Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Batáty nejen pro zdravé mlsání: Batátové bezlepkové brownies

          Mgr. Zuzana Douchová
          Mgr. Zuzana Douchová 

          Batáty se díky vysokému obsahu antioxidantů, vitaminů a minerálů řadí mezinejvýživnější zeleninu. Upravují se stejně jako klasické brambory, ale na rozdílod brambor mají vysoký obsah betakarotenu a vyšší obsah vlákniny. Díky nasládlé chuti navíc můžeme batáty použít i dosladkých pokrmů a dezertů.

          Batáty neboli sladké brambory jsou kořenové hlízy tropické rostliny povijnicebatátové. Pochází ze Střední a Jižní Ameriky, kde se běžně upravují jakobrambory na všechny možné způsoby.

          Sladké a přitom zdravé

          Díky vyššímu obsahu karotenoidů mají nejčastěji žlutou až oranžovou barvu ajsou tak bohatým zdrojem vitaminu A. Betakaroten má nejen pozitivní vliv na našeoči a pokožku, ale je především významným antioxidantem, který zvyšuje celkovouobranyschopnost organismu a chrání nás před tvorbou volných radikálů. Dále tytosladké brambory obsahují vitaminy skupiny B, vitamin C, z minerálů je nejvícezastoupen draslík, mangan a hořčík. Batáty tak působí blahodárně na psychiku,snižují nespavost, podporují imunitní systém, mají protizánětlivé účinky,regulují hladinu cukru v krvi a vysoký krevní tlak.

          Energetická hodnota syrových batátů je 360 kJ na 100 g, jsou tak výbornoupřílohou při redukci nadváhy a také při bezlepkové dietě. Batáty jsou převážnězdrojem komplexních sacharidů, celkem je jich 20 %, z čehož 3 % tvoří vláknina,13 % škrob a 4 % jednoduché cukry. Dodají nám tak nejen potřebnou energii, ale izasytí a podpoří peristaltiku střev.

          Barva závisí na obsahu betakarotenu

          Batáty mají mnoho odrůd, které hrajívšemi možnými barvami. Existují batáty žluté, na pohled po rozkrojení téměřidentické s bramborami, batáty fialové, bílé a nejznámější oranžové a červené,které jsou v našich supermarketech k vidění nejčastěji.

          Betakaron a tuk

          Pro maximální využití betakarotenu, zdroje vitaminu A, jedobré brambory vždy konzumovat s tukem, stačí lžička oleje nebo másla na porci. Absorpce beta karotenu probíhá v tenkém střevě. Množství absorbovanéhobetakarotenu ovlivňují různé faktory - zejména množství tuků a také množstvíbílkovin.

          Díky svým antioxidačním vlastnostem může betakaroten působit preventivněproti rozvoji kardiovaskulárních onemocnění.

          Co s batáty a jak je připravit?

          Batáty se vaří v páře, ve vodě, nebo se pečou, restují či zapékají. Výbornéjsou batátová kaše či pyré, pečené batátové hranolky nebo batátové placky, kterépřipravíte stejně jako klasické bramboráky. Z batátů však můžete připravit ipolévku nebo je použít na sladké dezerty.

          Batátové brownies - Moučník pro všechny

          Batátové brownies jsou výbornou zdravou svačinkou proděti i dospělé. Neobsahují žádný rafinovaný cukr, tuk ani lepek, přesto jsoukrásně vláčné a sladké. Datlový sirup (lze nahradit medem) dodá browniessladkost, mleté mandle a rýžová mouka jsou vhodnou náhradou klasické bílé moukypro bezlepkovou dietu a všechny, kdo chtějí zkusit něco nového a zdravého. Recept neobsahuje ani mléko a vejce, takže mohou mlsat i vegani a ti,kteří mají intoleranci či alergii na laktózu.  Brownies jsou rovněž nízkotučné, můžete si na nich pochutnat i při redukci hmotnosti, či udržování štíhlé linie.

          Tipy na ještě lepší brownies: 

          • Batáty je vhodné konzumovat i se slupkou, protože pod ní najdeme nejvícezdraví prospěšných živin.
          • Při přípravě těsto před případným doslazením nejdříve ochutnejte, protože každá brambora je jinak sladká. 
          • Těsto se zahušťuje rýžovou moukou, která je vhodná pro bezlepkovou dietu, neobsahuje lepek aje lehce stravitelná. Má navíc skvělou pojivost, proto se hodí napečení moučníků. 
          • Další ingrediencí pro zahuštění těsta jsou mandle, které navíc doplní zdravé tuky a mandlovou příchuť.  Mandle prospívají pleti, vlasům, nehtům, kostem a zubům, hlavnědíky obsaženým minerálům. Obsahují totiž hořčík, velké množství vápníku,draslík, zinek a železo. Právě díky obsahu železa se jejich konzumace doporučujelidem trpícím chudokrevností. Mandle nezapomeňte před mletím na sucho orestovat na pánvi, aby pustily svou typickou vůni.

          Recept

          Suroviny:

          • 800 g batátů (1 střední brambora)
          • 100 g rýžové mouky
          • 100 g mandlí
          • 1 lžička (5 g) vanilkového  extraktu
          • 50 g kakaa 
          • špetka soli
          • 100 g  datlového sirupu

          Postup:

          1. Oloupané batáty pokrájíme na kousky a dáme vařit do vroucí vody dozměknutí na cca 20 až 25 minut.
          2. Batáty slijeme a rozmixujeme na hladképyré.
          3. Mandle na sucho orestujeme na pánvi.
          4. Mandle následně rozmixujeme dohladka. 
          5. Batátové pyré smícháme s datlovým sirupem, mletými mandlemi, rýžovou moukou, špetkousoli, vanilkovým extraktem a kakaem. 
          6. Těsto ochutnáme a v případě potřeby dosladíme. 
          7. Těsto nalijeme na menší plech vyložený pečicím papírem a dámepéct do předem vyhřáté trouby na 180 °C na 20 až 25 minut.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne