Co jíst při laktózové intoleranci?
Laktózová intolerance dokáže pořádně znepříjemnit život a zažívání. Je třebavyloučit či výrazně omezit konzumaci potravin obsahující laktózu a dbát nadostatečný příjem probiotik, vitaminů a minerálů z jiných zdrojů. Někdy všaknení nutné vyloučit všechny mléčné produkty, jako je tomu u alergie na kravskémléko. Jak se tato intolerance projevuje, jaké potraviny do jídelníčku zařadit ajakým se vyhnout?
Laktózová intolerance je nesnášenlivost mléka a některých mléčných produktů.Projevuje se zažívacími potížemi, zvýšenou plynatostí, bolestmi či kručenímbřicha, průjmy a nevolností. Příčinou je nedostatečná tvorba trávicího enzymulaktázy, který štěpí mléčný cukr (laktózu) na monosacharidy glukózu a galaktózu.Dochází tak k nedostatečnému rozštěpení laktózy, což způsobuje zažívací potíže.Léčba spočívá v dietě s omezenou konzumací mléka, mléčných produktů a potravinobsahující laktózu. Při výrazných potížích je třeba laktózu z jídelníčkuvyloučit zcela.
Laktózová intolerance není alergie.
Alergie na kravskou bílkovinu nenílaktózovou intolerancí. Alergie je reakce imunitního systému na alergen, cožzpůsobuje celou řadu symptomů a potíží. U laktózové intolerance jde o trávicípotíže, nikoli alergickou reakci. Léčba nemusí být také tak striktní jako ualergie, kde je třeba zcela vyloučit mléčné produkty. U laktózové intolerancemohou být dobře snášeny některé fermentované mléčné výrobky a sýry, které majísnížené množství laktózy.
Jaké potraviny obsahují laktózu?
Laktóza se vyskytuje nejen v mléce amléčných produktech, ale najdeme ji i v sušenkách, čokoládě, uzeninách, pečivu ainstantních výrobcích. Je proto vhodné číst vždy složení produktu, i přestože senejedná o mléčný výrobek. Na etiketě nehledáme jen obsah laktózy, ale i mléka,sušeného mléka či syrovátky. U laktózové intolerance je nutné vyřadit či výrazněomezit hlavně mléko, syrovátku, smetanu, šlehačku, zmrzlinu, smetanové jogurty amléčné dezerty.
Co bývá lépe snášeno?
Není nutné vyhýbat se úplně všem mléčným produktům,protože některé z nich obsahují cenná probiotika, kvalitní bílkoviny a celouřadu vitaminů a minerálů. Někdo snáší dobře fermentované výrobky, ve kterých jelaktóza už částečně natrávená. Jedná se o zakysané mléčné výrobky jako jsoukefíry a jogurty. Tvrdé sýry a máslo jsou také dobře tolerovány, protožeobsahují minimum laktózy. Množství a četnost konzumace těchto produktů je všakzcela individuální. Lepší je zkoušet to po malých dávkách a častěji, než si dátjednu velkou porci jednou za čas.
Možné alternativy
Klasické mléko a mléčné produkty jsou dnes k sehnání ive variantách bez laktózy nebo se sníženým obsahem laktózy. Další alternativoubývají rostlinné produkty, které neobsahují žádnou laktózu. Rostlinná mléka,jogurty, smetany a dezerty se vyrábí ze sóji, kokosového mléka, mandlí čiobilovin. Každý produkt má jinou a svou specifickou příchuť, proto je vhodnézkoušet a najít si takové produkty, které vám zachutnají.
Není vhodné vyřadit zcela mléčné produkty a nenahradit chybějící bílkoviny,probiotika a vitaminy z jiných, například rostlinných zdrojů. Probiotikapodporují zažívání a imunitu, a kromě zakysaných mléčných výrobků je najdeme vefermentované zelenině a fermentované sóje (tempeh, miso).
Chuť Itálie
Panna cotta je tradiční italský dezert, vyrábí se svařenímsmetany, cukru a želatiny. Klasickou smetanu můžete nahradit bezlaktózovou,sójovou, ovesnou, mandlovou či rýžovou nebo kokosovým mlékem, které dodá dezertuvýraznější chuť. Cukr lze vyměnit za med, stévií nebo čekankový sirup. Nadochucení si vystačíte pouze s vanilkovým luskem nebo můžete do dezertu irozpustit vysokoprocentní hořkou čokoládu. Místo živočišné želatiny jsem použilarostlinnou želatinu agar. Vyrábí se z mořských řas a je cenným zdrojemminerálních látek a kyseliny listové. Používá se všude tam, kde klasickáželatina, na dortové polevy, pudinky, aspiky a džemy.
SÓJOVÁ PANNA COTTA
SUROVINY:
smetana sójová (ovesná, kokosové mléko) 400 g, med 6 lžic, agar(prášek) 1 lžíce, citrónová šťáva 1 lžička, třešně nebo maliny 200 g, vanilkovýlusk nebo extrakt 1 lžička
POSTUP:
Lžíci agaru rozmícháme v cca 50 ml studené vody a necháme alespoň10 min nabobtnat. Poté do hrnce vlijeme smetanu, agar i s vodou a vyškrábnutývanilkový lusk (nebo lžičku vanilkového extraktu). Přivedeme za stálého mícháník varu a necháme provařit cca 5 minut. Pak hrnec odstavíme a nechámevychladnout.
Do vychladlé hmoty přidáme 4 lžíce medu. Ochutnáme a v případě potřebydosladíme.
Směs vylijeme do formiček, které zlehka je vymažeme olejem, aby šel dezertdobře vyklopit, a dáme zatuhnout do lednice alespoň na 4 hodiny. Třešněvypeckujeme, pokapeme citrónovou šťávou a necháme krátce povařit. Na závěrdochutíme zbylým medem, ochutnáme a v případě kyselosti ještě dosladíme. Paktřešně rozmixujeme najemno a dáme je také vychladit. Vychlazenou panna cottuvyklopíme, polijeme třešňovou omáčkou a ozdobíme lístky máty.