Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Co jíst v období menopauzy

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Úbytek estrogenů během menopauzy je příčinou řady klimakterických potíží, jako jsou návaly horka, noční pocení, zvýšené riziko osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění, změny nálad. Dochází také k přirozenému zpomalení metabolismu vlivem úbytku svalové hmoty a zvýšení tukové tkáně, a proto se můžeme setkat s  přibývání na váze. Všechny tyto příznaky lze zmírnit či jim předejít vhodnou úpravou jídelníčku a fyzickou aktivitou.

          Co jíst v období menopauzy
          Základem jídelníčku pro ženy v období menopauzy by měly být především kvalitní potraviny s vysokým obsahem základních živin – vlákniny, bílkovin, komplexních sacharidů a zdravých tuků. Nemusíte však jíst jen bio potraviny a už vůbec ne držet speciální dietu. Stačí vybírat co nejvíce přirozené potraviny (libové maso, čerstvé ryby, neochucené mléčné výrobky, zelenina, ovoce, luštěniny, celozrnné obiloviny, rostlinné oleje) a omezit ty, které jsou vysoce průmyslově upravované a chemicky dochucované.

          Nevynechávejte
          Nepřeskakujte žádná hlavní jídla dne, a zvláště pokud vás trápí nadváha či výše zmíněné příznaky. Často se totiž příznaky zhoršují vlivem nevhodné stravy, kdy ženy ve snaze hubnout či nepřibrat jedí příliš málo, nedostatečně nebo naopak vybírají potraviny, které tělo nadměrně zatěžují. Jídelníček si poskládejte podle sebe, protože jen to, co vám chutná a dělá dobře po psychické i fyzické stránce, vám může být ku prospěchu. Neomezujte se v ničem, ale zároveň poslouchejte své tělo a dopřávejte mu tu nejlepší možnou stravu a péči.

          Co přidat a co omezit
          Pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem fytoestrogenů může pomoci zmírňovat klimakterické potíže. Tyto látky rostlinného původu účinkují podobně jako estrogen, navíc působí i jako přírodní antioxidanty, snižují cholesterol a jsou zdrojem kvalitních bílkovin. Nejvíce fytoestrogenu obsahují sójové boby a lněné semínko. Zkoušejte do jídelníčku pravidelně zařazovat tofu, sójové produkty, a hlavně fermentovaný tempeh či miso pastu, které obsahují i probiotika podporující střevní mikroflóru. Lněná semínka přidávejte do snídaňových kaší, domácího pečiva či pomazánek nebo sáhněte po lněném oleji.

          Co do jídelníčku přidat?

          • Konzumujte alespoň 500 g zeleniny a 300 g ovoce denně pro dostatečný příjem vlákniny a vitaminů.
          • Nebojte se ani sacharidů s nízkým glykemickým indexem (celozrnné pečivo, obiloviny a luštěniny).
          • Z tuků se zaměřte na kvalitní rostlinné oleje, ořechy, semínka a tučné ryby, které obsahují esenciální mastné kyseliny.
          • Ryby jsou navíc zdrojem vitaminu D a bílkovin, potřebných pro udržení svalové a kostní hmoty.
          • Stejně tak je důležitá pravidelná konzumace mléčných polotučných výrobků pro obsah vápníku a bílkovin.
           
          Omezte nadměrný příjem jednoduchých sacharidů (sladkosti, sladké bílé pečivo, slazené nápoje) a nasycených mastných kyselin (tučné maso, uzeniny, tučné sýry a plnotučné mléčné produkty) a zcela byste se měly vyhnout potravinám s obsahem trans mastných kyselin. Nadměrná konzumace alkoholu rovněž negativně ovlivňuje klimakterické projevy. Vaše tělo ocení, když si tyto potraviny dáte jednou za čas, ale ne každý den a ve velkém množství.

          Hubnutí v menopauze
          Pokud cítíte, že vám váha začala stoupat, nepanikařte a přidejte více aktivního pohybu v rámci svých možností. Zaměřte se především na kvalitu stravy, tím přirozeně docílíte kalorického deficitu a nastartujete hubnutí.

          Vyzkoušejte nový recept
          Miso je fermentovaný produkt, který se vyrábí ze sójových bobů (nebo ječmenu, rýže), soli a fermentačního činidla. Chuťově je podobné kvalitní sójové omáčce, ale je nutričně výživnější. Miso je plné proteinů, vitaminů skupiny B, minerálů a hlavně probiotik, které podporují zažívání a přirozenou obranyschopnost organismu.

          Miso je přirozené slané, proto to nepřehánějte s jeho množství, stačí necelá lžička na porci a pokrm. Miso nejčastěji používám do polévek, ale můžete ho použít i do omáček, zálivek, zeleninových pokrmů, pomazánek či různých marinád. Aby si zachovalo své pozitivní účinky, nevaří se, ale přidává na konci vaření nebo až na talíři.

          MRKVOVÁ MISO POLÉVKA

          SUROVINY:
          mrkev 600 g, brambory 100 g, olej řepkový 2 lžíce, cibule 1 větší ks, česnek 2 stroužky, vývar zeleninový 500 ml, závor kořen čerstvý nastrouhaný 1 lžička, citrónová šťáva 1 lžíce, semínka slunečnicová 20 g, miso pasta 30 g, sůl, pepř na dochucení dle chuti

          POSTUP:
          Mrkev, brambory, cibuli, zázvor a česnek pokrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpálíme olej a přisypeme zeleninu a krátce orestujeme. Pak přilijeme vývar a vaříme na mírném plamenu do změknutí brambor a mrkve cca 20 minut. Tyčovým mixérem pak zeleninu rozmixujeme
          na jemný krém a těsně před podáváním vmícháme miso pastu a důkladně promícháme. Polévku dochutíme dle potřeby solí, pepřem a citrónovou šťávou. Slunečnicová semínka si předem na sucho na pánvi opražíme a posypeme jimi polévku.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne