Diabetes II. díl: Diagnostika, měření glykémie, dia potraviny a umělá sladidla
Pro určení diabetu a kontrolu vývoje tohoto onemocnění je důležité znátsprávné hodnoty hladiny krevního cukru a dalších parametrů. Dále by také každýjiž diagnostikovaný pacient měl provádět tzv. self-monitoring, tedy být schopenzměřit si sám v domácím prostředí změřit glykémii glukometrem.
O tzv. prediabetu (předchůdci cukrovky) mluvíme, pokud je hladina glukózynalačno mezi 5,6 až 7 mmol/l, o diabetu a vyšší hyperglykémii, pokud jeopakovaně nad 7 mmol/l. Dalším screeningovým parametrem je stanovení hladinytzv. glykovaného hemoglobinu odrážející dlouhodobější stav pacienta, kdy hodnotydo 38 mmol/mol lze považovat za nepřítomnost cukrovky, hodnoty 38 až 48 mmol/ljsou hodnotami hraničními a nad 48 mmol/mol je diagnostikovándiabetes.
Měření hladiny krevního cukruglukometrem
Co je třeba pro domácí měření?
Glukometr (přístroj k měření)
Testovací proužky k danému glukometru
Autolanceta(odběrové pero sloužící k získání vzorku krve)
Lanceta(malá jehla vkládající se do odběrového pera k umožnění vpichu)
Správný postup:
(přesnýpostup je vždy uveden v manuálu konkrétního glukometru)
- Místo odběru by mělo být čisté a suché (ideálně bříškoprstu, z důvodu nižší bolestivosti je vhodnější než přední část, alternativnímísta: dlaně, předloktí, lýtka). Před měřením si umyjeme a osušíme ruce.Desinfekci neužíváme kvůli případnému zkreslení výsledků.
- Do autolancety vložíme lancetu a nasadíme ochranný kryt, na kterém obvyklemůžeme vybrat požadovanou hloubku vpichu. Nakonec autolancetu připravíme kodběru krve natáhnutím.
- Dále do glukometru vložíme nadoraz testovací proužek, tím se přístroj většinou sám zapne a je připraven.(Starší glukometry někdy požadovaly zadání kódu uvedeného u používanýchproužků.) Pro každé měření je vždy třeba použít nový proužek a nádobku povyndání proužku ihned uzavřít.
- Přiložíme autolancetu kboční straně špičky prstu a zmáčkneme spouštěcí tlačítko, čímž daná lanceta(jehla) vystřelí a dojde k vytvoření kapky krve.
- Glukometrs již zasunutým proužkem přiložíme ke kapce krve a dojde k jejímu nasátí. Měřiččasto zvukovým signálem ohlásí nasátí dostatečného množstvíkrve.
- Po pár sekundách přístroj zobrazí výsledek měřeníglykémie.
- Malá kapka krve či znečištěné místo jejíhoodběru
- Špinavé, navlhlé či prošlé testovací proužky,nevhodný druh pro daný glukometr, chybně zadaný kalibrační kód nových proužků(pokud ho glukometr vyžaduje)
- Chybně měřící neboznečištěný glukometr, slabá baterie
K potvrzení stanovení diabetu se také provádí tzv. oGTT (orální glukózovýtoleranční test), často například k diagnostice gestační cukrovky mezi 24. až28. týdnem těhotenství. Pacient vypije roztok se 75 gramy glukózy. Obecně lzeříci, že pokud je po dvou hodinách hladina glukózy pod 7,8 mmol/l, lze diabetesvyloučit, jestliže jsou hodnoty v rozmezí 7,8 až 11 mmol/l, jedná se o porušenouglukózovou toleranci a nad 11 mmol/l je diagnostikována cukrovka. U těhotnýchjsou sledovány tři hodnoty hladiny krevního cukru - nalačno (u zdravých ideálnědo 5 mmol/l), po jedné hodině (do 10 mmol/l) a po dvou hodinách (do 8,5 mmol/l)od vypití roztoku.
V rámci kontroly by každý diabetik měl dostatečně dbát na tzv.self-monitoring. V užším pojetí samostatné měření glykémie glukometrem (vizbox), v širším slova smyslu se jedná také o měření krevního tlaku, kontroluhmotnosti, pravidelnou kontrolu nohou, sledování přítomnosti cukru, ketolátek abílkovin v moči pomocí speciálních diagnostických proužků, které lze zakoupit vlékárně.
Nejen při diabetu je doporučeno přijímat potraviny bohaté navlákninu, minerály a vitaminy.
V rámci sledování metabolického syndromu typického pro diabetiky II. typu sekromě zvýšené hladiny krevního cukru kontroluje hodnota krevního tlaku, obvodpasu pacienta, hladina tzv. HDL cholesterolu („hodného cholesterolu“) atriacylglyceridů v krvi.
Strava
Každý diabetik a člověk s predispozicí k cukrovce by měl dbát na vhodnoustravu a kvůli zvýšené ztrátě tekutin také hodně pít, samozřejmě neslazenénápoje. U obézních pacientů velmi pomůže snížení hmotnosti. Pro diabetes jetypický zvýšený sklon k oxidativnímu stresu (tvorbě škodlivých volnýchradikálů), proto je velmi důležitý dostatečný přísun tzv. antioxidantů (vitaminC, E, selen, zinek). Diskutabilní je ve snaze o omezení klasického cukru užívánítzv. dia potravin a umělých sladidel. Dia potraviny jsou sice potraviny bez cuk-ru, jsou však bohaté na obsah tuku a energie. Jsou tedy vhodné pouze uneobézních pacientů, většinou diabetiků I. typu. U umělých sladidel (sacharin,aspartam, acesulfam K, cyklamat), která sice osladí a nemají vliv na glykémii,je velmi často diskutována jejich bezpečnost. Případné riziko se doporučujeredukovat jejich kombinováním a z důvodu možného nebezpečí nejsou určena dětemani těhotným ženám. Často dnes bývá do- poručováno sladidlo z rostliny Steviarebaudiana, které je přírodní, a není tedy vyráběnosynteticky.