Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Doprava ZDARMA nad 299 kč při osobním odběru na lékárně. Více informací
Kategorie
    Značky
      Produkty
        Blog
          Nenalezeny žádné produkty.

          Slunečnice topinambur: Poznejte tajemství zdravých střev

            Alphega
          Alphega 

          Topinambury jsou podzemní plody jedinečného druhu slunečnice, které si natalíři zamilujete na jaře i v zimě. Jedná se o hlízy, lidově zvané židovskébrambory, proslulé zejména vysokým obsahem zdraví prospěšné látky inulin, kterouocení především diabetici.

          Název této rostliny je odvozen od jména indiánského kmene Topinambů, od nichžje v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii. Rostlinaje nenáročná na pěstování a hlízy je možné sklízet až dvakrát do roka.

          Ne nadarmo se říká, že střeva jsou náš druhý mozek. Dobrá funkce střev totižmůže ovlivnit imunitní systém. Konzumace topinamburů může napomoci tvorběprobiotických bakterií důležitých pro zdravou střevní mikroflóru. Topinamburytaké mohou podpořit vstřebávání vápníku z potravy a diabetici ocení zejménajejich pozitivní vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Inulin zároveň bránírychlému trávení sacharidů v tenkém střevě.

          Ze zahrady na talíř

          Jak chutnají topinambury? Po uvaření se jejich chuť přibližuje slunečnicovýmsemínkům. Můžeme je připravit na mnoho způsobů. Tento recept na rychlý podzimníkrém plný vitaminů ocení každý. V hrnci rozehřejte polovinu másla a krátce naněm opečte topinambury spolu s cibulí a tymiánem. Zalijte vývarem a přiveďte kvaru, přidejte brambory a vše uvařte doměkka. Nakonec vmíchejte smetanu.Sundejte z plotny, vylovte tymián, přidejte zbylé studené máslo a rozmixujtedohladka. Přeceďte přes cedník a dochuťte. Kořenovou zeleninu orestujte apřidejte ji při podávání ke krému. Výživnou večeři máte připravenou zachvíli.

          Topinamburový krém 

          Suroviny: 

          • 100 g másla
          • 400 g topinamburů
          • 100 g cibule
          • 3 snítky čerstvéhotymiánu
          • 1 l zeleninového či kuřecího vývaru
          • 1 středně velkábrambora
          • 300 ml smetany ke šlehání
          • sůl a pepř
          • kořenová zelenina (mrkev,celer, petržel) dle chuti

          Průkaz totožnosti:

          • Botanický název: Helianthus tuberosus
          • Čeleď: hvězdnicovité
          • Kde roste:  Pochází z Ameriky. Rostlina je nenáročná na podmínkyprostředí, snáší vlhké i suché polohy. Hlízy nejsou poškozovány ani silnýmimrazy. U nás zplaňuje zejména na březích řek,v příkopech, na mezích i na místechnedávných zemních prací.
          • Které části se používají: hlíza
          • Co obsahuje: inulin, železo, křemík, zinek, hořčík, draslík, fosfor a vápník,vitaminy skupiny B a C, vlákninu, aminokyseliny

          Doporučené články

          Košík obsahuje nepovolené položky

          Zobrazit košík
          Zobrazit košík

          Zboží bylo přidáno do porovnání

          Prosím čekejte...
          Objednávku nelze dokončit, zkuste to prosím později

          Jsem starší 18 let.
          Následující produktová nabídka je určena pouze pro osoby starší 18 let.

          Ne