Bylinková vína? Okuste jejich kouzlo
Víno samotné bývá často považováno za léčivý nápoj. Samozřejmě jen v případě,že ho pijeme v malých dávkách. Věděli jste však, že jeho účinek můžeme podpořitdalšími ingrediencemi, zejména léčivými bylinami?
Speciální vína obohacená o bylinky se užívala již ve starém Egyptě. Takéstředověcí bylináři věděli, že luhovat byliny v alkoholu je nejlepší způsob, jakvyužít jejich účinné látky. V 19. století mohli lékaři tato bylinná vína dokoncepředepisovat na lékařský recept.
Medicinální vína se vyrábějí dodnes
Již od roku 1897 můžeme ochutnávatželezité víno Maltoferrochin. Vyrábí se ze sladového vína obohaceného o extraktz kůry tropického stromu chinovníku lékařského s ionty železa. Pití tohoto vínase doporučuje při chudokrevnosti. Rovněž pomáhá snižovat únavu a vyčerpání. Napodporu správného trávení můžeme vyzkoušet sladové víno Condurango, kteréobsahuje extrakt z kůry tropické liány Marsdenia Condurango. Jeho chuť je velmivyvážená a připomíná chuť vína portského. Je doporučeno pít ho buď jako aperitivpřed jídlem, anebo po jídle jako digestiv na podporu trávení.
Kdo by někdy neslyšel o nápoji zvaném absint nebo také zelená víla ašílenství v lahvi. Absint byl poprvé vyroben ve Švýcarsku v obci Couvet. Od roku1805 se vyrábí v palírnách ve Francii. Každý si ho určitě spojí s uměleckýmprostředím v Paříži na Montmartre, kde ho popíjeli takoví umělci jako Vincentvan Gogh, Degass nebo Picasso. Je známý třeba obraz van Gogha Zátiší s absintemnebo Piják absintu od Picassa.
„Po první sklence vidíme věci tak, jak je chceme vidět. Po druhé je vidímetakové, jaké nejsou. Nakonec je spatříme takové, jaké skutečně jsou, a to je tanejpříšernější věc na světě.“ Oscar Wilde
Absint je plný bylin
Absint obsahuje zejména pelyněk, anýz, fenykl a také meduňku a yzop. Mávysoký obsah alkoholu, kolem 72 %. Dlouho se myslelo, že za absintovýmšílenstvím s halucinacemi a následnou demencí stojí thujon, účinná látka zpelyňku. To bylo i důvodem, proč byl vysoký obsah pelyňku v absintu zakázán.
V Německu ale bylo provedeno několik farmakologických studií, které dokázaly,že za účinky absintu je zodpovědný jen velmi vysoký obsah alkoholu. Proto sedoporučuje absint popíjet smíchaný s vodou, což způsobuje jeho zakalení.Případně se voda nalije do sklenky s absintem přes kostku cukru na lžičce, čímžse chuť absintu zjemní. Velmi zajímavá k servírování absintu je takzvanáfontána. Do fontány nalijeme ledovou vodu s ledem. Voda po povolení kohoutkukape přes cukr do absintu. Tato metoda je nyní velmi oblíbená, jen totiž nejenpraktická, ale rovněž velmi efektní.
Připravte si víno přesně dle svých chutí i potřeb
- VÍNO NA DOBROU NÁLADU. 1 litr červeného vína vaříme 5 minut s 10 g hřebíčku, 5 g skořice, 15 g yzopua 3 lžícemi medu. Scedíme a popíjíme 100 až 200 ml.
- ZÁZVOROVÉ VÍNO PŘI ŽALUDEČNÍCH POTÍŽÍCH. Půl lžičky zázvoru svaříme se 150 ml červeného vína a osladíme lžičkoumedu.
- VÍNO PŘI NACHLAZENÍ. Ve 250 ml červeného vína svaříme 1 až 2 lžičky směsi květu bezu černého,lípy, jitrocele a dobromysle.
- VÍNO PŘI BOLESTI HLAVY. Asi 10 g kozlíku vaříme 10 minut ve 150 ml bílého vína. Scedíme a do vínanamáčíme obklady, které přikládáme na čelo.
Pelyněk patří i do vína
Pelyněk je nezbytnou součástí fortifikovaných víntypu vermut. Vermut je slovo převzaté z německé podoby wermut, což v překladuznamená právě pelyněk. Vyrábí se zejména v Itálii z nepříliš kyselých vín, kteráse dosladí a přidá se k nim alkoholový výluh bylinek. Bílý vermut voní poheřmánku, šalvěji a levanduli. Červený vermut obsahuje skořici, muškátovýoříšek, zázvor a hřebíček. Vermuty se podávají před jídlem jako aperitiv propovzbuzení chuti, plní také funkci přípitků. Po jídle jako digestiv na zlepšenítrávení se pak doporučují hořké likéry jako Becherovka, Fernet, kvalitní koňakvín anebo víno Condurango.
Kromě továrně vyráběných léčivých vín si můžeme samozřejmě víno s léčivýmúčinkem připravit sami. Obecně platí, že čajovou lžičku nasekaných bylinzalijeme 250 ml vroucího vína bílého nebo červeného a necháme 3 až 15 minutvylouhovat. Pak přecedíme a podáváme dvakrát až třikrát denně 50 až 100 ml. Nebomůžeme připravit studený výluh – 100 gramů bylin přelijeme 1 litrem kvalitníhovína a louhujeme 14 dní. Pak zfiltrujeme a užíváme 100 mldenně.