Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Co jíst při laktózové intoleranci?

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Laktózová intolerance dokáže pořádně znepříjemnit život a zažívání. Je třebavyloučit či výrazně omezit konzumaci potravin obsahující laktózu a dbát nadostatečný příjem probiotikvitaminů a minerálů z jiných zdrojů. Někdy všaknení nutné vyloučit všechny mléčné produkty, jako je tomu u alergie na kravskémléko. Jak se tato intolerance projevuje, jaké potraviny do jídelníčku zařadit ajakým se vyhnout?

          Laktózová intolerance je nesnášenlivost mléka a některých mléčných produktů.Projevuje se zažívacími potížemizvýšenou plynatostí, bolestmi či kručenímbřicha, průjmy a nevolností. Příčinou je nedostatečná tvorba trávicího enzymulaktázy, který štěpí mléčný cukr (laktózu) na monosacharidy glukózu a galaktózu.Dochází tak k nedostatečnému rozštěpení laktózy, což způsobuje zažívací potíže.Léčba spočívá v dietě s omezenou konzumací mléka, mléčných produktů a potravinobsahující laktózu. Při výrazných potížích je třeba laktózu z jídelníčkuvyloučit zcela.

          Laktózová intolerance není alergie.
          Alergie na kravskou bílkovinu nenílaktózovou intolerancí. Alergie je reakce imunitního systému na alergen, cožzpůsobuje celou řadu symptomů a potíží. U laktózové intolerance jde o trávicípotíže, nikoli alergickou reakci. Léčba nemusí být také tak striktní jako ualergie, kde je třeba zcela vyloučit mléčné produkty. U laktózové intolerancemohou být dobře snášeny některé fermentované mléčné výrobky a sýry, které majísnížené množství laktózy.

          Jaké potraviny obsahují laktózu?
          Laktóza se vyskytuje nejen v mléce amléčných produktech, ale najdeme ji i v sušenkách, čokoládě, uzeninách, pečivu ainstantních výrobcích. Je proto vhodné číst vždy složení produktu, i přestože senejedná o mléčný výrobek. Na etiketě nehledáme jen obsah laktózy, ale i mléka,sušeného mléka či syrovátky. U laktózové intolerance je nutné vyřadit či výrazněomezit hlavně mléko, syrovátku, smetanu, šlehačku, zmrzlinu, smetanové jogurty amléčné dezerty.

          Co bývá lépe snášeno?
          Není nutné vyhýbat se úplně všem mléčným produktům,protože některé z nich obsahují cenná probiotika, kvalitní bílkoviny a celouřadu vitaminů a minerálů. Někdo snáší dobře fermentované výrobky, ve kterých jelaktóza už částečně natrávená. Jedná se o zakysané mléčné výrobky jako jsoukefíry a jogurty. Tvrdé sýry a máslo jsou také dobře tolerovány, protožeobsahují minimum laktózy. Množství a četnost konzumace těchto produktů je všakzcela individuální. Lepší je zkoušet to po malých dávkách a častěji, než si dátjednu velkou porci jednou za čas.

          Možné alternativy
          Klasické mléko a mléčné produkty jsou dnes k sehnání ive variantách bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy. Další alternativoubývají rostlinné produkty, které neobsahují žádnou laktózu. Rostlinná mléka,jogurty, smetany a dezerty se vyrábí ze sóji, kokosového mléka, mandlí čiobilovin. Každý produkt má jinou a svou specifickou příchuť, proto je vhodnézkoušet a najít si takové produkty, které vám zachutnají.

          Není vhodné vyřadit zcela mléčné produkty a nenahradit chybějící bílkoviny,probiotika a vitaminy z jiných, například rostlinných zdrojů. Probiotikapodporují zažívání a imunitu, a kromě zakysaných mléčných výrobků je najdeme vefermentované zelenině a fermentované sóje (tempeh, miso).

          Chuť Itálie
          Panna cotta je tradiční italský dezert, vyrábí se svařenímsmetany, cukru a želatiny. Klasickou smetanu můžete nahradit bezlaktózovou,sójovou, ovesnou, mandlovou či rýžovou nebo kokosovým mlékem, které dodá dezertuvýraznější chuť. Cukr lze vyměnit za med, stévií nebo čekankový sirup. Nadochucení si vystačíte pouze s vanilkovým luskem nebo můžete do dezertu irozpustit vysokoprocentní hořkou čokoládu. Místo živočišné želatiny jsem použilarostlinnou želatinu agar. Vyrábí se z mořských řas a je cenným zdrojemminerálních látek a kyseliny listové. Používá se všude tam, kde klasickáželatina, na dortové polevy, pudinky, aspiky a džemy.


          SÓJOVÁ PANNA COTTA

          SUROVINY:
          smetana sójová (ovesná, kokosové mléko) 400 g, med 6 lžic, agar(prášek) 1 lžíce, citrónová šťáva 1 lžička, třešně nebo maliny 200 g, vanilkovýlusk nebo extrakt 1 lžička

          POSTUP:
          Lžíci agaru rozmícháme v cca 50 ml studené vody a necháme alespoň10 min nabobtnat. Poté do hrnce vlijeme smetanu, agar i s vodou a vyškrábnutývanilkový lusk (nebo lžičku vanilkového extraktu). Přivedeme za stálého mícháník varu a necháme provařit cca 5 minut. Pak hrnec odstavíme a nechámevychladnout.

          Do vychladlé hmoty přidáme 4 lžíce medu. Ochutnáme a v případě potřebydosladíme.

          Směs vylijeme do formiček, které zlehka je vymažeme olejem, aby šel dezertdobře vyklopit, a dáme zatuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny. Třešněvypeckujeme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce povařit. Na závěrdochutíme zbylým medem, ochutnáme a v případě kyselosti ještě dosladíme. Paktřešně rozmixujeme najemno a dáme je také vychladit. Vychlazenou panna cottuvyklopíme, polijeme třešňovou omáčkou a ozdobíme lístky máty.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne