Řeřicha setá: Naklíčená vitaminová bomba
Proč by tato jednoletá bylinka neměla chybět především v zimních měsících i uvás doma? Nevyžaduje pěstování v substrátu, její lehce pikantní chuť dochutíkaždý pokrm a obsahuje řadu prospěšných látek, které vaše tělo ocení.
Řeřicha setá dorůstá do výšky až 40 cm. Květe drobnými bílými květy, kteréjsou ale málokdy k vidění, ke konzumaci se totiž sklízí po několika dnech odvyklíčení.
Zasadit ji můžete klasicky do květináče, ale protože se jejím semínkům dobředaří při pokojové teplotě, vyzkoušet můžete také klíčení, ke kterému nenízapotřebí hlína. Naklíčením semen se podstatně zlepšuje jejich stravitelnost aobsah vitaminů. Zrno produkuje celou řadu hodnotných látek, které náš organismuspotřebuje zvláště v chladných měsících roku, kdy míváme na talíři méně čerstvýchpotravin.
Řeřicha může stimulovat činnost žlučníku a jater, proto je ideálním doplňkemtučnějších a těžších jídel, pomůže s jejich trávením. Tato bylinka obsahujepředevším vitamin C, E, B a také betakaroten. Je rovněž významným zdrojemminerálních látek, zejména železa, hořčíku, draslíku, jódu a vápníku, abílkovin.
Klíčení semínek je levné, jednoduché a zpestří zimní jídelníček.
Jak si vypěstovat domácí úrodu
Na hlubší tácek dejte vrstvu buničité vaty. Vatu důkladně namočte, může podní zůstat i milimetrová vrstva vody. Semínka totiž z počátku natáhnou hodnětekutiny. Na podložku rovnoměrně rozsypte semínka řeřichy tak, aby senepřekrývala, a aby ani nebyla těsně u sebe. Alespoň dvakrát denně vlhčeterozprašovačem, jen pozor, semínka nesmí být ponořená ve vodě, jinak zplesniví.Za pár dní uvidíte několikacentimetrové zelené výhonky, které stačí ostříhatnůžkami a průběžně sklízet vypěstovanou úrodu dle potřeby.
Výborná je s chlebem a pomazánkou, jako ozdoba na přílohy, do polévek, kmasu, jednoduše ji přidejte k jídlům společně se zeleninou.
Ke klíčení používejte vždy semena v bio kvalitě, která nebyla ošetřenapesticidy ani jinými látkami.
Průkaz totožnosti
- Botanický název: Lepidium sativum
- Čeleď: brukvovité
- Kde roste: Řeřicha má původ na Blízkém východě, odkud se již ve starověkurozšířila do dalších částí Asie a Evropy. Hodí se i pro venkovní pěstování,venku však roste pomaleji. Nevyžaduje příliš světla.
- Které části se používají: semena a mladé čerstvé výhonky
- Co obsahuje: vitaminy, kyselinu listovou, nasycené mastné kyseliny, vlákninu,z minerálů např. zinek a hořčík