Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          MUDr. Kateřina Uxová
          MUDr. Kateřina Uxová 

          Kýchání, smrkání, vyrážka, dušnost, stažení průdušek, pokleskrevního tlaku… To jsou jen některé z projevů alergie, kterou v dnešní době trpístále více lidí.

          Co se pod pojmem alergie ale vlastně skrývá?

          Imunitní systém má zaúkol nejen obranu organismu proti infekcím a rozpoznávání a likvidaci starých,či jinak změněných buněk v organismu, ale též toleranci vůči strukturám těluvlastním nebo látkám z prostředí, které organismu neškodí. Pokud je míra tétotolerance porušena, organismus reaguje nepřiměřeně a dochází k chybným imunitnímreakcím. Jsou-li namířené proti strukturám tělu vlastním, vznikají autoimunitníonemocnění, jako například revmatoidní artritida, lupénka, celiakie čiroztroušená skleróza.

          Alergie je chybná, nepřiměřená reakce imunitního systému napodněty vnějšího prostředí, které jsou za normálních podmínekneškodné.

          Jsou-li naopak imunitní reakce namířené proti běžné látce zvnějšího prostředí, na kterou by organismus nepřiměřeně reagovat neměl, hovořímeo alergii.

          Co je antigen?

          Antigen je jakákoliv látka, která je schopná vyvolat v těleimunitní reakci. Alergen je antigen, který v těle způsobí alergickou reakci,tedy antigen pro zdravou populaci neškodný, ale u člověka se změněnouimunologickou reaktivitou (alergika) vyvolá alergii.

          V souvislosti s potravinami je třeba zmínit, že někdy sepotravinová alergie chybně zaměňuje za potravinovou nesnášenlivost (napříkladnesnášenlivost mléčného cukru laktózy). Rozdíl je v tom, že alergie je vždyvyvolána imunitní reakcí, zatímco nesnášenlivosti vznikají na základě zcelajiných mechanismů.

          Za nejčastější potravinové alergeny jsou pokládány: mléko,vejce, lepek, ořechy, ryby, korýši a sója. Mléko jako alergen působí zejména ukojenců a malých dětí, pokud mléko nesnáší dospělý jedinec, většinou se nejednáo alergii na mléčnou bílkovinu, ale intoleranci laktózy.

          Alergeny mohou být často zkřížené, znamená to, že napříkladčlověk alergický na mléko má alergii i na sóju. Zkřížené mohou být i alergie narůzné druhy pylů apod.

          Alergická reakce nikdy nepropuká při prvním styku s alergenem!Nejprve totiž musí dojít k tzv. senzibilizaci. Setká-li se predisponovanýjedinec s alergenem poprvé, jeho imunitní systém ho nejprve musí vyhodnotit jakonebezpečný a poté se připraví na reakci, která nastane až při dalším, opakovanémstyku s ním.

          Mezi nejčastější alergeny patří pyl, prach, roztoči, produktymazových a slinných žláz domácích zvířat, hmyzí jedy, léky a některépotraviny.

          Jaká jsou nejčastější alergická onemocnění?

          • Alergická rýma se vyskytuje odhadem asi u 20 % populace.Může být sezónní, ale častěji se opakovaně vrací v průběhu roku, nebo jechronická. Vyznačuje se čirým výtokem z nosu, opakovaným kýcháním a otokem nosnísliznice (ucpaný nos). Příznaky mohou být různě silné, někdy může být společně srýmou přítomen i zánět spojivek. Alergická rýma se většinou nevyskytuje u malýchdětí, nejčastěji propuká v pubertě nebo v rané dospělosti. Rýmu je vhodnénepodceňovat, protože neléčená alergická rýma může způsobit vznikastmatu.
          • Astma je způsobeno stažením hladkých svalů průdušek,otokem sliznice dýchacích cest a tvorbou hustého hlenu. To všechno ztěžujedýchání, zejména výdech, při kterém se objevují pískoty, a chronický kašel.Neléčené astma může vést i k ohrožení života. Výskyt astmatu se bohužel vposledních letech zvyšuje u dětí i dospělých, a to zejména ve městech seznečištěným ovzduším.
          • Kopřivka je krátkodobé poškození kůže projevující sezarudnutím a pupínky a může být doprovázeno též otoky. Pokud je poškození kůžedlouhodobé a chronické, jedná se o atopický ekzém. Ekzém bývá jedním z prvníchprojevů alergie u malých dětí. Kůže je velmi suchá, pokrytá červenými, silněsvědivými pupínky, puchýřky až šupinami. Škrábáním se příznaky zhoršují. U dětízačíná ekzém nejčastěji na tvářích nebo na bradě, ale může se rozšířit po celémtěle. Asi u 10 % pacientů může atopický ekzém začít až v dospělosti.
          • Potravinové alergie je někdy složitější diagnostikovat,protože jejich příznaky jsou velmi pestré a nemusejí týkat jen trávicího traktu(průjem, zvracení, bolesti břicha), ale mohou se vyskytnout i kožní příznaky(kopřivka, atopický ekzém), nebo reakce dýchacích cest (rýma). Mechanismuspotravinových alergií navíc nemusí vždy probíhat přes IgE protilátky, takžejejich hladina nemusí být zvýšená a potravinový alergen se někdy obtížně hledá.Alergie na bílkovinu kravského mléka u malých dětí často spontánně vymizí, alepozději se může manifestovat jako jiný typ alergie, například alergická rýmanebo astma. Potravinové alergie nejsou vzácné ani u dospělých.
          • Anafylaktický šok je nejzávažnější forma alergickéreakce, která pacienta bezprostředně ohrožuje na životě. Projevuje se nejprvekožními projevy (zarudnutí, svědění), přidává se otok, dušnost, nevolnost, můžebýt přítomno i zvracení a průjem. Navíc dochází k prudkému poklesu tlaku, ažbezvědomí. Reakce má rychlý průběh a vyžaduje akutní zásah. Je potřeba zaměřitse na udržení životních funkcí a okamžitě zavolat rychlou záchrannoupomoc.

          Jak se člověk stane alergikem?

          Alergie je komplexní porucha a za její vznik zodpovídá několikfaktorů:

              1) Genetika

               Dědičný sklon ke vzniku alergie senazývá atopie. Atopik je člověk, který nemusí mít
              žádné obtíže, ale jeho imunitní systém je v pohotovosti spustit za určitýchpodmínek
               alergickou reakci (tzv. časný typ alergickéreakce charakterizovaný zvýšeným
               množstvímprotilátek typu IgE). Riziko vzniku alergie se zvyšuje s počtemalergiků
               u přímých příbuzných v rodině (rodiče asourozenci). Je-li například jeden rodič nebo
               jedensourozenec v rodině alergik, zvyšuje se riziko o 30 až 40 %, pokud jsouoba
               rodiče alergici, může být riziko 60 až 80 %. Nadruhé straně i jedinec, jehož příbuzní
               žádnoualergií netrpí, může alergií onemocnět (asi v 10 až 15 % případů).

               2) Hygienická hypotéza

               Jedná se o problém v civilizovanýchzemích, kdy díky zvýšení životní úrovně a
              hygienických podmínek vyrůstají děti v téměř sterilním prostředí. Čisté anezávadné
               prostředí je žádoucí, nicméně určitépromoření bakteriemi působí jako „trénink“ pro
              imunitní systém, který se díky tomu vyvíjí správným směrem. Zásadní je zejménaprvní
               rok života dítěte.

              3) Znečištění prostředí a cigaretový kouř

               4) Stres

               Snižuje odolnost organismuobecně.

          Diagnostika patří dorukou odborníka

          Diagnóza se provádí na základě vyzpovídání pacienta ohledně jehoobtíží a výskytu alergií v rodině, kožními testy (aplikace alergenů na kůži aurčení vyvolávajícího alergenu podle velikosti vytvořeného pupence) a vyšetřeníkrve na IgE protilátky (obvykle zvýšená hladina).

          Alergie se léčí velmi obtížně a ve většině případů je úplněvyléčit nelze. Proto je důležité snažit se styk s alergenem co nejvíceminimalizovat. Prospěšná je i klimatická léčba na horách nebo umoře.

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne