Chudokrevnost: Zbavme se jí vhodnou stravou
Bledá pleť, únava, slabost, omdlévání, bušení srdce, hučení v uších, bolestihlavy, závratě a někdy i dušnost. Pociťujete podobné příznaky? Paknastražte všechny své smysly, vaše tělo se totiž možná potýká schudokrevností.
Chudokrevnost, neboli anémie, rozhodně nepatří mezi onemocnění, která bychomměli brát na lehkou váhu. I když se některé její příznaky jako lámavost nehtů čivypadávání vlasů mohou jevit jako banální, je vhodné navštívit lékaře, kterýdokáže určit pří-činu anémie a v souvislosti s ní nasadit pacientovi vhodnouléčbu.
Co se (ne)děje v našem těle, když trpíme anémií?
Vše souvisí s transportem kyslíku. Ten je výsadou červených krvinek, v nichžse kyslík váže na červené krevní barvivo, hemoglobin. V případě anémie krevnedokáže získat dostatek kyslíku, který pak nemůže transportovat do svalů, mozkua dalších orgánů. Anémie může být také tzv. nutriční, jejíž příčinu lze nalézt vnevyvážené stravě. Jejím hlavním příznakem je nedostatek železa, který jezákladní složkou hemoglobinu.
Vzniku anémie lze předejít, a to především vhodnou stravou, která by mělaobsahovat železo, kyselinu listovou, vitaminy B2 (riboflavin), B6 (pyridoxin) aB12. Zapomínat nesmíme ani na vitamin C, který nejenže udrží krvinky zdravé, alepřispívá také ke snížení únavy a celkové odolnosti organismu. Protichudokrevnosti můžeme použít také sílu rostlin, které tělu dodávají látkypodporující tvorbu červených krvinek, díky nim také lépe využijeme železo aminerály přijímané z potravy.
Krvetvorbu podpoří vinná réva
Nehleďme na vinnou révu pouze jako na výchozí surovinu chutného alkoholickéhonápoje, i když je jeho střídmé popíjení doporučováno. Vinná réva je bohatýmzdrojem vitaminů, minerálů, bílkovin, organických kyselin a aminokyselin.Vitaminy a minerály přítomné v hroznech příznivě ovlivňují tvorbu červenýchkrvinek. Hrozny jsou bohaté také na bioflavonoidy, obsahují vitamin C, který mápříznivý vliv na tvorbu kolagenu, a třísloviny, jenž mají vliv na pevnostvlásečnic.
Pokud jste ale nepřišli hroznům na chuť, vyzkoušejte třeba černý bez neboostružiny, v nichž jsou obsaženy látky podobné těm ve vinnérévě.