Co jíst v létě pro chuť i štíhlou linii
Jak neskončit s kily navíc a žaludečními potížemi, když nás léto láká plnýmišvédskými stoly na dovolených, grilovanými klobáskami a alkoholem při posezenína zahrádce?
Tělo se v létě potřebuje chránit před zvýšenou teplotou chladivými,osvěžujícími a lehkými potravinami. Jídelníček proto co nejvíce obohaťtečerstvou zeleninou a ovocem, mléčnými produkty a čerstvými rybami. Teplá jídlamůžete nahradit studenými pokrmy, jako jsou zeleninové či těstovinové saláty,luštěninové a tvarohové pomazánky s žitným pečivem nebo studené polévky. Pokrmymoc dlouho nevařte, nepečte a nesmažte. Nezapomínejte ani na zakysané mléčnénápoje a jogurty, které obsahují přirozená probiotika, která nám pomohou upravitzažívaní.
Přidejte na tekutinách
V horkých letních dnech je potřeba zvýšit příjemtekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Nejlepší je obyčejná voda pokojové teploty.Můžete ji ochutit plátky salátové okurky, pomeranče nebo citronu, z bylinek jeosvěžující máta nebo meduňka. Dalším zdrojem tekutin mohou být ovocné azeleninové šťávy a v poslední době také oblíbené studené polévky. Vyhněte sesladkým, přechlazeným a alkoholickým nápojům. Příliš sladké a chlazené nápoježízeň naopak ještě zvýší a oslabují naše trávení. Přemíra alkoholu organismuszatěžuje a už vůbec neprospívá naší linii.
Pozor na zažívání
Pravidelné grilování tučného masa, opékání špekáčků, tovše zapíjené alkoholickými drinky není úplně ideální. Pozor také na dovolené spolopenzí, kdy jíme jen dvakrát denně a obvykle se na snídaně a večeře přejíme,přes den mlsáme smetanové zmrzliny a popíjíme slazené nápoje. Nekažte si protoléto zažívacími potížemi a překyseleným žaludkem, dbejte více na pravidelnost,pestrost a střídmost.
Léto a hygienické zásady
Ve vysokých teplotách se daří různým bakteriím,proto v létě hrozí zvýšené riziko střevních infekcí. Při pečení a grilování masodostatečně propečte, zmrzlinu vybírejte raději domácí nebo kupujte balenou,nekupujte potraviny s blížícím se koncem záruční doby a ve vedrech se vyhnětesalátům s různými jogurtovými či majonézovými zálivkami, obloženým chlebíčkům akrémovým dortíkům.
Prázdninové recepty
K létu neodmyslitelně patří osvěžující zmrzlina adobrý hamburger. Připravila jsem pro vás jednoduché a rychlé recepty, na kterýchsi pochutnáte.
BANÁNOVÁ ZMRZLINA
Tato domácí banánová zmrzlina je pouze z banánů,neobsahuje přidaný cukr, smetanu ani jiné mléčné složky. Osobně ráda přidávámarašídové máslo nebo kousky hořké čokolády. Zmrzlinu také můžete dochutitvanilkou, skořicí nebo kakaem.
SUROVINY:
banány zralé 500 g
POSTUP:
Na zmrzlinu potřebujeme zralé banány, které oloupeme, nakrájíme nakolečka a dáme do uzavíratelných plastových sáčků nebo krabiček zamrazit alespoňna čtyři hodiny. Zmrzlé banány pak jen rozmixujeme do jemné konzistence. Potézmrzlinu uložte zpět do mrazáku. Nenechávejte ji tam však déle než hodinu, abyneztuhla příliš.
HOUBOVO-ČOČKOVÝ BURGER
SUROVINY:
čočka hnědá v suchém stavu 1 hrnek
houby nebo žampionynadrobno pokrájené 3 hrnky
česnek 4 stroužky
cibule najemno nasekaná 1hrnek
sůl a pepř špetka
čerstvé bylinky
1 hrst dle chuti (např.petržel, bazalka, majoránka)
mletá paprika 1 lžička
hořčice dijonská 2lžíce
vinný ocet 2 lžíce
zelenina dle chuti (mrkev, kapusta, špenátovélisty) pokrájené nadrobno 1 hrnek
semínka slunečnicová ½ hrnku
strouhankacelozrnná (nebo bezlepková kukuřičná)
2 hrnky
POSTUP:
Čočku nejdříve propereme v horké vodě a pak uvaříme do měkka.Semínka orestujeme na sucho na pánvi, pak rozmixujeme a smícháme se strouhankoua kořením, solí, pepřem. Na oleji orestujeme cibuli, česnek, houby i zeleninu anecháme vychladnout. Do vychladlé uvařené čočky vmícháme hořčici, ocet a všerozmačkáme na kaši (nebo použijeme mixér). Čočku, houbovou směs a suchou směssmícháme dohromady a necháme alespoň 30 minut uležet v lednici.
Ze směsi mokrýma rukama tvoříme karbanátky, které opékáme na pánvi nebogrilujeme cca 3 až 5 minut z každé strany. Obracíme až po ztvrdnutí kůrky, jinakse karbanátky mohou rozpadnout. Podáváme jako klasický burger, jen místo bílébulky použijeme celozrnnou nebo bezlepkovou variantu. Potřeme kečupem či hořčicía přidáme salát a plátky rajčat. Můžete si také udělat pečené hranolky zbrambor. Syrové brambory nakrájíme, jen lehce pokapeme olivovým olejem, posolímea dáme na pečicím papíru péct do trouby.