5 potravin, díky kterým se z vaší imunity stane nedobytný hrad
Imunitní systém je základním předpokladem dobrého zdraví. Jeho síla dokážezničit zárodky rýmy i těch nejzáludnějších nemocí. Naučte se svouobranyschopnost hýčkat ještě před tím, než skutečně onemocníte.
Imunita je jedním z nejstarších systémů organismu, který má schopnost bránitse infekci. Styl našeho života a skladba jídelníčku však mohou jeho odolnostznačně ovlivnit. Jak tedy imunitnímu systému pomoci, aby fungoval na stoprocent? Pojďme si nyní představit potraviny, které bychom rozhodně neměliopomíjet.
Ústřice
Za jednu z nejdůležitějších látek, která díky své schopnosti podporovatsprávný vývoj organismu napomáhá i správné funkci imunitního systému, jepovažován zinek. Díky němu se snáze produkují protilátky a T-lymfocyty. Posílenyjsou rovněž účinky bílých krvinek. Mezi potraviny, které obsahují vysokémnožství zinku, lze zařadit tmavé maso, játra, mléko či vaječné žloutky.
„Vejce se v našich myšlenkách často rovnají vysokému cholesterolu, ale ona donašeho jídelníčku v rozumné míře určitě patří. Musíme se soustředit na způsobjejich přípravy. Smažená vejce mají na náš organismus jiný vliv než natvrdouvařený žloutek. Pokud je vaše hladina cholesterolu vyšší, nevzdávejte se vajeca zkuste se poradit s lékárníkem. V každé Alphega lékárně jsou k dostání čajovésměsi ,na cholesterol‘, doplňky stravy vhodné při vysoké hladině cholesterolu.Pokud je pak nutné užívat dlouhodobě léky, které snižují hladinu cholesterolu,je vhodné do organismu dodávat koenzym Q10, který při dlouhodobém užívání ,lékůsnižujících cholesterol‘ v organismu chybí, jelikož tyto léky blokují jehotvorbu,“ říká Alphega lékárnice Mgr. Šárka Korbářová.
Patrně nejvíce zinku však můžeme nalézt v ústřicích. V 85 g syrových ústřicse nachází neuvěřitelných 63 mg zinku. Pokud tedy trpíte jeho nedostatkem,neváhejte a ochutnejte lahůdku mořských světů.
Česnek
Tento silně aromatický druh zeleniny byl známý již ve starém Egyptě, kdy byljako lék pro téměř všechny typy chorob. Egypťané se na něj spoléhali při léčběcholery i hemeroidů. Důvěru získal také jako zdroj energie a vitality. Tajemstvíčesneku tkví především ve faktu, že obsahuje alicin. Tato látka má antibiotickéa protiplísňové účinky. Některé studie dokonce tvrdí, že antibiotické účinky
česneku jsou 50x vetší než účinky penicilinu. Pozitivní účinky česneku bylyrovněž zaznamenány při boji s rakovinou. Americký národní institut pro boj srakovinou zanesl česnek na seznam nejúčinnějších preventivních látek. Česnektotiž podle posledního výzkumu působí jako dezinfekce. Trávicí trakt je při jehopravidelném požívání chráněn před výskytem rakovinotvorných buněk a je v němudržována bakteriální rovnováha.
Houby shi-take
Podobné účinky jako česnek mají také houby. Obsahují totiž látku zvanoulentinan, která podporuje aktivitu makrofágu. Sílu hub shi-take oceňuje čínskámedicína již mnohá desetiletí. Kromě podpory imunitního systému ale shi-takepomáhají i při prevenci. Lentinan totiž podle výzkumu michiganské univerzitydokáže buňky pozměnit tak, aby odolaly šíření rakovinotvorných buněk.
Jogurt
Zázračné účinky můžeme hledat i v mléčných výrobcích. Jogurty jsou velmiprospěšné pro boj s bakteriálními infekcemi a oplývají schopností vyvolatzvýšenou produkci gamainterferonu, s jehož pomocí jogurt donutí tělo bojovat sinfekcemi.
„Kromě jogurtů mají své místo v našem jídelníčku také různá acidofilní mléka,kefíry či zákysy, které obsahují probiotické kultury. Probiotické kultury jsoukultury živých bakterií, které upravují bakteriální mikroflóru střeva a upravujíjeho pH. Zabrání také vzniku nežádoucích hnilobných bakterií. Pravidelnépožívání probiotických kultur je prospěšné nejen pro již zmíněné posíleníimunity a obranyschopnosti člověka, ale rovněž zvyšuje odolnost proti průjmovýmonemocněním,“ doplňuje Šárka Korbářová.
Grapefruit
Grapefruit pochází ze subtropů a původně byl pěstován pouze jako okrasnárostlina. V 19. století se však začaly těšit velké oblibě jeho plody, které majíblahodárné účinky na lidské zdraví. Známé jsou čtyři mutace: červený, růžový,bílý a žlutý. Grapefruit je nejen jednou z plodin, která díky obsahu vitaminu Cpodporuje lidskou obranyschopnost, ale je zároveň ovocem, které pomáhá organismupři tomto stavu. Grapefruit je totiž obecně známý jako přírodníantibiotikum.
Důležitost vitaminu C popisuje také Alphega lékárnice Šárka Korbářová:„Vitamin C má významný vliv na stavbu celého pohybového aparátu, usnadňujehojení ran, stejně jako je důležitý v prevenci virových onemocnění. Při jehonedostatku může docházet i určitým žaludečním problémům. Pokud tedy tělonedostává jeho dostatečné množství v potravě, je vhodné obrátit se na svéholékárníka a požádat ho o radu.“ Při konzumaci vitaminu C se však musíme mít napozoru. Jeho příliš velké množství může působit projímavě či způsobit tvorbuledvinových kamenů.
Přeci jen vaše imunita podlehla nepříznivým vnějším vlivům? Pak nezbývá, nežzajít do lékárny a vyzbrojit se těmi nejsilnějšími zbraněmi. V Alphega lékárnáchnalezneme širokou nabídku produktů, díky kterým bude naše tělo rychle zpět vkondici.