Arónie černá: Vitaminová bomba pro každého
Tuto rostlinu, která ve svých tmavých plodech ukrývá nejedno tajemstvízdravého života, dnes známe spíše jako černý jeřáb nebo temnoplodec. Cenný jepro nás především jako rostlina snižující krevní tlak, hladinu cholesterolu vkrvi a posilující imunitu.
Původ aronie černé lze hledat kdesi v Severní Americe, kde neuniklapozornosti tamních indiánů. Ti černé plody sušili a lisovali do tzv. koláčů.Takto zpracovaná rostlina se potom mohla uskladnit na zimní období. Také dnesjsou požívány sušené plody. Své příznivce však aronie nalezne i mezi milovníkyzavařenin, likérů, dření či sirupů, pro jejichž výrobu se využívají plodyčerstvé.
Aronie v přírodě
Aronie je keř, jehož výška může dosáhnout až tří metrů. Její výskyt v příroděje však méně častý, aronie je zpravidla vysazována účelně. Do doby, než se na níobjeví plody, si ji lidé čas od času pletou s třešní. Obě rostliny mají totižvelmi podobné listy. Jakmile ale začne keř plodit, je aronie téměř nezaměnitelnás žádným jiným keřem, či stromem.
Její černé plody rostou do tvaru tmavých malvic, jež jsou uspořádány dohroznů a jsou přímo přehlceny různými vitaminy a zdraví prospěšnými látkami. Nenadarmo se této rostlině přezdívá vitaminová bomba.
Aronie černá obsahuje ve svých 100 gramech až 400 mikrogramů jódu podobnějako například kiwi.
Plody dozrávají na přelomu léta a podzimu a obsahují látky, které prospívajítělu i duši. Jejich pravidelným požíváním je možné regulovat činnost štítnéžlázy, příznivě působit na pružnost a propustnost cévních stěn, zaléčovat akné,křečové žíly či hemeroidy, snižovat cholesterol, podporovat jaterní funkce adokonce působit proti stresu a kontrolovat emocionální nerovnováhu.
Plody mají poměrně svíravou, trpkou chuť. Proto se například ve Spojenýchstátech amerických a ve Velké Británii nepojídají čerstvé, ale nejčastějizavařené v podobě džemu. Ona specifická chuť dala aronii i její anglický název –chokeberry.
Pokud patříte mezi milovníky sušených plodů, ani aronie vás nezklame. Kroměsvé chuti vás muže omámit i dalšími léčivými účinky. Užíváním jedné lžičky ploduči marmelády přibližně čtyřikrát denně se můžete zbavit žaludečních potíží. Dálepůsobí pozitivně na ledvinové kameny, revmatismus a posiluje imunitu.
Recept: Kandovaná aronie
Omyté plody aronie dejte do polévkové mísy s pokličkou. Svařte 1 kg cukru s ½litrem vody. Tekutinu na plody nalijte a dejte do chladna. Druhý den sirupslijte a převařte. Proces opakujte po osm dní, dokud se sirup nevyvaří. Potéaronii na prudkém slunci, nebo v troubě usušte. Můžete přidat trochu želatiny,aby cukr na ovoci zůstal krásně bílý.
Ani listy aronie ale nepřijdou nazmar. Nejvhodnějšími měsíci k jejich sběrujsou duben a květen. Lze z nich uvařit odvar, po jehož vypití je možné snížitkrevní tlak. Působí rovněž žlučopudně a protizánětlivě.
Lidé aronii neznají jen jako léčivku. Využití našla také ve výrobě příchutí apotravinářských barviv do jogurtů či nápojů. Plody využívají vinaři při výroběvína, které špatně kvasí. Jednoznačně se tedy jedná o rostlinu s velkýmpotenciálem. A je jen na nás, jak se naučíme její přednosti využívat.
PRŮKAZ TOTOŽNOSTI
- Botanický název: Aronia melanocarpa
- Čeleď: růžovité
- Kde roste: Aronie je velmi nenáročnou rostlinou. Nepotřebuje žádnou speciálnípudu, vyžaduje pouze hodně slunné místo. Zpravidla nepodléhá plísním, kvasinkámani bakteriální hnilobě. Její plody je ale nutné chránit především před ptáky,pro které jsou velkou pochoutkou. Keře se často objevují na okrajích lesa, kamještě dosáhnou sluneční paprsky.
- Jaké části se používají: plody, listy
- Co obsahuje: antioxidanty, ovocné kyseliny, pektin, tanin, vitamin C,provitamin A, vitamin E, vitaminy skupiny B, rutin, vitamin PP, sorbit, železo,draslík, vápník, jód, hořčík, med, mangan, molybden, bór, kobalt, fluor,antokyanová barviva, bioflavonoidy, karoteny, třísloviny