Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Celiakie: Proč je nutná dieta?

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Celiakie je onemocnění způsobené nesnášenlivostí lepku. Lepek je směsbílkovin obsažená v některých obilninách. Po jeho požití se u predisponovanýchjedinců rozvíjí autoimunitní zánět sliznice tenkého střeva, který ji poškozuje,čímž se snižuje schopnost trávení a vstřebávání živin.

          Nemoc ovšem nepostihuje pouze sliznici tenkého střeva, ale může se projevit ijinými příznaky anebo, což je časté, probíhá bezpříznakově a propuká až povýraznější zátěži. Právě pro rozmanitost příznaků a obtížnou diagnostiku seceliakii přezdívá též nemoc-chameleon. Celiakie bývá občas sdružená s jinýmiautoimunitními chorobami, např. s diabetem I. typu, autoimunitním zánětem štítnéžlázy nebo jater.

          K rozvoji onemocnění dochází na podkladě tří faktorů: existující geneticképredispozice, přítomnosti lepku v potravě a spouštěcího mechanismu. Tím může býtvirová infekce, dlouhodobý stres nebo například těhotenství. Udává se, že zhrubajedna třetina populace nosí mutaci genu, která nesnášenlivost na lepekzpůsobuje.

          Postihuje každého 4.-5. člověka z tisíce, ale jen 10-15 % lidí osvé nemoci ví a léčí se s ní.

          Jaké jsou příznaky?

          Příznaky v zásadě dělíme na střevní a mimostřevní. Střevní příznaky, to jeklasická forma celiakie, která se také vyskytuje u dětí, obvykle krátce pozavedení lepku do stravy. Pro dětskou formu celiakie jsou typické průjmy sobjemnou a zapáchající stolicí, bolesti břicha, ztráta chuti k jídlu, mrzutost,plačtivost a celkové neprospívání.

          Střevní forma u dospělých se vyznačuje též průjmy a křečemi v břiše,plynatostí, váhovým úbytkem a ztrátou energie. Obecně je snížená chuť k jídlu akromě průjmu může být jiným příznakem i zácpa. U dospělých propuká celiakievětšinou až po spouštěcím mechanismu.

          Mimostřevní příznaky jsou velmi pestré, udává se až 200 různých projevů.Patří k nim anémie, osteoporóza, zvýšená kazivost zubů, afty v ústech, bolestikloubů, únava, deprese, úzkost, ale i poruchy menstruace a plodnosti, spontánnípotraty aj. Celiakie může být přítomna i bez příznaků a objevenanáhodně.

          Řešení?

          Onemocnění je celoživotní, bohužel se nedá vyléčit. Jedinou cestou, jak seobtíží zbavit, je bezlepková dieta. U dlouhodobě probíhajícíchnediagnostikovaných případů nemoci může dojít k těžkému postižení střevní stěnya pak je třeba podpořit léčbu kortikoidy.

          Diagnóza celiakie se provádí buď krevním testem nebo biopsií. Diagnostickávyšetření je nutné dělat před zahájením bezlepkové diety, jinak mohou býtvýsledky zkreslené. Výsledky krevních testů nemusí být 100% spolehlivé, takžepokud je krevní test negativní a příznaky přetrvávají, rozhodně se doporučujegastroskopické vyšetření, při kterém se odebere malé množství střevní sliznice kposouzení.

          Odhalit onemocnění tak složité není, problémem je velká řada příznaků,kterými se celiakie může manifestovat, a které jsou zároveň příznaky řady jinýchchorob, takže lékař často na diagnózu celiakie nepomyslí.

          Nový jídelníček

          Ačkoliv se v poslední době stává nejíst lepek téměř módní záležitostí, proceliaka je bezlepková dieta jediným lékem. Zakázané jsou všechny obiloviny,které obsahují lepek – pšenice, žito, ječmen, oves a produkty z nich.

          Dieta je plnohodnotná a většinou obsahuje dostatečné množství všechpotřebných živin, vitaminů i vlákniny, nicméně je potřeba, aby pacienti sbezlepkovou dietou byli sledováni kvůli možnému deficitu železa, zinku, vitaminuB12, vitaminu D a kyseliny listové. Pokud je dieta řádně dodržována, zabraňujedalším projevům nemoci.

          Pacienti s těžkou akutní formou celiakie by měli zpočátku vynechat i mléko amléčné produkty, tučná jídla a dráždivé potraviny, protože pokud je sliznicetenkého střeva velmi poškozená, nedokáže tyto potraviny zpracovat. Po zahojenístřevní sliznice lze bez omezení konzumovat všechny potraviny, které neobsahujílepek.

          Čtěte obaly

          Kromě přirozeně bezlepkových potravin jsou v obchodech k dostání i speciálněupravené potraviny bez lepku. Jako „bezlepkové“ mohou být označené pouzepotraviny, které obsahují maximálně 2 mg lepku ve 100 g. Jako potraviny s velminízkým obsahem lepku se označují takové, kde je obsah lepku maximálně 10 mg ve100 g dané potraviny.

          Běžná strava obsahuje 7-13 gramů lepku denně. K vyvolání příznaků celiakiestačí pouze 100 mg denně, takže za ještě bezpečnou dávku lepku při celiakii sepovažuje 20-50 mg denně.

          ZAKÁZANÉ potraviny:

              Výrobky z mouky: chléb, pečivo, strouhanka, těstoviny,knedlíky, cukrářské výrobky
              Vločky, kroupy, krupky,krupice
              Pivo

          Pozor na různé detaily jako je zahušťování polévek nebo omáček jíškou zmouky, vysypávání pekáčů strouhankou apod. Lepek je obsažen i v řadě uzenin adochucovadel.

          VHODNÉ potraviny:

          Brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, jáhly, quinoa, ovoce,zelenina, houby, maso, drůbež a ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, cukr, med,kakao, ořechy, oleje.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne