Slunečnice topinambur: Poznejte tajemství zdravých střev
Topinambury jsou podzemní plody jedinečného druhu slunečnice, které si natalíři zamilujete na jaře i v zimě. Jedná se o hlízy, lidově zvané židovskébrambory, proslulé zejména vysokým obsahem zdraví prospěšné látky inulin, kterouocení především diabetici.
Název této rostliny je odvozen od jména indiánského kmene Topinambů, od nichžje v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii. Rostlinaje nenáročná na pěstování a hlízy je možné sklízet až dvakrát do roka.
Ne nadarmo se říká, že střeva jsou náš druhý mozek. Dobrá funkce střev totižmůže ovlivnit imunitní systém. Konzumace topinamburů může napomoci tvorběprobiotických bakterií důležitých pro zdravou střevní mikroflóru. Topinamburytaké mohou podpořit vstřebávání vápníku z potravy a diabetici ocení zejménajejich pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Inulin zároveň bránírychlému trávení sacharidů v tenkém střevě.
Ze zahrady na talíř
Jak chutnají topinambury? Po uvaření se jejich chuť přibližuje slunečnicovýmsemínkům. Můžeme je připravit na mnoho způsobů. Tento recept na rychlý podzimníkrém plný vitaminů ocení každý. V hrnci rozehřejte polovinu másla a krátce naněm opečte topinambury spolu s cibulí a tymiánem. Zalijte vývarem a přiveďte kvaru, přidejte brambory a vše uvařte doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu.Sundejte z plotny, vylovte tymián, přidejte zbylé studené máslo a rozmixujtedohladka. Přeceďte přes cedník a dochuťte. Kořenovou zeleninu orestujte apřidejte ji při podávání ke krému. Výživnou večeři máte připravenou zachvíli.
Topinamburový krém
Suroviny:
- 100 g másla
- 400 g topinamburů
- 100 g cibule
- 3 snítky čerstvéhotymiánu
- 1 l zeleninového či kuřecího vývaru
- 1 středně velkábrambora
- 300 ml smetany ke šlehání
- sůl a pepř
- kořenová zelenina (mrkev,celer, petržel) dle chuti
Průkaz totožnosti:
- Botanický název: Helianthus tuberosus
- Čeleď: hvězdnicovité
- Kde roste: Pochází z Ameriky. Rostlina je nenáročná na podmínkyprostředí, snáší vlhké i suché polohy. Hlízy nejsou poškozovány ani silnýmimrazy. U nás zplaňuje zejména na březích řek,v příkopech, na mezích i na místechnedávných zemních prací.
- Které části se používají: hlíza
- Co obsahuje: inulin, železo, křemík, zinek, hořčík, draslík, fosfor a vápník,vitaminy skupiny B a C, vlákninu, aminokyseliny