Dáte si čaj?
Dáte si kávu nebo čaj? Obvyklá otázka, když přijdete k někomu nanávštěvu nebo na obchodní jednání. 90 osob ze 100 na světě si vybere čaj. Počet„čajomilů“ roste i v Česku. Čaj je totiž nápoj mnoha chutí a vůní. A hned povodě se řadí mezi nejoblíbenější nápoje na světě vůbec.
Podle staré legendy jednoho jarního večera roku 2 737 před naším letopočtemseděl čínský císař Šen Nung u ohniště a převařoval si vodu na pití. Císařpřikládal větvičky stromů, které rostly kolem. Ožehlé listy se vznášely v horkémvzduchu, pozvolna klesaly a napadaly do vařící se vody. Císař je chtěl nejprvevylovit, ale pak ho zaskočila přitažlivá vůně, která z kotle vycházela. Ochutnala nevycházel z údivu nad osvěžující chutí, kterou tento nápoj měl. Takto prýlidstvo získalo úžasný, nenahraditelný čaj.
Hlavní účinnou látkou v čaji je thein. Je to v podstatě kofein, který jenavázán na další komplex látek a je ho v čaji asi o polovinu méně než v kávě.Toto množství kofeinu způsobí vylepšení paměti, vyjasnění myšlenek a lehký pocitsvěžesti až na 6 hodin.
Jedinečnou vůni a chuť čaje způsobují polyfenoly. Mají výrazné antioxidačnívlastnosti, chrání tělo před volnými radikály, díky čemuž mají preventivníúčinek proti rakovině a srdečním nemocem. Například výtažky ze zeleného čajeaplikované na kůži chrání před rakovinou tohoto orgánu. Pravidelná konzumacezeleného čaje může významně snižovat cholesterol. Všechny polyfenoly v čaji taképodporují krevní oběh, jednak svým antioxidačním působením, ale i zamezenímtvorby krevních sraženin. Uvolněním cévních stěn pomáhá čaj snižovat krevnítlak. Polyfenoly v čaji mají antibakteriální a antivirové účinky, zvyšují totižaktivitu bílých krvinek – makrofágů. Zelené čaje obsahují hodně fluoru, díkykterému působí proti zubnímu kazu. Denní dávka fluoru by se měla pohybovat okolo3 mg, které najdeme již ve dvou šálcích silného čaje.
Pro mongolské kmeny je čaj, kterého konzumují velké množství, jediným zdrojemvitaminu C. Jejich strava se totiž skládá jen z masa a mléčných produktů.
Čaje, které se sklízejí z jediné rostliny – z čajovníku čínského, kypínepřeberným množstvím chutí. Příčinou jejich rozmanitosti je odlišná výroba.Základní druhy čaje se liší podle stupně oxidace. Při ní dojde v čajovém lístkuk chemickým změnám polyfenolů, které způsobí ztmavnutí listů.
Pokud se čajové lístky po sklizni rychle vysuší, zamezí se oxidaci a získá sečaj zelený. Jestliže se průběh oxidace zastaví pražením, když okraje lístkůzačínají červenat, vzniknou čaje polozelené - takzvané oolongy. Ty se podlestupně oxidace rozdělují na světlé a tmavé. Černý čaj je pak zoxidovaný na100 %.
Dračí studna – nejlepší zelený čaj z Číny
Zelený čaj si díky zpracování, během něhož neprobíhá oxidace, zachovávávysoký obsah polyfenolů. Čínské zelené čaje se zpracovávají převážně ručně. Tynejlepší se sklízejí na jaře, přesněji 5. dubna v době svátku ČCHING – MING.
Nejznámějším představitelem čínských čajů je Dračí studna LUNG CHING. Jaktento čaj vznikl, vypráví krásná čínská legenda. Stalo se to asi 250 let poKristu. V krajině nastala velká sucha a rolníci se marně modlili za déšť.Taoistickému mnichovi se jich zželelo a šel prosit draka v tůni, aby jim pomohl(drak je v čínské mytologii pánem vod). Brzy se nebe zatáhlo a spustil sevytoužený déšť. Rolníci pojmenovali starý chrám vedle tůně Dračí studna a čaj,který tu pěstovali, dostal stejné jméno. Tento vynikající čaj nefritové barvy anasládlé chuti popíjel Mao Ce-tung s americkým prezidentem Richardem Nixonem abývá nazýván nejlepším čajem Číny.
Japonským zeleným čajům vládne vitamin C
I když se Japonsko řadí mezi 8 největších producentů čaje, téměř veškerý čaj,co se tu vyrobí, se tady také vypije. Japonské čaje jsou velmi bohaté na vitaminC.
Velkým čajovým hitem je práškový zelený čaj MATCHA – Nefritová pěna. Jsou toty nejkvalitnější lístky čaje Gyokuro, které se semelou v kamenných mlýnech naprášek. Čaj Matcha je velmi sladký a jemný. Sladkost je způsobena L-theaninovýmiaminokyselinami a vlákninou. Má smaragdově zelenou barvu. Jedna porce čaje mástejnou nutriční hodnotu jako 10 šálků běžného čaje. Podporuje rovnoměrnérozdělení energie, a tím zrychluje metabolismus. Pomáhá zklidnit mysl, zvyšujesoustředění a paměť. Je to tajná medicína budhistických mnichů a císařskéhodvora.
Připravte si osvěžující dvoubarevnou Matcha limonádu!
1 g práškového čaje Matcha rozmíchejte v 50 ml vody ohřáté na 80 °C. Sklenicinaplňte do poloviny ledem a zalijte 100 ml pomerančového nebo grepového džusu.Čaj Matcha opatrně vlijte do sklenice, aby vytvořil druhou barevnouvrstvu.