Smetanka lékařská
Kdo z nás by neznal ostře žluté květy, které každý rok zaplaví (nejen) českélouky. Život smetanky lékařské nebo-li pampelišky je krátký, ale velmiintenzivní. Poznali jste již také všechna její tajemství?
Léčivé účinky smetanky lékařské nejsou žádným novodobým objevem. Jejívýjimečnosti si stihli všimnout již obyvatelé antického Řecka. Ti využívali„pampeliškové mléko“ proti pihám a žlutým skvrnám na kůži, k léčbě očních zánětůči proti slabosti a únavě. Od té doby se z ní stalo kvetoucí slunce našehozdraví. Zapomeňte na pampelišku jako na plevel, který okupuje louky, pastviny izahrady, a podívejte se na ni okem léčitele-bylinkáře.
Smetanka lékařská je vytrvalá rostlinka, která je nápadná pro svou růžicipřízemních, podlouhlých a hrubě kracovitých listů. Z jejich středu se k nebityčí dutý stonek se zlatavým květním úborem. Ten je složen z přibližně 200jazykovitých květů, které jsou velmi hustě vměstnány do jednoho květního lůžka.Ve všech částech smetanky jsou přítomny mléčnice, které způsobují, že po utrženírostlina „pláče“.
Jako u většiny léčivých rostlin je využití i u smetanky vskutku široké.Příznivé účinky na stav našeho těla mají nejen květy, ale také listy a kořen.Všechny tyto části překypují prospěšnými látkami. Za všechny jmenujme hořčiny,třísloviny, inulin, soli sodíku, draslíku, kyseliny křemičité, manganu, síry afosforu, fytosteroly, fruktózu či vitaminy A, B, C a D.
Pampeliška se velmi často využívá pro podporu správného fungování trávicíhotraktu. Povzbuzuje trávení, podporuje sekreci trávicích šťáv, žluči ažaludečních kyselin. Má blahodárný účinek i na činnost jater a ledvin, působídiureticky. Dále můžeme jmenovat její schopnosti odstranit z těla toxické látky.Užívá se proto při léčbě akné, ekzémů a při očišťování organismu. Kromě tohodokáže také pozitivně ovlivňovat pevnost kostí, tvrdost a pevnost zubů čipodporovat vylučování kožními póry.
Léčivé nejsou jen květy
Jak již bylo zmíněno, pampeliška vyčnívá z řady dalších rostlin předevšímsvým výrazně žlutým květem. Květ ale není jediné, co je možné sbírat. Výjimečnéúčinky má také kořen či listy. Kořen je nejvhodnější sbírat v březnu a dubnu,tedy ještě před tím, než rostlina začne kvést, nebo až na konci vegetačníhoobdobí (srpen, září). Kořen se suší a měl by zůstat na lomu bílý. Neoplývážádným zápachem a chuťové buňky roztančí nahořklou baladou vitaminů.
Listy se oproti tomu sbírají v květnu až říjnu. Rovněž je vhodné uchovávat jeusušené. Správně usušené listy smetanky by si měly zachovat svěží zelenou barvua je vhodné skladovat je na suchém tmavém místě. Jak z listů, tak z kořenů jemožné připravovat odvary. Smetanka je také velmi často součástí čajovýchsměsí.
A jak můžeme pampelišku propašovat do našich jídelníčků? Z květů lzepřipravit vynikající med, listy jsou výbornou přísadou do jarních salátů apraženým kořenem můžete nahradit kávu. Vyzkoušejte také léčivé účinky aneotřelou lehce nahořklou chuť zlatavé královny českých luk.
Recept
- Vyzkoušejte jemně nahořklou chuť pampeliškových listů v jarních salátech, které jsou výtečným prostředkem proti jarní únavě a na pročištění organismu.
- Potřebujete: listy smetanky lékařské, cibuli, sůl, ocet, olej, vodu
- Mladé listy smetanky nakrájíme nadrobno. Přidáme trochu mladé pokrájené cibule, špetku soli, cukru, ocet a olej. Dolijeme vodou a vše důkladně promícháme.
Průkaz totožnosti
- Botanický název: Taraxacum officinale
- Čeleď: hvězdnicovité
- Kde roste: Smetanku lékařskou můžeme potkat prakticky kdekoli. Vyskytuje sena loukách, mezích, polích, ale i na zahradách a u cest. Přesto, že se jedná oléčivou rostlinu, většina z nás ji přehlíží a považuje spíše za plevel.
- Které části se používají: Své využití najdou jak kořeny, tak listy a květy.Všechny tyto části totiž obsahují zdraví vysoce prospěšné látky.
- Co obsahuje: hořčiny, třísloviny, inulin, soli sodíku, draslíku, kyselinykřemičité, manganu, síry a fosforu, fytosteroly, fruktózu či vitaminy A, B, C aD