Antioxidanty. Ochránci našich buněk, nebo škůdci?
Antioxidanty a volné radikály – to jsou pojmy, o kterých se teď velmi častohovoří a píše. Na jedné straně jsou antioxidanty vyzdvihovány jako všelék přirůzných civilizačních onemocněních a na straně druhé se objevily v tisku zprávyo jejich nebezpečnosti, až možnosti vyvolání rakovinných onemocnění. Jak je todoopravdy?
Antioxidanty přírodního původu opravdu dokážou snížit riziko civilizačníchonemocnění, na jejichž vzniku se podílejí volné radikály. Jedná se o srdečníonemocnění, infarkt, mrtvici, autoimunitní nemoci, artritidu, šedý zákal aonkologická onemocnění.
Účinek antioxidantů zeslabuje i užívání antikoncepce, hormonálních léků aprojímadel.
Volné radikály jsou vlastně sloučeniny kyslíku, které vznikají jako vedlejšíprodukt buněčného metabolismu při spalování potravy na energii. Disponují jednímvolným elektronem, mají záporný náboj. Jsou nestálé a reaktivní, stálevyhledávají další elektron, aby vytvořily pár. A tak v našem těle škodí,vytrhávají elektrony z membrán normálních tělesných buněk, a tím buňky ničí.
Zdrojem volných radikálů je znečištěné životní prostředí (smog, zplodiny,výfukové plyny s olovem), tabákový kouř, vysokotučné potraviny, žluklé tuky,dusitany z uzenin, chlor z pitné vody či špatně umyté ovoce, které obsahujezbytky herbicidů a pesticidů, jež jsou také volnými radikály. Volné radikály setvoří i v našem těle při obraně proti bakteriím a virům, při expoziciultrafialovým a ionizačním zářením. Množství volných radikálů v těle se rovněž spřibývajícím věkem zvyšuje a zároveň se zmenšuje schopnost jejich eliminace. Tovede ke změně vazivové tkáně a k tvorbě vrásek. Častou příčinou snížení hladinyantioxidantů je také stres.
Obrana proti volným radikálům
Ochrannou policií v našem těle proti útokům volných radikálů jsouantioxidanty. Ty vychytávají volné elektrony, darují jim druhý elektron, a tímje neutralizují. Naše tělo vytváří některé antioxidanty samo, ale ke zvýšeníobranyschopnosti, k ochraně před srdečně-cévním onemocněním a rakovinou je nutnopřijímat další antioxidanty z potravy a formou potravinových doplňků.
Naše současná potrava totiž nedokáže sama zajistit dostatečný přísunpotřebných antioxidantů, jak tomu bylo u našich předků. Denně bychom muselizkonzumovat až 12 kg čerstvé zeleniny a ovoce z domácích zahrádek.
Nejdůležitější antioxidanty: selen, vitamin E, vitamin C, beta karoten,lykopen, lutein, pyknogenol, koenzym Q.
Ovoce a zelenina ze supermarketů nejenže neobsahuje potřebné množstvívitaminů a antioxidantů, ale navíc v sobě má rezidua hnojiv a chemikálií.Množství antioxidantů klesá i vařením a strouháním na kovovém struhadle.
Antioxidanty v našem těle navzájem spolupracují na principu takzvanéhosynergismu. To znamená, že jejich účinek se navzájem nesčítá, ale násobí. Navícsi pomáhají při regeneraci, například pyknogenol může obnovovat účinky vitaminuC, a ten zase regeneruje vitamin E.
Naše tělo velmi dobře využívá přírodních antioxidantů při ničení volnýchradikálů. Bohužel některé synteticky připravované antioxidanty mohou opravdu vnašem těle škodit. Například syntetický vitamin E se může ve vysokých dávkáchsám stát volným radikálem a škodit našim buňkám. Zrovna tak beta karoten může ukuřáků vyvolat až rakovinné bujení plicních buněk.
Přírodní antioxidanty tedy opravdu dokážou zredukovat škodlivé volné radikályv našem těle, a tím nás chránit před civilizačními nemocemi.
Zelený čaj
Nejbohatším zdrojem antioxidantů je zelený práškový čaj matcha, který se pijerozmíchaný ve vodě. Obsahuje 80x více antioxidantů než pomerančový džus.
Aby se získalo z klasického zeleného čaje co nejvíce antioxidantů, doporučujese metoda druhého výluhu. Zelený čaj se přelije horkou vodou o teplotě 70 až 80°C, hned se slije a zalije se znovu a nechá se vyluhovat 3 minuty. Většinacenných látek polyfenolů se totiž uvolňuje pomaleji než thein - kofein apřechází až do druhého nálevu. Tento způsob vaření čaje doporučoval slepý prorokEdgar Cayse.
Antioxidanty jako prevence srdečních onemocnění
V našich cévách je cholesterol přenášen pomocí lipoproteinových nosičů.LDL-lipoprotein o nízké hustotě přenáší cholesterol do našich buněk, kde jevyužit například jako stavební látka hormonů. HDL-lipoprotein o vysoké hustotěodnáší cholesterol z buněk pryč. Pokud je LDL-nosič poškozen oxidací, znamenáto, že je napaden volnými radikály, neplní funkci přenašeče a cholesterol sehromadí a ukládá v cévách.
K oxidaci LDL-nosiče dochází pouze v případech, kdy naše tělo disponuje malýmmnožstvím antioxidantů, jako je vitamin E a koenzym Q. Proto je důležité přivysokém cholesterolu v krvi užívat koenzym Q a vitamin E. Vitamin E má navícochranný efekt na krevní destičky, zamezuje jejich shlukování, a napomáhá tak iředění krve.
Ochranný efekt antioxidantů proti rakovině
Volné radikály mohou způsobit mutaci DNA našich buněk, což vede knekontrolovanému růstu nenormálních buněk. Do těchto buněk se neustále přenášíinformace, aby se stále dělily a rostly. Volné radikály také ničí membrány buněka deaktivují mechanismy, které omezují růst buněk. Růst buněk se pak vymknejakékoliv kontrole.
Antioxidanty chrání před rakovinou třemi způsoby:
Základem našeho stravování by mělo být 5 porcí ovoce a zeleniny denně. K tomuje vhodné vždy přidat: