6 mýtů ve výživě: Co je a co není pravda?
Každým dnem se můžeme dočíst mnoho informací o stravě. Co bychom měli jíst,čemu bychom se měli vyhýbat, co nám škodí a co naopak pomáhá. Jak je to aledoopravdy? Odhalte šest potravinových pravd.
1. Mléko je nezdravé
Názory na pití mléka jsou velmi kontroverzní. Zatímco jedna skupina lidívyzdvihuje jeho příznivé účinky na zdraví, druhá ho naopak zatracuje. Jak totedy je?
Mléko je rozhodně významným zdrojem kvalitních bílkovin, vitaminů a minerálů,a to zejména vápníku, který se do organismu vstřebává nejsnadněji právě zkravského mléka. Dostatečný přísun vápníku je důležitý zejména v dětství adospívání pro správné vybudování kostní hmoty. Nedostatečnost kostní
hmotyvede v pozdějším věku k osteoporóze.
Mléko obsahuje i malé množství tuku a cholesterolu, ale obsah tuku v mléce jeve srovnání s ostatními mléčnými výrobky podstatně nižší. Jen pro srovnání:obsah tuku v sýrech bývá běžně kolem 40 %, polotučné mléko obsahuje 2 %tuku.
Jak je to s alergií?
V souvislosti s mlékem se často hovoří o alergiích. Výraz alergie nebývá vždysprávný, spíše jde v tomto případě o intoleranci mléčného cukru laktózy, kteráje způsobená nedostatečnou funkcí enzymu, jež laktózu zpracovává. V našírepublice trpí laktózovou intolerancí zhruba 2 – 10 % populace. Pro tuto skupinulidí mléko skutečně není vhodné, protože jim způsobuje zažívací potíže, nadýmánía průjmy. Kvašené mléčné výrobky a sýry jsou však většinou tolerovány dobře,protože obsah laktózy v nich je nižší než v čerstvém mléce.
Skutečnou alergií na bílkovinu kravského mléka trpí většinou pouze kojenci aděti ve věku zhruba do 2 let (výskyt kolem
2 %), v pozdějším věku tatoalergie zpravidla spontánně odezní a v dospělé populaci je výskyt velmi nízký(0,2 – 0,5 %).
V případě skutečné alergie nelze jedincům podávat mléko, ani žádné mléčnévýrobky, protože alergie je způsobená imunitní reakcí na mléčnou bílkovinu,která je obsažena jak v mléce, tak v jogurtech, tvarohu a sýrech. Dětem salergií na bílkovinu kravského mléka se musí podávat mléka speciálně upravená,tzv. hydrolyzáty, ve kterých je velká molekula bílkoviny naštěpena na menšíčástice. Ty nenavozují alergickou reakci. V případě alergie na bílkovinukravského mléka se v žádném případě nedoporučuje podávat ani mléko jinýchživočišných druhů (např. kozí), ani sójové, protože alergie bývají častozkřížené a projeví se i po vypití jiných druhů mlék.
Mléko do jídelníčku rozhodně patří
Názor, že mléko zahleňuje, nepotvrdila žádná vědecká studie na dostatečnémpočtu osob. Mléko vytváří na sliznici trávicího traktu ochranný film(emulze tuku a vody), který se záhy rozkládá na živiny. Této vlastnosti sedokonce dříve využívalo při léčbě zánětlivých onemocnění trávicího traktu.
Pokud bychom shrnuli všechna tato fakta, vyplývá z nich, že pití mléka senení u většiny zdravé populace třeba obávat. Naopak mléko je důležitou a těžkonahraditelnou potravinou, která by měla být do jídelníčku rozhodně zařazena, ato především u dětí a dospívajících.
2. Pozor na tuky!
O tucích bylo ve výživě napsáno daleko více negativního než pozitivního.Přitom tuky mají nezastupitelné místo, patří spolu se sacharidy a bílkovinami kzákladním živinám, jsou významným zdrojem energie, nezbytné pro využití vitaminůrozpustných v tucích (D, E, K, A), pro tvorbu hormonů, žlučových kyselin icholesterolu atd.
Denní spotřeba tuků u dospělého zdravého člověka by měla být kolem
30 % (vpoměru k sacharidům a bílkovinám). Také u redukčních diet by jeho spotřebaneměla klesnout pod 20 %.
Důležitá je ovšem i skladba tuků. Dvě třetiny příjmu tuků by měly pocházet znenasycených, rostlinných tuků. Rostlinné tuky obsahují nenasycené mastnékyseliny, které pomáhají chránit proti kardiovaskulárním onemocněním anepodílejí se na zvyšování hladiny celkového cholesterolu v krvi.
Tuky a cholesterol
Živočišné tuky (máslo, sádlo) obsahují naopak nasycené mastné kyseliny, kterépodporují zvyšování cholesterolu v krvi. Cholesterol je určitým strašákemmoderní doby a jeho zvýšená hladina skutečně představuje rizikokardiovaskulárních onemocnění. Na druhé straně je třeba vzít v úvahu, žecholesterol tělo potřebuje a dokonce si ho i samo vytváří (jedná se o přibližně2/3 jeho obsahu v těle). Cholesterol je nezbytný pro život, protože je důležitoustavební látkou steroidních hormonů a je nedílnou součástí buněčných membrán.Jeho přísun však nesmí být nadměrný.
Ke zvýšené tvorbě cholesterolu dochází ve stresových situacích, naopak pohyb,vláknina, rybí tuk a lecitin cholesterol snižují. Ani často kritizované máslorozhodně nemusíte z jídelníčku zcela vynechat, je bohatým zdrojem vitaminů aminerálů a chuťově je nenahraditelné. Ale i zde platí zlaté pravidlo „všeho smírou“.
Na závěr se sluší podotknout, že za zvýšenou hladinu cholesterolu v současnédobě není zodpovědná vysoká spotřeba másla nebo sádla, ale spíše špatnéstravovací návyky, konzumace jídla z fastfoodů, hranolky, sušenky, brambůrky,nekvalitní čokolády atd.
3. A jak je to s vejci?
Při zmínce o cholesterolu nám na paměti automaticky vyvstanou kromě máslataké vajíčka, jako jeden z jeho dalších zdrojů. Ani jejich konzumaci se nenítřeba vyhýbat, naopak, díky obsahu kvalitního proteinu, vitaminu D a jinýchvitaminů i minerálů lze konzumaci vajec v rozumné míře doporučit. Pokud nemátezvýšenou hladinu cholesterolu, čtyři vajíčka týdně vám rozhodně neuškodí. Lidése zvýšenou hladinou musejí být opatrnější, doporučují se dvě vajíčka týdně,nejlépe jako součást jiného pokrmu.
Důležitý je také způsob přípravy vajec, pokud je připravíme smažená na máslea hojně posypeme solí, bude výsledný efekt jiný, než pokud si pochutnáme navajíčku vařeném naměkko či natvrdo.
4. Celozrnné pečivo je dietnější než bílé
Co se týká energetického obsahu, jsou na tom celozrnné i bílé pečivo zhrubastejně. Nicméně bílé pečivo má vyšší glykemický index, takže po jeho konzumacise daleko dříve dostaví pocit hladu.
Důležité však je, že v celozrnné mouce jsou zachovány všechny součásti zrn,které obsahují více vlákniny, vitaminů, minerálů i stopových prvků, takže zvýživového hlediska je celozrnné pečivo hodnotnější než pečivo bílé. Zvýšenýobsah vlákniny kromě delšího pocitu nasycení působí také preventivně protivzniku civilizačních chorob trávicí soustavy, jako je zácpa nebo rakovinatlustého střeva.
5. Konzumace vitaminů je vždy zdraví prospěšná
Vitaminy jsou skutečně zdraví prospěšné, ale i zde je potřeba opatrnosti.Zdaleka neplatí pravidlo „čím více vitaminů, tím lépe“, a to zvlášť u vitaminůrozpustných v tucích (D, A, E, K), které se při nadměrné konzumaci mohou v tělehromadit a organismus se jich nemůže zbavit. Tyto hypervitaminózy mohouzpůsobovat různé zdravotní poruchy.
Při nadměrné spotřebě vitaminu A se tento ukládá v játrech a způsobujepodrážděnost, praskání a krvácení rtů. U těhotných žen může dokonce způsobitporuchy vývoje plodu. Hypervitaminóza D vede k odvápnění měkkých tkání, narušenísprávného růstu a poškození ledvin.
Zvýšený přísun vitaminu E způsobuje přechodné žaludeční potíže a průjmy. Uvitaminů rozpustných ve vodě je třeba opatrnosti při vyšších dávkách vitaminu C,které mají projímavé účinky a mohou způsobit ledvinové kameny. Zvýšený přísunvitaminu B6 může způsobit alergické kožní reakce a neurologické poruchy.
Musím však podotknout, že při vyvážené stravě k hypervitaminózám nedojde, tyjsou způsobené nadměrnou konzumací vitaminových tablet. U těchto potravinovýchdoplňků je proto nutné dodržovat pokyny k jejich užívání.
6. Čokoláda
Čokoláda je sladký prohřešek, který bychom si však v rozumné míře rozhodněneměli odpírat. Tuk obsažený v čokoládě je kakaové máslo, jehož obsah se skládápřevážně ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin. Čokoláda obsahujecenné minerální látky (železo, draslík, fosfor, vápník, měď) a antioxidanty,které ničí volné radikály způsobující rozpad buněk a předčasné stárnutí.
Současně je čokoláda zdrojem některých psychoaktivních látek. Theobrominpodporuje svalový výkon a stimuluje koncentraci. Kofein zvyšuje bdělost aoddaluje pocit únavy. Látka fenyletylamin je příbuzná skupiny amfetaminů,zlepšuje pozornost, zvyšuje aktivitu a zmírňuje depresi. Fenyletylamin však neníspojen pouze s konzumací čokolády. Jeho zvýšenou tvorbu můžeme zaznamenat takéve stavu zamilovanosti.
Není čokoláda jako čokoláda
Zapomeňte na čokoládovo-karamelové tyčinky,mléčné čokolády s nejrůznějšími příchutěmi, čokoládou obalené buráky a jimpodobné laskominy. Výše zmíněné totiž platí pouze pro kvalitní a pravé čokolády,které kakaové máslo skutečně obsahují.