Cukr v krvi a životní styl. Opravdu spolu souvisejí?
Cukrovka neboli diabetes mellitus, je společný název pro několik různýchonemocnění, která se projevují zvýšenou hladinou cukru (glukózy) v krvi. Kroměmetabolismu cukrů je narušen také metabolismus bílkovin a tuků, což je důsledkempostižení celého energetického metabolismu. Proč cukrovka vzniká a jak souvisí snaším životním stylem?
V České republice trpí cukrovkou kolem 847 000 lidí. A existuje řada dalších,která o svém onemocnění vůbec neví. Neléčená cukrovka je pro naše zdraví velkouhrozbou, je totiž příčinou poškození životně důležitých orgánů, které můževyústit až v úmrtí pacienta. Na následky cukrovky a jejich komplikace ročnězemře 3,9 milionů lidí na celém světě. S určitostí již nastal čas, kdy bychom seměli o toto závažné civilizační onemocnění začít zajímat.
Rozlišujeme dva základní typy tohoto onemocnění. Cukrovka I. typu, která sevyskytuje u 0,55 % populace, je způsobena zničením tkáně, která produkujeinzulin. U cukrovky II. typu, jež postihuje 7,7 % populace, je funkce inzulinupouze zhoršená. Inzulin se tvoří, ale tělo na jeho účinky nereaguje. Tento typse nazývá inzulinová rezistence.
Existuje také těhotenský diabetes, který postihuje asi 4 % těhotných žen. Vtěhotenství kolísá hladina cukru v krvi v závislosti na hormonech a u některýchžen není tělo schopno se vyrovnat se zvýšenými požadavky na tvorbu inzulinu adochází ke zvýšení hladiny cukru v krvi.
Naši lékaři však rozlišují ještě další, specifické typy cukrovky, ke kterýmmůže dojít postižením slinivky břišní léky či chemikáliemi, genetickým defektemslinivky apod.
Jaké jsou příznaky cukrovky?
V prvních fázích nemoci nemá cukrovka žádné viditelné příznaky. V případě, žeinzulin není dostatečně produkován, glukóza se nevstřebá do buněk, a ty musejíenergii získávat jinde. Tělo tedy sáhne po energii získané rozkladem tuků.Jejich rozkladem vzniká potřebná energie, ale také odpadní látky, tzv.ketolátky. Vyšší hladina ketolátek se z počátku projeví žízní, pocitem sucha vústech, častým močením a později nechutenstvím, zvracením, bolestí břicha azápachem z úst, který připomíná pach ovoce.
Nevstřebaná glukóza se z organismu vylučuje do moči a spolu s ní odchází ztěla také voda. Organismus tedy přichází o její značné množství. Proto mezihlavní příznaky diabetu, mimo vysoké glykémie, patří žízeň, časté a vydatnémočení. Pokud hladina cukru v krvi přesáhne určitou hranici, rozvíjí se tzv.hyperglykemické koma, kdy nemocný upadá do bezvědomí a je třeba ihned vyhledatodbornou pomoc.
Cukrovka s sebou může přinášet také různé komplikace. Obecně je dělíme naakutní a chronické. K akutním komplikacím patří již zmíněné hyperglykemické ahypoglykemické koma. Pacient s diabetem I. typu může upadnout do komatu také vpřípadě, že si nepodá inzulin a v těle se mu přemnoží ketolátky. Mezi chronickékomplikace patří postižení ledvin, očí, cév, nervů, dolních končetin azažívacího ústrojí.
Jaké jsou rizikové faktory cukrovky?
U diabetu I. typu nejsou rizikové faktory příliš známy. Pravděpodobně je kněmu nutná jistá genetická dispozice společně s proniknutím virové infekce.Vznik diabetu I. typu nesouvisí s tělesnou konstitucí, tedy tím, zda je člověkštíhlý nebo obézní, ani s každodenními zvyklostmi. Tento typ diabetu se rozvíjíobvykle již v útlém věku a pacient je odkázán na celoživotní užíváníinzulinu.
U diabetu II. typu je rizikových faktorů hned několik. Mezi ty nejčastějšípatří obezita, nedostatek pohybu, nezdravý životní styl a výživa. Dlouhodobépřejídání a nedostatek pohybu vedou ke snížení inzulinových receptorů (místo, nakteré se inzulin specificky váže) na povrchu buněk. Tento typ můžeme tedy dojisté míry ovlivnit. Prevencí nikdy nic nezkazíme, proto bychom měli dbát nadostatek pohybu, zdravý životní styl a vyváženou stravu - tedy takovou, kteráenergeticky odpovídá vynaložené fyzické aktivitě. Nejedná se tedy pouze osladkosti, jak si mnozí myslí, ale o nadměrné užívání všech potravin. Sladkémuse člověk musí vyhýbat až v případě, že je u něj diabetes diagnostikován.
Jakcukrovka vzniká?
Lidský organismus cukry získává z potravy. Cukry, z nichž nejvýznamnější jeglukóza, se vstřebávají hlavně v tenkém střevě, odkud se dostávají do krve.Náhlý vzrůst hladiny glukózy v krvi způsobí vyplavení hormonu, který se nazýváinzulin. Inzulin je produkován speciálními buňkami (B buňkami) tzv.Langerhansových ostrůvků, které jsou součástí slinivky břišní. Inzulin usnadňujevstup glukózy do buněk lidského organismu. Po vstupu do buňky se část glukózyvyužije na tvorbu energie a část se využije na tvorbu zásobního cukru –glykogenu. Tento zásobní cukr se následně ukládá v játrech a v menší míře takéve svalech. Tento proces probíhá v těle zdravého člověka. Pokud je ovšemnarušena produkce inzulinu, glukóza se z krve do buněk nevstřebá, zvyšuje sejejí hladina v krvi tzv. glykémie a dochází ke vzniku diabetu.
Obejde seléčba cukrovky bez podávání inzulinu?
Léčba diabetu I. typu je založena na pravidelném dodávání inzulinu, který seaplikuje injekčně pod kůži v oblasti paží, stehen nebo břicha. Inzulin je kdostání ve formě tzv. inzulinových per, na kterých si pacient odměří dávku a sámsi jej aplikuje. Pera jsou buď předplněná na určitý počet dávek, nebo existujípera, do kterých pacienti dostávají náhradní náplně. Každý diabetik by měl míttaké vlastní glukometr, kterým je možno z kapky krve zjistit aktuální hodnotucukru v krvi.
II. typ diabetu se svou léčbou soustředí především na uchování či zlepšenífunkce B buněk a citlivost těla k inzulinu. První kroky vedou k dietnímopatřením a redukci váhy, která je u pacientů s nadváhou nutná.
Pokud se stále nedaří hladinu cukru v krvi snížit, přistupuje se kfarmakologické léčbě a pacientovi jsou nasazeny léky ze skupiny tzv. perorálníchdiabetik, případně inzulinu. Perorální diabetika je souhrnný název pro několikskupin léků, které se snaží snížit hladinu cukru v krvi. Každá skupina zasahujena specifickém místě. Snaží se zvýšit sekreci inzulinu, snížit produkci glukózyv játrech, zlepšují citlivost tkání na inzulin a snižují vstřebávání cukrů zestřev. Pro každého pacienta se léčba volí individuálně.
Dieta a pohyb
Tato dvě slova jako by se stala mantrou pro léčbu cukrovky. Dietu a pohyb jetřeba dodržovat u všech jejích typů. Nedoporučuje se užívat výrobky slazenésacharózou. Fyzická aktivita by měla být přiměřená příjmu potravy, aby nedošlo knedostatku cukru v krvi, tzv. hypoglykémii, která se projeví slabostí, pocitemhladu nebo studeným potem.
Kromě toho se mohou diabetici také poohlédnout po různých doplňcích stravy.Tyto přípravky obvykle obsahují látky, které snižují hladinu cukru v krvi. Vlékárně lze zakoupit také sladidla pro diabetiky, speciální kosmetické pomůcky,obuv, která je upravená pro nohu diabetika aj.