbený je zejména v oblastiStředního východu, ale rozšířil se do celého světa.
Hrášek je výborným zdrojem vlákniny, vitaminů C, B, betakarotenu, hořčíku,fosforu, vápníku a železa. Jeho šťavnatá a přirozeně sladká chuť krásně vyniknev kombinaci s čerstvou mátou. Aby si mražený hrášek zachoval co nejvíce živin akrásné zelené barvy, tak ho jen pár minut krátce povařte a následně propláchněteve studené až ledové vodě.
Cizrna zase zajistí pokrmu dostatek bílkovin a další řadu vitaminů aminerálů. Patří mezi nejkvalitnější luštěniny díky optimálnímu složení všechdůležitých živin. Je výborným zdrojem vitaminů skupiny B, železa, fosforu,draslíku, vápníku a zinku. Může pomáhat snižovat cholesterol, podporuje imunitu,nervovou soustavu, trávení a může působit preventivně při kardiovaskulárníchonemocnění.
V obchodě je cizrna k dostání v suchém stavu nebo již uvařená v konzervě.Sterilovaná cizrna je vhodná ke zpracování okamžitě, syrovou cizrnu je nutnénamočit do vody nejméně na 12 hodin před vařením. Vodu jednou až dvakrátvyměníme a pak cizrnu vaříme do měkka opět v čisté vodě 1-2 hodiny při mírnémvaru. Solíme až ke konci vaření a pak upravujeme dle chuti.
Další důležitou ingrediencí a zdrojem zdravých tuku je sezamová pasta tahini,která se vyrábí našleháním sezamových semínek. Sezam je vynikajícím zdrojemesenciálních mastných kyselin, vlákniny, vitaminů skupiny B, vápníku, hořčíku,zinku a selenu. Tahini pastu můžete využít ještě jako dip, samotnou pomazánku kpečivu, do salátového dresinku nebo i na sladko do snídaňových kaší ajogurtu.
Hráškový hummus
SUROVINY:
hrášek čerstvý bez lusků 350 g, cizrna vařená 260 g, česnek syrový 2stroužky, tahini pasta 4 lžíce, citronová šťáva 2 lžíce, máta čerstvá hrstka,olej olivový 2 lžíce, pepř mletý špetka, sůl 1 lžička
POSTUP:
Čerstvý nebo mražený hrášek spaříme minutu ve vroucí vodě a pak propláchnemeve studené vodě. Necháme vychladnout a dáme do mixéru. Přidáme uvařenou čikonzervovanou cizrnou, dva stroužky česneku, tahini pastu, citronovou šťávu,čerstvou mátu a rozmixujeme na požadovanou konzistenci. Na závěr dochutímeolejem, solí a pepřem. Podáváme dle chuti s pečivem, pita chlebem nebo jako dipk masu či zelenině.