Čokoláda III. díl: Kakaové boby aneb Jejich vlastnosti superpotraviny ničíme pražením
Kakaový bob mnoho z nás vnímá jako základní surovinu pro výrobučokolády. Zcela jistě tomu tak je, ale ochutnali jste už nepražený kakaový bob?Jeho nahořklé a lehce trpké chuti se dá snadno propadnout.
Latinský název kakaovníku zní Theobroma Cacao čili Pokrm bohů. A božský tentostrom opravdu je. Plodí totiž kakaové boby, které jsou svým pozitivním účinkemna lidské zdraví nenahraditelné. Kakaové boby obsahují více než tři sta chemickyidentifikovatelných látek, patří mezi ně nepřeberné množství vitaminů, minerálůa antioxidantů.
Je primárním zdrojem hořčíku a organické síry. Právě hořčík je pro současnéhočlověka jedním z minerálů, který mu nedokáže dnešní strava poskytnout vdostatečné míře. Přitom jeho konzumace má pozitivní účinky na nervovou soustavu,činnost srdce a mozku. Síra zase zlepšuje kvalitu vlasů a pleti.
Kakaové boby obsahují dvakrát více flavonoidních antioxidantů než červenévíno a dokonce třikrát více než zelený čaj.
Konzumace kakaových bobů je významná také pro prevenci chudokrevnosti (díkyobsahu železa). Vápník, který obsahují, příznivě ovlivňuje činnost svalů,srážení krve a podporuje zdraví našich kostí a zubů. Zinek je zasenenahraditelný pro posílení imunitního systému, má blahodárný účinek na játra islinivku.
Kakaové boby rostou na tropickém stromě (kakaovníku), který dorůstá výšky pětaž osm metrů. Kakaovník začíná kvést po dvou až pěti letech a za celý jeho životvykvete až 100 tisíc květů. Velké množství květů ale ještě nezaručuje velkémnožství plodů. Plod se totiž stane přibližně z každého stého květu. Roste nakmeni nebo na silných větvích a dorůstá délky do dvaceti sedmi centimetrů. Tentotakřka půlkilogramový plod v sobě ukrývá dvacet až šedesát bobů, které se posklizení čistí, fermentují a suší.
O hospodaření s hladinousacharidů v krvi se zase stará chrom. Kakaové boby obsahují také velké množstvílátek, které stimulují produkci hormonů štěstí, endorfinů, a aminokyselinutryptofan, která zvyšuje hladinu serotoninu, hormonu dobré nálady. Serotoninpůsobí proti stresu, strachu a depresím. Všechny tyto vlastnosti však mají pouzesyrové kakaové boby. Jakmile projdou procesem pražení, jejich zázračnévlastnosti mizí. I při konzumaci kakaových bobů bychom ale měli být obezřetní.Jejich velké množství totiž může způsobit nespavost. Stačí tedy jen pět až sedmkakaových bobů denně.