Avokádo jako výživová bomba: Avokádové řezy
Toto exotické ovoce s lahodnou oříškově máslovou chutí se díky svékonzistenci skvěle hodí do slaných i sladkých receptů. Naštěstí jej seženete vevětšině supermarketů, při příštím nákupu tak neváhejte a přidejte si ho košíku.
Hlavní živinou avokáda jsou tuky - jde převážně o zdravé nenasycené mastnékyseliny, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu a rizikokardiovaskulárních onemocnění. Dále obsahuje bílkoviny, sacharidy a vlákninu.Avokádo je bohatým zdrojem vitaminů E, C, B a minerálů, jako jsou železo,draslík, hořčík a fosfor.
Díky vysokému obsahu karotenoidů je toto ovoce pomocníkem pro posíleníimunitního systému, regeneraci buněk a pro zdravé oči a pokožku. Avokádo taképodporuje vznik hormonu serotoninu, a pozitivně tak působí i na našipsychiku.
V obchodě a v kuchyni
Zralé avokádo by mělo být na omak jen lehce měkké.Dobře zralé avokádo má pod stopkou dužinu pěkně zelenou, zelenožlutou činažloutlou. Nejvíce výživná část je ta těsně pod slupkou, proto avokádoneloupeme, ale raději vydlabeme. Avokádo si rozkrojíme podélně na dvě půlky,pecku odstraníme tak, že do ní lehce sekneme nožem, pootočíme a vyjmeme. Dužinuze slupky pak stačí vydlabat lžící. Avokádo nejlépe chutná syrové do salátů,pomazánek, dipů, ale i na sladko v různých dezertech a v koktejlech.
AVOKÁDOVÉ ŘEZY
SUROVINY:
POSTUP:
Datle, mandle a polovinu kakaa důkladně rozmixujeme a rukamarozprostřeme do hladka na dno formy vyložené pečícím papírem. Avokádo rozpůlíme,vyjmeme pecku a vydlabeme vnitřek, který společně s oloupanými zralými banány,100g javorového sirupu a čerstvou mátou rozmixujeme na hladký krém. Přidámevanilkový extrakt nebo vnitřek vanilkového lusku, špetku soli, lžíci psyllia,lžíci citrónové šťávy. Důkladně promícháme a nalijeme na krustu do formy.Necháme chvíli odležet a mezitím si připravíme polevu. Rozpuštěný kokosový tuksmícháme se zbylým kakaem, sirupem a směsí polijeme avokádovou vrstvu. Řezyuchováváme v mrazáku a vyndáme těsně před konzumací.
Psyllium místo vejce či želatiny
Psyllium je rozpustná vláknina, která posmíchání s tekutinou nabobtná a zgelovatí. Navíc prospívá trávení, navozujerychlejší pocit nasycení a pozitivně ovlivňuje hladinu krevního cukru.